x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Rasele de câini cu cea mai mare speranță de viață

Rasele de câini cu cea mai mare speranță de viață

de Redacția Jurnalul    |    27 Mai 2024   •   17:00
Rasele de  câini cu cea mai mare speranță de viață
Sursa foto: Hepta

Speranța de viață a câinilor este legată de rasa din care fac parte, arată un studiu publicat în Scientific Reports.

Specialiștii au analizat peste 30.000 de câini care au murit între 2016 - 2020 și au calculat durata medie de vârstă a 18 rase din Marea Britanie.  În medie, câinii din studiu aveau o durată de viață de 11,2 ani, dar au existat diferențe semnificative în funcție de rasă, scrie Live Science

S-a descoperit astfel că cei de talie mică aveau o durată mai lungă de viață decât rasele de talie mare. 

„Avantajele unei durate medii de vârstă pentru câinii de talie mică contrazic regulile de bază pentru durata de viață a celor mai multe specii de pepPământ, unde speciile mai mici trăiesc, de obicei, mai puțin decât speciile mar. Un șoarece poate trăi 1-2 ani, pe când un elefant ar putea trăi 60-70 de ani”, spune dr. Dan O’Neill, conducătorul studiului. 

O posibilă explicație este faptul că cei de talie mare cresc mai repede decât rasele de talie mică. O altă cauză ar putea fi bolile. 

Decesul a 90% din câinii din Marea Britanie, unde a fost realizat studiul, include eutanasierea. Astfel că durata de viață „e puternic influențată de deciziile oamenilor”. 

Potrivit studiului, corciturile aveau o durată medie de vârstă de 11.8 ani, trăint cu circa 6 luni mai mult decât câinii de rasă.

Mai multe cercetări susțin ideea potrivit căreia câinii hibrizi sunt mai sănătoși decât cei de rasă pură. În plus, femelele par să trăiască mai mult decât masculii. Și castrarea câinilor sporește durata de viață. 

Din cele 18 rase analizate, Jack Russell terrier aveau cea mai mare durată de viață medie, de circa 12.7 ani. La polul opus se află Bulldog-ul francez, cu cea mai scurtă durată de viață, de 4.5 ani.

„Multe rase au, de obicei, o formă a corpului mai sănătoasă. De exemplu, labradorul. Alte rase au urmat o cale spre forme de corp mai extreme. De exemplu, Bulldog-ul francez,” explică cercetătorul.

Experții au observat că patrupezii de talie mică, care nu au o formă extremă a corpului, trăiesc cel mai mult. Alte rase care au durate de viață medii mai mari sunt cele care au un corp apropiat de al rudelor lor, precum lupii și vulpile. Pentru rasa Yorkshire terrier, durata medie de viață este de 12.5 ani,  Border Collie trăiesc 12.1 ani iar Springer Spaniel 11.9 ani. Bulldog-ul englez trăiește, în medie, 7.4 ani, câinele mops (pug) trăiesc 7.7 ani și Bulldog-ul american 7.8 ani, notează useit.ro.

×
Subiecte în articol: longeviv rase caini