x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa De la bijuterii la corpuri de iluminat

De la bijuterii la corpuri de iluminat

09 Aug 2007   •   00:00

Din seria noutăţior prezentate la Tărgul Euroluce de la Milano de anul acesta, am ales un subiect cu totul special: corpuri de iluminat pe bază de fibră optică semnate de un designer de bijuterii: Sharon Marston

Din seria noutăţior prezentate la Tărgul Euroluce de la Milano de anul acesta, am ales un subiect cu totul special: corpuri de iluminat pe bază de fibră optică semnate de un designer de bijuterii: Sharon Marston

Cea mai inovatoare tehnologie pe piaţa designului de lumini este adusă de utilizarea fibrei optice. Cu o structură complet nouă şi cu o infinitate de utilizări şi forme, corpurile de iluminat pe bază de fibră optică vor inlocui in timp corpurile de iluminat clasice.

Fibrele optice sunt fire lungi de sticlă foarte pură de diametrul unui fir de păr. Ele sunt adunate in pachete numite cabluri optice şi sunt folosite pentru transmiterea de semnale luminoase pe distanţe mari. Acest sistem de iluminat are un consum redus de energie şi prelucrare şi intreţinere uşoară. Efectele ce pot fi obţinute din punct de vedere al designului sunt spectaculoase şi intru totul noi, atăt pentru interior, căt şi pentru exterior. Principiile privind iluminatul cu ajutorul fibrelor optice au fost demonstrate pentrut prima dată de către Daniel Colladon şi Jaques Babinet in 1840, insă utilizarea efectivă a acestora a inceput in secolul XX.

Design de prestigiu

Sharon Marston a absolvit Universitatea Middlesex, secţia Design de bijuterii, in 1992. De atunci, ea a lucrat in domenii multiple ca modă, teatru, dans, toate avănd ca numitor comun arta.

In 1997 lansează prima colecţie de corpuri de iluminat, unde imbină meticulozitatea realizării detaliilor aplicată la conceperea bijuteriilor cu ultima tehnologie in materie de luminat, fibra optică. Luănd ca sursă de inspiraţie texturile unor materiale nobile, Sharon şi-a dezvoltat producţia pe bază de manufactură. Colecţiile prezentate de ea conţin elemente din ceramică şi sticlă prelucrat in mod artistic, ca o amprentă personală a stilului sofisticat care ii poartă semnătura. Astfel s-a specializat in crearea unor instalaţii unice de lumină sculpturală, bazate pe iluminatul creativ prin tehnologia fibrei optice. Fiecare piesă este prelucrată manual şi poate fi adaptată ca formă, culoare şi dimensiuni oricărui spaţiu.

Produsele rezultate se adresează atăt laturii domestice a designului de interior, căt şi celei comerciale.

Atelierul din Londra include şi un birou de ingineri care oferă consultaţii despre instalarea candelabrelor, a fiecărei piese componente.

Deşi majoritatea lucrărilor sunt realizate in Londra, Sharon Marston este cunoscută pe plan internaţional, designeri de pretutindeni fiind inspiraţi de diversitatea, puritatea şi frumuseţea operelor ei.

Hoteluri ca FOX (Copenhaga, Danemarca), HESPERIA (Barcelona, Spania), HILLTON (Evian, Franţa) OKURA (Amsterdam, Olanda) sunt numai căteva exemple, superbele candelabre fiind expuse in recepţii, restaurante şi holuri de aşteptare, in săli de dans şi recreere.

Ineditele corpuri de iluminat s-au folosit şi in decorarea vitrinelor pentru designeri vestimentari consacraţi ca HUGO BOSS, Londra, JAEGER , Londra, JUNG SHIAU, Taipei şi in muzee ca CHARLES RENNIE MACKINTOSH, Scoţia, V&A, Londra.

Exemple de candelabre

Sursele de inspiraţie pentru aceste candelabre sunt variate. Inspirate din anotimpuri se nasc candelabrele Aprilie, (vertical, sub forma de spirale multiple, dotat cu o terminaţie florală) şi Toamna, cu aceeaşi formă şi dimensiune, insă coloritul este o imbinare de galben pal şi roşu purpuriu, amintind de coloritul specific anotimpului.

Candelabre ca Azure, Cascada florală, Fantoma şi Spirala sunt realizate pe lungime, din fibră optică albă, cu terminaţii diverse cu aspect de filigran, sub forma de flori, fluturi, picături de ploaie, cu filamente subţiri şi elegante.

Candelabre ca Glisade, Iona, Laelia şi Glacial sunt de formă ovoidă, cu o lungime redusă, insă cu o textură aparte, mai plină, mai luminoasă, mai bogată, cu terminaţii sub formă de cristale de gheaţă, pene, frunze sau petale. Dar orice piesă aţi alege din multitudinea de modele prezentate, se va situa cu siguranţă printre punctele forte ale amenajării făcute.

Utilizarea tehnologiei

Fibrele optice sunt astăzi extrem de populare. Pe lăngă amenajările interioare, ele se folosesc la exterior in piscine, ca elemente decorative, in spa-uri, căt şi pentru iluminatul nocturn exterior al grădinilor. Ca exemple din ramuri diferite sunt utilizarea lor ca mediu de telecomunicaţii şi network, datorită flexibilităţii şi puterii de conducere a informaţiei, in medicină in proceduri chirurgicale sau in endoscopie, prin lasere şi amplificatoare optice, şi in aparatajul unor avioane noi.

Colecţiile prezentate conţin elemente din ceramică şi sticlă prelucrate in mod artistic, cu aspect de filigran, sub formă de flori, fluturi, picături de ploaie, cu filamente subţiri şi elegante, ca o amprentă personală a stilului sofisticat care poartă semnătura Sharon Marston. Fiecare piesă este prelucrată manual şi poate fi adaptată ca formă, culoare şi dimensiuni oricărui spaţiu

×
Subiecte în articol: iluminat sfatul designerului optice