Igienizarea corespunzătoare a borcanelor și capacelor
Ca în orice altă situație, borcanele deja utilizate trebuie să fie spălate foarte bine. Acest lucru este important atât pentru a curăța resturile alimentare din interior, cât și pentru îndepărtarea etichetelor de pe exterior. Cu siguranță nu ți-ai dori să le oferi celor dragi un borcan cu dulceață de vișine pe care să scrie “castraveți în oțet” sau “gem de gutui”. Totuși, ia în considerare că și recipientele noi trebuie să fie spălate, la fel și capacele pentru borcane sau sticle pe care o să le folosești.
Cel mai ușor poți să scapi de această problemă dacă ai o mașină de spălat vase. Pui toate borcanele și capacele la spălat și setezi un program cu temperatură mai mare, dar care să nu depășească 60 de grade Celsius. În cazul în care alegi să cureți manual recipientele, trebuie să le speli cu apă fierbinte și detergent de vase și să le clătești de mai multe ori, însă, la final, întotdeauna cu apă rece.
Pregătirea tuturor recipientelor
După ce au fost spălate foarte bine, borcanele și capacele se lasă la scurs, cu gura în jos, pentru 2-3 minute. Este important să știi că există mai multe modalități de a steriliza recipientele pentru dulceață. Poți face asta prin fierbere, la cuptorul cu microunde, în mașina de spălat vase sau la cuptorul pe gaz ori electric. Ultima variantă, în cuptorul aragazului, este cea mai sigură, pentru că oferă temperatura necesară distrugerii germenilor care pot altera preparatele.
Mai departe, borcanele și capacele umede se așază, cu gura în sus, direct în tava metalică în care urmează să fie sterilizate. Dacă nu ai o astfel de tavă, poți pune o foaie de copt în strat dublu pe rafturile din cuptor și să amplasezi borcanele astfel încât să nu se atingă între ele.
Sterilizarea propriu-zisă a borcanelor
Pentru ca microorganismele care pot ajunge în borcane să fie înlăturate, sterilizarea trebuie să se facă la o temperatură cuprinsă între 105-110 grade Celsius. Ai grijă, dacă te gândești să expui recipientele la o temperatură mult mai înaltă, riști să spargi sticla, iar la o temperatură mai mică nu este garantată sterilizarea. Cuptorul trebuie să fie rece în momentul în care se introduce tava cu borcane, altfel recipientele se vor dilata brusc și se vor sparge.
Borcanele trebuie să se încălzească pe măsură ce se încinge și cuptorul. Așadar, după ce recipientele au fost băgate în interior, se pornește cuptorul la temperatura menționată. După aproximativ 15 minute se va observa prin geam că stropii de apă de pe borcane încep să sfârâie. Din acel moment se mai lasă borcanele doar 1 minut, apoi se oprește cuptorul și se întredeschide ușa pentru răcirea lentă a recipientelor. După sterilizare, borcanele trebuie să fie umplute cu dulceață în cel mai scurt timp, pentru a nu se contamina din nou.
Acum că știi cum să distrugi orice formă de viață microbiană, poți trece la partea distractivă cu prepararea dulceții! Fără îndoială, vei putea păstra în cămară, pentru cât mai mult timp, produse sănătoase și delicioase, fără mucegai sau fermentație.