x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să folosești piperul negru pentru a ține șoarecii departe de casă

Cum să folosești piperul negru pentru a ține șoarecii departe de casă

de Anastasia Paul    |    19 Sep 2023   •   22:30
Cum să folosești piperul negru pentru a ține șoarecii departe de casă
Sursa foto: Hepta

Printre cei mai uzuali musafiri nepoftiți într-o casă sunt, cu siguranță, șoarecii. Una dintre metodele eficiente dar și ecologice pentru a-i ține departe este folosirea unui condiment des întâlnit în preparatele culinare.

Piperul negru are un miros puternic, înțepător, potrivit astfel pentru a respinge micile rozătoare. 

Cea mai simplă metodă pentru a-l folosie este stropirea cu piper negru în zonele de activitate ale șoarecilor. Alte opțiuni includ înmuierea dischetelor de vată sau a cârpei în ulei esențial de piper negru și plasarea lor strategic în toată casa, potrivit pestpointers.com. 

Recomandări
Mirosul puternic al ardeiului negru poate descuraja șoarecii să locuiască în casa ta.
Stropirea piperului negru măcinat sau folosirea uleiului esențial de piper negru sunt metode eficiente de a degaja parfumul.
O casă fără șoareci este posibilă cu utilizarea strategică a aromei de piper negru.

Capsaicina și piperina
S-ar putea să fi auzit că piperul negru poate ajuta la respingerea șoarecilor și există un raționament științific în spatele acestui lucru. Piperul negru conține piperină, un compus chimic responsabil pentru gustul său ascuțit. Deși nu este la fel de picant precum capsaicina din ardeii iuți, piperina poate provoca totuși iritații la mamifere, în special la cele cu un simț al mirosului ascuțit.

Un studiu publicat în Journal of Integrative Zoology arată că uleiul de piper negru a fost eficient pentru a descuraja șoarecii de casă. Deși uleiul nu conține piperină, conține pinen și limonen, ambele fiind cunoscute că resping șoarecii. Aroma copleșitoare interferează cu capacitatea lor de a găsi mâncare. 

Iritație nazală
Piperul negru îți gâdilă nasul, nu-i așa? Același lucru se întâmplă și cu șoarecii, dar la o intensitate mult mai mare. Șoarecii au un simț al mirosului foarte dezvoltat și sunt foarte sensibili la efectele iritante ale piperinei. Când șoarecii detectează mirosul de piper negru, acesta le irită căile nazale, fiindu-le dificil să respire. Ca urmare, ei tind să stea departe de zonele în care este prezent piperul negru.

Miros
Șoarecii se bazează pe miros pentru a găsi hrană și pentru a comunica între ei. Când o zonă este umplută cu mirosul înțepător de piper negru, simțurile lor ascuțite sunt perturbate și le va fi dificil să navigheze și să localizeze sursele de hrană.

Folosirea piperului negru ca repelent natural pentru șoareci implică plasarea piperului negru în zonele în care ai observat activitate de rozătoare. Poți folosi boabe întregi de piper, piper proaspăt măcinat sau ulei esențial de piper negru.

Trebuie să reîmprospătezi locurile des întrucât mirosul se diminează în timp. În mod ideal, puteți crea un perimetru de piper în jurul casei stropind piper negru la punctele de intrare ale șoarecilor.

Este nevoie să combini această metodă cu etanșarea punctelor de intrare, menținerea unui mediu de viață curat și eliminarea dezordinii.

Cum îl folosești

Spray de casă
Una dintre cele mai bune moduri de a folosi piper negru ca repelent este crearea unui spray de casă.

1 lingură de piper negru măcinat 
2 căni de apă
O sticlă cu pulverizator

Amestecă piperul negru măcinat cu apa. Toarnă amestecul în sticla de pulverizare. Agită-l.

Instrucțiuni: pulverizează amestecul pe locurile în care ai observat activitatea șoarecilor. Acest lucru le va face pe rozătoare să se gândească de două ori înainte de a-ți vizita casa, deoarece mirosul puternic de piper negru le irită nările minuscule. Reaplică la fiecare câteva zile.

Dischete de bumbac
Instrucțiuni: Aplică câteva picături de ulei esențial de piper negru pe fiecare minge de vată.
Așează bilele de bumbac în zonele în care ai observat șoareci, cum ar fi dulapuri, sertare și colțuri.
Împrospătează uleiul de pe dischetele de bumbac în fiecare săptămână pentru a te asigura că mirosul rămâne puternic. Ia în considerare plasarea bilelor de vată în pliculețe pentru o curățare și o înlocuire mai ușoară.

Alternative 

Există mai multe arome pe care le poți folosi ca alternativă la piper negru.

Piper roșu
Această soluție picantă este o alegere populară pentru un repellent. De ce respinge șoarecii? Este vorba despre capsaicină, o componentă activă găsită în ardeiul cayenne.

Când șoarecii detectează mirosul înțepător, se vor grăbi în direcția opusă! Pentru a utiliza eficient ardeiul cayenne, pur și simplu stropeșteîn jurul punctelor de intrare și în zonele în care a fost observată activitatea șoarecelui.

Amestecă o lingură de ardei cayenne cu un litru de apă. Pulverizează în jurul casei.

Scorţişoară
O altă alternativă aromatică este scorțișoara. Acest condiment dulce respinge, de asemenea, șoarecii. Așezarea batoanelor de scorțișoară sau stropirea cu pudră de scorțișoară în zonele în care sunt prezenți șoarecii îi poate descuraja. Mirosul puternic de scorțișoară este foarte dezamăgitor pentru aceștia.

Oţet
Nu în ultimul rând, oțetul este un alt articol de uz casnic care poate fi folosit ca un puternic respingător pentru șoareci. Mirosul său ascuțit și acid nu este atrăgător pentru șoareci și vor evita zonele. Pentru a utiliza oțetul ca un repelent pentru șoareci, pur și simplu înmoaie dischetele de bumbac în oțet alb și plasează-le strategic în jurul casei, în special lângă punctele de intrare.

Ardei roşu
Ardeiul rosu, cunoscut si sub denumirea de ardei cayenne, contine un compus numit capsaicina despre care se stie ca are un miros si un gust puternic care respinge soarecii. Când șoarecii intră în contact cu capsaicina, experimentează o senzație de arsură în nas și gură, ceea ce îi face să evite zona.

Prevenirea infestării

Puncte de intrare
Șoarecii sunt niște creaturi ascunse! Pentru a-i ține departe de casă, este esențial să identifici și să sigilezi orice puncte de intrare. Nu uita să examinezi fundația, ferestrele și ușile.

Șoarecii pot trece prin goluri minuscule, așa că etanșează orice posibile intrări cu vată de oțel sau plasă de sârmă pentru a-i ține la distanță. Folosirea piperului negru în jurul acestor puncte de intrare poate fi, de asemenea, un factor de descurajare eficient, deoarece șoarecii găsesc mirosul neplăcut.

Locuri obișnuite prin care șoarecii ajung în casă

Uși Presară piper negru in jurul perimetrului tocului usii, acordând atenție la golurile dintre ușă și toc. Poți amesteca piper negru cu apă și îl pulverizezi în jurul ușii.
Ferestre Presară piper negru în jurul pervazului și cadrului ferestrei, acordând atenție la golurile dintre fereastră și cadru. Poții amesteca piper negru cu apă și îl pulverizezi în jurul ferestrei.
Crăpături în pereți Presară piper negru în crăpăturile din pereți, asigurându-te că acoperi întreaga zonă. Amestecă piper negru cu apă și pulverizează-l în crăpături.
Orificii de ventilație Presară piper negru în jurul capacului de ventilație și în zona din jurul acestuia. Amestecă piper negru cu apă și pulverizează-l în orificiul de ventilație.
Țevi Presară piper negru în jurul țevilor, unde intră în casă. Amestecă piper negru cu apă și pulverizează-l în jurul țevilor.

Curățenie
Șoarecii sunt atrași de resturile de mâncare și firimituri. Pentru a preveni infestarea cu șoareci, menține bucătăria curată și ordonată. Șterge suprafețele, mătură podelele și scoate gunoiul regulat pentru a elimina orice sursă de hrană care ar putea atrage șoarecii.

Este o idee bună să folosești piper negru în zonele în care este posibil să se acumuleze firimituri, cum ar fi blaturile de bucătărie și mesele. Mirosul puternic al piperului negru poate descuraja șoarecii creând un mediu neplăcut pentru ei.

Ordine
Elimină găurile din podele și pereți.  Șoarecilor le place să construiască cuiburi în locurile unde nu există ordine șiîn materialeprecum hârtie, carton și țesături. Reducând dezordinea și menținându-ți casa organizată, o faci mai puțin atractivă pentru șoareci.

Stropește cu piper negru în poduri, subsoluri și spații de depozitare unde dezordinea tinde să se adune.

Depozitarea corectă a alimentelor
Depozitarea adecvată a alimentelor este crucială pentru a ține șoarecii departe de casă. Folosește recipiente etanșe pentru articolele de cămară și depozitează-le în dulapuri pentru a minimiza tentația pentru șoareci.

Adaugă un strop de piper negru în interiorul cămarei sau în jurul zonelor de depozitare a alimentelor. Aroma înțepătoare poate respinge șoarecii, făcând din bucătărie o țintă neatrăgătoare pentru gustările lor de la miezul nopții.

Eficiență și limitări
Oricât de îndrăzneț ar părea piperul negru, nu garantează succesul 100% în a-i ține la distanță. Este important să combini această metodă cu alte măsuri preventive, cum ar fi etanșarea punctelor de intrare și practicarea unei igienizări adecvate. 

Presară pudră de piper negru la punctele de intrare și pe pervazurile ferestrelor.
Pune pliculețe infuzate cu piper negru în zonele în care șoarecilor le place să cuibărească.
Utilizează uleiuri esențiale de piper negru pentru a crea un miros mai concentrat.

 

 

×
Subiecte în articol: piper negru şoareci