x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Editorial - Mafia si caldura

Editorial - Mafia si caldura

de Adrian Parvu    |    26 Oct 2006   •   00:00

De ani si ani de zile ne luptam cu sistemul mafiot care "asigura" caldura din apartamentele si casele noastre. Asociatii de proprietari, organisme ale societatii civile, organizatii profesionale, toate formele mediatice intra in panica si trag semnale de alarma in fiecare an, spre sfarsitul toamnei si la venirea frigului.

De ani si ani de zile ne luptam cu sistemul mafiot care "asigura" caldura din apartamentele si casele noastre. Asociatii de proprietari, organisme ale societatii civile, organizatii profesionale, toate formele mediatice intra in panica si trag semnale de alarma in fiecare an, spre sfarsitul toamnei si la venirea frigului. Chestia asta cu semnalul e de fapt un fel de vrajeala nationala venita din argoul ceferist unde, atunci cand e actionata maneta de alarma trenurile opresc, macar si numai in reclamele interzise la difuzare de catre CNA.

In materie de incalzire centrala, furnizor unic de energie termica, crestere aberanta a valorii facturilor, disperare a amaratului de cetatean, garniturile de lux ale RADET-ului trec fluierand prin garile in care ar trebui oprite si controlate la sange. Este absolut stupefiant cum nici unul dintre guvernele postdecembriste nu a reusit sa gaseasca o solutie acestei probleme care afecteaza atat de grav un important segment al populatiei.

Micile gaselnite (montarea de repartitoare de costuri, subventii de la bugetele locale etc.) pentru atenuarea impactului social n-au facut, de-a lungul ultimilor 16 ani, decat sa mai puna cate un strat de fard pe obrazul mortului pentru a putea trece inca o iarna cu el printre blocurile infrigurate. Nu pare nimeni dispus sa se aplece la radacina raului, sa o smulga si s-o arunce la gunoi.

Marile centrale termice continua sa lucreze pagubos si ineficient, pe traseele de la furnizor la beneficiari se inregistreaza pierderi considerabile, reabilitarea termica a cladirilor pare a fi doar un basm de adormit copiii, iar calcularea facturilor se face in asa fel incat incasarile sa poata acoperi risipa iar angajatii RADET (de la director general la cititorul de contoare) sa-si poata primi in continuare salariile babane.

Anul acesta s-a iesit pe piata cu o noutate halucinanta: sa i se interzica cetatenului, prin ordonanta guvernamentala, decuplarea de la sistemul centralizat si montarea centralelor de apartament. Ba mai mult, se incearca justificarea majorarilor la consumul de caldura si apa calda, aratand mustrator cu degetul catre aceia care au avut inspiratia, curajul si banii sa renunte la "seviciile" furnizorului unic.

Pe langa ticalosia de a ingrosa grosolan cifra ce reprezinta numarul celor debransati, ideea are un substrat subversiv extrem de periculos, dupa parerea mea. Cetateanului cu venituri modeste, dependent de sistemul de incalzire centrala, i se spune ca factura lui va fi mai mare din cauza vecinului care si-a montat centrala proprie.

Metoda de a invrajbi un segment al populatiei impotriva altuia nu e noua, ea a dat roade inca din vremuri antice, aducand beneficii numai conducatorilor. Ea trebuie dezvuata public, singura cale dreapta si civilizata pe care pot merge guvernul, ministerul de resort si furnizorul este de a gasi solutiile tehnice si financiare pentru a livra cetateanului agentul termic la preturi competitive cu cele ale producatorilor si distribuitorilor de centrale individuale.
×