Fiecare element vizibil al fațadei este important, fiind necesar să se înscrie într-o linie unitară. Ușa casei, ferestrele, tencuiala, elementele de decor, acoperișul și altele contribuie la imaginea generală.
1.Cum alegi ușa casei
Ușa casei trebuie să întrunească o serie de calități care să combine rezistența cu detaliile estetice, iar acestea din urmă trebuie alese astfel încât să fie în armonie, să completeze și să definească fațada casei. Vei putea opta între diverse variante de finisaje, între modelele de uși pline și cele cu ochiuri de sticlă, inclusiv uși pentru balcon, în culori neutre sau atipice, între cele clasice și cele moderne.
Pe lângă aceste detalii estetice, există o sumă de criterii funcționale pe care este necesar să le iei în calcul, atunci când alegi modelul potrivit de ușă, iar acestea sunt:
- materialul din care este realizată, care poate să fie PVC, metal, MDF laminat, tablă zincată;
- durabilitatea și rezistența la variații de temperatură;
- izolația termică și fonică, realizată, în mod ideal, cu vată bazaltică;
- deschiderea pe stânga sau dreapta, în funcție de configurația holului de la intrare;
- sistemul de închidere și/sau blocare.
Luând în calcul toate aceste elemente, dar și dimensiunile golului de zid în care va fi montată, vei putea alege una dintre cele mai bune usi de exterior.
2.Pune obloane la ferestre
Aparent, ai putea crede că obloanele sunt potrivite doar anumitor case ori că sunt un accesoriu de modă veche. Realitatea este exact pe dos: obloanele revin în forță, putând fi realizate din cele mai variate materiale. Ele pot avea aspect diferit, care să fie în acord perfect cu detaliile fațadei, cu arhitectura, stilul și poziția casei.
Obloanele pot fi montate pe laterala ferestrei sau pot fi atipice, sub forma unor jaluzele exterioare, încastrate în zidăria casei, sau montate deasupra ramei superioare a ferestrei.
Indiferent ce variantă ai alege, acestea imprimă un aspect foarte personal fațadei și au numeroase roluri funcționale. În primul rând, oferă intimitate și siguranță, protejează împotriva ploii, zăpezii și vântului, conferă un plus de confort termic și contribuie la izolarea fonică. Apoi, obloanele moderne, verticale sau orizontale, sunt estetice și îmbracă exteriorul casei, oferindu-i un aer elegant.
3.Tencuiala exterioară
Sunt nenumărate soluții pentru finisarea exterioară. Important este ca soluția aleasă să fie în acord cu arhitectura casei. Ideale rămân tencuielile lavabile, ușor de întreținut și rezistente în timp.
În funcție de stilul casei, fațada poate fi realizată și din materiale combinate. În acest caz, se folosește frecvent un brâu al casei, realizat din materiale izolatoare care protejează baza și fundația și care conferă echilibru estetic imobilului. Se pot folosi și alte materiale, cum ar fi piatra, cărămida aparentă, gresia, dar și materiale neconvenționale.
În ceea ce privește culorile, opțiunile trebuie bine cântărite. În funcție de nuanța aleasă, se pot accentua sau diminua volumele, pentru un aspect final echilibrat. Este corect să creezi contraste între culoarea acoperișului și cea a ușii de la intrare, a ferestrelor și cea a fațadei. Un truc arhitectural recomandă ca ușa de la intrare să aibă aceeași culoare cu cea a acoperișului.
4.Elemente de decor pentru fațada casei
Există soluții decorative care pot transforma radical aspectul exterior al unei case. Fie că este vorba despre profilele atașate fațadei, fie că ne referim la elementele care intră în structura acesteia, pot fi luate în calcul ancadramente pentru ferestre sau ușile casei, brâuri decorative, arcade, colțare, cornișe, pilaștri, capiteluri și coloane.
Soluțiile arhitecturale moderne permit realizarea acestor decorațiuni exterioare din polistiren expandat, cu densitate și duritate mare, care, ulterior, este tencuit și evidențiat prin vopsea de culoare diferită sau nu.
Fațada casei este detaliul final al construcției și are rolul de a înfrumuseța casa, de a o pune în valoare, dar, totodată, reprezintă unul dintre elementele care asigură protecția construcției, fiind parte integrantă a acesteia, cu rol în izolația, siguranța și funcționalitatea imobilului.
Sursa foto: Shutterstock.com