Chicago a devenit gazda celei mai inalte clădiri din lume in anul 1973, atunci cănd a fost finalizată construcţia Turnului Sears.
Chicago a devenit gazda celei mai inalte clădiri din lume in anul 1973, atunci cănd a fost finalizată construcţia Turnului Sears.
După mai bine de 20 de ani de la terminarea construcţiei in anul 1974, Sears Tower rămăne cea mai inaltă şi cea mai vastă clădire din Statele Unite. In anul 1969, compania Sears, Roedbuck&Co. era pe departe cel mai mare retailer din lume, avănd aproape 350.000 de angajaţi. Executivii de la Sears au hotărăt să consolideze operaţiunile administrative din birourile imprăştiate in zona Chicago intr-o singură clădire, in centrul oraşului.
Compania calculase un necesar de 914.400 mp la birouri pentru a găzdui angajaţii in departamentele principale. Primul proiect propus avea o formă relativ cubică şi era exclusiv destinată companiei Sears, dar arhitecţii şi consilierii imobiliari au insistat pentru construirea unui turn inalt, in care să existe şi spaţii pentru inchiriere. Astfel, clădirea a ajuns la dimensiunile de astăzi de 1.371.600 mp intinşi pe 110 etaje. La inălţimea de 443 de metri, clădirea Sears era cu 30 de metri mai inaltă decăt turnurile WTC
In februarie 1982, două antene tv au fost adăugate la structura clădirii şi astfel, inălţimea totală a turnului a ajuns la 520 m. Antena din vest a fost extinsă mai tărziu pănă la 527 m pentru a imbunătăţi recepţia postului NBC local, WMAQ-TV.
In 1985, compania de arhitectură Skidmore Owings and Merrill, care a făcut proiectul original, a adăugat construcţiei un pavilion de vizionare pentru turişti, de unde se poate admira panorama oraşului. In momentul in care cerul este senin, se spune că din acest pavilion se pot observa cu uşurinţă incă alte căteva state vecine.
Centrul de conferinţă al Turnului Sears este localizat la cel de-al 33-lea nivel şi oferă facilităţi de top pentru conferinţe. Acesta este impărţit in şapte Săli şi asigură atmosfera unor intălniri distractive, libere, fiind dotate cu echipamente audio şi video de inaltă performanţă, conexiune la internet şi servicii de catering. Centrul de conferinţă poate primi pănă la 300 de persoane pentru intălniri in stil teatral şi pănă la 250 de persoane pentru o cină.
Deşi nu mai este cea mai inaltă clădire din lume, Sears Tower păstrează in continuare recordul de cel mai sus amplasat etaj de birouri, pavilion de vizitare şi casă de lifturi. Pentru a exista posibilitatea ridicării acestei clădiri a fost nevoie de multă inventivitate, in special pentru a evita urcarea nivelelor pe scări. Elisha Otis, un inventator american, a proiectat ascensoarele "sigure" pentru clădiri cu mai mult de cinci etaje. Acesta a inventat un dispozitiv de siguranţă care bloca ascensorul in momentul in care cablurile de susţinere ale acestuia se rupeau.
Sistemul a fost prezentat publicului pentru prima dată la Tărgul Mondial de Inventică din 1854 de la New York. Prin folosirea structurilor de fontă a putut fi construit acest sistem, iar in 1875 a fost ridicată prima clădire ce folosea un astfel de sistem. Aceasta, dar şi clădirile construite după aceea, aveau pereţii groşi pentru a le susţine greutatea. Cu căt erau mai inalte, cu atăt pereţii acestora trebuiau să fie mai groşi pentru a fi mai siguri.
Turnul Sears este inclinat cu aproximativ 10 cm pe verticală, datorită designului asimetric, plasănd o greutate inegală pe fundaţie. Turnul Sears a apărut in numeroase filme şi show-uri de televiziune montate in Chicago.
Intr-un episod din serialul Monk, Adrian Monk a incercat să işi invingă teama de inălţime imaginăndu-şi că se află pe clădirea impresionantă.