x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Editorial - Gardul si salcamii

Editorial - Gardul si salcamii

de Adrian Parvu    |    05 Oct 2006   •   00:00
Editorial  -  Gardul si salcamii

M a bucur sa constat ca ideea noastra de a deschide o rubrica permanenta despre viata la tara este foarte bine primita si multi cititori ne trimit scrisori si mesaje interesante.

M a bucur sa constat ca ideea noastra de a deschide o rubrica permanenta despre viata la tara este foarte bine primita si multi cititori ne trimit scrisori si mesaje interesante.

Doamna Maria B. din judetul Arges ne cere sfatul intr-o chestiune juridica privind posibilitatea de a recupera un teren pe care, cu ani in urma, s-a construit un magazin universal. Am dat scrisoarea colaboratorului nostru pe teme juridice si veti primi raspuns in numarul viitor. Eu imi voi permite aici sa comentez prima problema care va necajeste pentru ca mi se pare ca ea cere o rezolvare mai degraba umana decat litigioasa. Ne scrieti: "Am un vecin care a plantat salcami in urma cu 10-15 ani si i-a lasat sa creasca exact pe hotarul care desparte proprietatile nostre. Salcamii au crescut mari in diametru si au trecut pe proprietatea mea cu grosimea trunchiurilor. Au distrus gardul din plasa de Buzau iar vecinul nu vrea cu niciun chip sa-i scoata din radacina si sa refaca gardul. Ce pot face si cum?".

Draga doamna Maria, cred ca pimul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa bateti in poarta vecinului si, cu desavarsita bunatate, sa-l invitati la o cafea. Nu stiu dimensiunile proprietatii dumneavoastra, dar oricat de mica ar fi ea nu cred ca o jumatate de trunchi de salcam o poate diminua in mod dramatic. Si degradarea gardului poate fi remediata destul de simplu, fara mari cheltuieli, plasa de Buzau nefiind un material foarte scump. Ganditi-va ca aceasta poate este cea mai neinsemnata problema pe care o puteti avea si ca nu merita o atentie atat de incrancenata. Incercati apoi sa va puneti, macar pentru cateva momente, si in pielea vecinului. Un copac creste greu iar valoarea lui ecologica si decorativa nu poate fi neglijata. Sunt convins ca, impreuna cu plantatorul de salcami, folosind exclusiv "armele" intelegerii, intelepciunii si rabdarii veti gasi solutia convenabila ambelor parti. Sper ca veti fi de acord cu mine, impreuna cu toti aceia care ne citesc ca a venit timpul sa construim bune relatii cu vecinii, lasand sa traiasca si capra noastra dar si pe-a lor, punand zambetul inaintea scrasnetului din dinti, cantarind neajunsurile cu egala masura si mai cu seama observand cat de usor se face raul si cu cata migala se impune binele.

×