x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cine şi de ce are nevoie de sisteme de supraveghere video

Cine şi de ce are nevoie de sisteme de supraveghere video

de Ing. Lucian Cristian    |    07 Aug 2008   •   00:00

Două întrebări la care încercăm să găsim răspunsul correct
Sistemele de supraveghere ale proprietăţii, la interior, au mai făcut obiectul unor articole în acest supliment. Au fost abordări mai degrabă tehnice privind chestiuni de instalare sau funcţionare, parametri şi alte probleme de acest fel.



Două întrebări la care încercăm să găsim răspunsul correct
Sistemele de supraveghere ale proprietăţii, la interior, au mai făcut obiectul unor articole în acest supliment. Au fost abordări mai degrabă tehnice privind chestiuni de instalare sau funcţionare, parametri şi alte probleme de acest fel. Televiziunea cu circuit închis are un mod specific de operare, principiul general fiind dispunerea mai multor camere de filmat care sînt conectate la un server central, cu posibilitatea de a înregistra şi stoca imaginile. Acest tip de supraveghere a fost creat iniţial pentru securitatea instituţiilor bancare sau a magazinelor ce comercializează produse de mare valoare (bijuterii, tablouri, antichităţi etc.).

Problema necesităţii imediate

De relativ puţină vreme (aşa cum am scris într-un material dedicat televiziunii, această tehnologie este, ea însăşi, foarte tînără…), sistemul de supraveghere video este oferit şi consumului… casnic. Piaţa cea mai mare, cea americană, a perfecţionat şi conectarea sa la posturi de poliţie sau firme particulare de pază şi protecţie.

Astăzi vom vorbi exclusiv despre necesitatea socială a unui sistem de supraveghere video la nivel domestic, specificînd de la bun început faptul că, prin conectarea lor la unele instituţii din serviciul public, poate aduce atingere unor drepturi şi libertăţi civile. Un sistem intern de supraveghere poate fi extrem de util în anumite situaţii.

Cea mai clamată situaţie este protecţia unor valori prin filmarea şi înregistrarea oricăror intruşi nedoriţi în interiorul casei. Unii spun că utilitatea unei astfel de funcţiuni este foarte relativă, atît timp cît infractorii profesionişti pot dezactiva cu relativă uşurinţă circuitul, pot purta măşti sau pot, pur şi simplu, şterge înregistrările. Pentru acest unic scop sînt recomandate tehnologiile integrate, care includ şi componente de alarmare, securizare a uşilor şi ferestrelor, alertare a poliţiei.

Pentru copii şi bătrîni?

Supravegherea video a casei este în schimb extrem de utilă în anumite situaţii de familie, mai cu seamă dacă sînt utilizate camere discrete, de a căror prezenţă nu este informat oricine. Ele pot da informaţii elocvente despre felul în care bonele se poartă cu minorii lăsaţi în grija lor sau despre tratamentul pe care îl primesc bătrînii asistaţi de cadre medicale sau de alte persoane calificate.

De ceva supraveghere discretă pot avea nevoie şi tinerii aflaţi la vîrsta adolescenţei, care petrec mai multe ore pe zi sau chiar zile întregi acasă, fără a putea fi controlaţi de părinţi. Alte situaţii sînt la fel de “ofertante”; activitatea menajerei, comportamentul unui chiriaş, supraveherea unor animale de companie de talie mare etc.

Exagerări sau riscuri incluse

Montarea unui astfel de sistem şi utilizarea lui trebuie păzite de orice fel de exagerări sau excese, mai cu seamă de acele care pot aduce atingere intimităţii personale, drepturilor umane sau civile, protejării unor secrete. Acest tip de informaţie filmată poate atrage după sine unele riscuri dacă nu se exercită un autocontrol sever în utilizarea ei şi dacă nu este respectată norma de confidenţialitate socialmente acceptată.

Ce spune piaţa

Dacă aţi luat decizia de a instala în casă un sistem performant de supraveghere video, primul pas obligatoriu este să vă documentaţi temeinic asupra aparaturii pe care urmează să o alegeţi. Apelaţi, în acest sens, la cel mai comod şi eficace mijloc: internetul. Aici veţi găsi firmele producătoare, detaliile tehnice necesare, consiliere economică sau psihologică. În plus, dacă sînteţi în posesia mijloacelor de plată electronică, puteţi comanda produsul la orice firmă din lume. Contactaţi şi distribuitorii din România, care vă pot oferi un pachet complex de oferte, inclusiv toate informaţiile privind montajul şi utilizarea instalaţiei. Apelaţi numai la specialişti calificaţi şi care pot prezenta acte de atestare, dar oferă şi garanţii privind confidenţialitatea întregii operaţiuni.

Specialiştii afirmă că piaţa sistemelor de supraveghere video domestice este una cu cea mai spectaculoasă creştere din ultimii ani.

Ea se apropie, ca dinamică, de alte forme de urmărire şi supraveghere specifice domeniului public: străzi, bulevarde şi autostrăzi, gări şi staţii de metrou, grădiniţe, şcoli sau campusuri universitare, ba chiar şi instituţii guvernamentale, birouri funcţionăreşti sau arene sportive. Simultan s-au perfecţionat tehnologiile de transmitere, înregistrare şi stocare a imaginii, s-au atins performanţe de miniaturizare şi escamotare a instalaţiilor

Sistemele de înregistrare, urmărire sau stocare a informaţiei video au ajuns la cele mai înalte performanţe tehnice. Imaginea poate fi transmisă wireless, acum la distanţe apreciabile, putînd fi monitorizată şi din exteriorul casei, pe arii de acoperire destul de extinse. De asemenea, informaţia video poate fi încifrată sau codificată, asigurînd confidenţialitatea necesară

Mulţi utilizatori preferă monitorizarea video cu camere instalate la vedere, în anumite zone “fierbinţi” ale casei sau proprietăţii, simpla lor prezenţă avînd darul să descurajeze orice faptă antisocială sau abuz. Aceştia mizează pe reacţia psihologică normală, pe corecţiile de comportament automate la persoanele care au conştientizat că sînt supravegheate

×
Subiecte în articol: video supraveghere sfatul inginerului