x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Drumul unic în lume, aflat într-o localitate din vestul României

Drumul unic în lume, aflat într-o localitate din vestul României

de Redacția Jurnalul    |    23 Feb 2024   •   16:45
Drumul unic în lume, aflat într-o localitate din vestul României
Sursa foto: Facebook | Romaniafrumoasa

Un drum din România este unic în lume datorită materialului din care a fost construit.

Unul dintre localitățile cele mai puțin populate reprezintă o atracție pentru turiști deoarece are un drum de marmură, lung de 10 km. 

Satul Alun din județul Hunedoara înregistra peste 50 de gospodării în 2023, care sunt locuite rareori. Însă a devenit o destinație turistică apreciată de cei în căutare de peisaje pitorești și autenticitate rurală.

Dar farmecul aparent al drumului de marmură nu este împărtășit în totalitate de către localnici. Unii dintre aceștia se plâng de condițiile dificile pe care le impune drumul, descriindu-l ca pe un "calvar pentru șoferi".

Deși acesta a devenit căutat de către turiști, mulți localnici ar prefera un "drum normal", asfaltat, în locul celui plin de gropi și denivelări, care afectează mașinile și limitează viteza de circulație la 20 de kilometri pe oră.

Un localnic a povestit că drumul de marmură a fost construit în anii '60-'70 pentru transportul blocurilor masive de marmură. Însă, de atunci, drumul nu a fost reabilitat decât sporadic, lăsându-l într-o stare precară. Localnicii speră la o intervenție pentru a îmbunătăți starea acestuia sau cel puțin la reabilitarea vechiului drum, deși acesta din urmă este aproape impracticabil.

Cu zeci de ani în urmă, satul Alun se bucura de o comunitate prosperă, cu aproape 100 de gospodării locuite, o școală și chiar un internat. Camioanele încărcate cu marmură coborau zilnic pe drumul industrial către Govâjdia.

Însă evoluția infrastructurii și schimbările demografice au transformat Alun într-o așezare aproape pustie, iar drumul de marmură rămâne un subiect de dezbatere între turiști și localnici, potrivit adevarul.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: drum turişti marmura alun hunedoara