Instalează un sistem de alarmă
Aceasta este o măsură necesară mai ales dacă locuiești la casă și în special dacă ai o casă mare. Este recomandat să instalezi un sistem de alarmă sau un sistem performant de camere de supraveghere, precum hikvision camere. Orice variantă ai alege, este bine să știi că sistemele moderne au foarte multe funcționalități. Camerele de luat vederi și sistemele de alarmă sunt folositoare dacă ești mult timp plecat de acasă, deții obiecte de valoare ori pur și simplu dorești să te simți confortabil și în siguranță, protejat împotriva răufăcătorilor.
Acordă atenție întreținerii sistemului electric
Unul dintre cele mai mari pericole într-o casă poate fi sistemul electric, mai ales pentru familiile cu copii mici. Aceștia sunt curioși și vor să cerceteze fiecare colț al casei, cu precădere prizele. Acest gen de măsuri de siguranță sunt folositoare și dacă sunt doar adulți în casă, pentru că multe accidente casnice se întâmplă din neatenție. Evită să folosești în casă cabluri neizolate, siguranțe și întrerupătoare vechi, tablouri electrice uzate, pentru că reprezintă posibile riscuri. De aceea, este extrem de important să ne asigurăm că sistemul electric și toate componentele acestuia sunt funcționale și bine izolate.
Montează un detector de gaze
Oricând se pot întâmpla accidente casnice, iar o scurgere de gaze în locuință este extrem de periculoasă. De aceea, este important să investim într-un detector de gaze, care are rolul de a ne avertiza în cazul în care există scurgeri. De asemenea, poți alege un model de detector pentru gaz metan si monoxid de carbon, pentru orice tip de gaze combustibile, în funcție de nevoile tale și de sistemul de alimentare cu gaz pe care îl ai acasă.
Ancorează mobila de mari dimensiuni
Indiferent dacă locuiești la casă sau într-un apartament, piesele foarte mari și grele de mobilier pot fi un pericol pentru siguranța familiei, mai ales a copiilor. Ancorează de perete dulapurile sau alte corpuri voluminoase de mobilier, cum ar fi bibliotecile și asigură sertarele, mai ales cele care se deschid foarte ușor și care se află mai sus. De asemenea, este recomandat să asiguri și lucrurile grele pe care le depozitezi pe dulapuri. Pentru siguranța zilnică sau pentru eventualitatea unui cutremur, această măsură de siguranță este crucială pentru a împiedica accidentele.
Folosește doar materiale sigure
Mai ales pentru familiile cu copii mici sau cu persoane vârstnice, este recomandat să ne gândim la materialele cu care construim și amenajam casa. Gresia din baie, bucătărie, holuri sau terase, care este foarte alunecoasă, piesele voluminoase de mobilier din lemn masiv sau cada de baie foarte adâncă pot reprezenta riscuri de accidentare. Este important să ne gândim ce putem face pentru a minimiza riscurile. Folosește materiale antiderapante, covorașe speciale pentru cadă, cu ventuze și alege soluții creative pentru a proteja membrii familiei împotriva eventualelor accidente casnice.
Securizează ferestrele și ușile
Copiii își doresc să exploreze mediul înconjurător și să verifice tot ce se afla în casă. De aceea, este recomandat să asiguri toate geamurile din casă cu dispozitive speciale de prindere și securizare, mai ales dacă locuiești la un etaj superior. În cazul în care geamurile se sparg, cei mici se pot tăia, așa că este important să te gândești la modalități cât mai eficiente și sigure pentru a elimina aceste riscuri.
Pentru a avea o casă sigură și confortabilă, este important să analizezi care sunt posibilele pericole, mai ales dacă ai copii de vârste mici. Investește în sisteme și dispozitive care te vor ajuta să te simți mai protejat și să te poți relaxa în voie.
Sursa foto: Shutterstock