x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Incurajati viata vietatilor din curte si gradina

Incurajati viata vietatilor din curte si gradina

de Cristina Zaharia    |    25 Ian 2007   •   00:00
Incurajati viata vietatilor din curte si gradina
Viata la tara

Ele fac parte din cel mai complex program de pe Terra. Oricine are o curte suficient de mare sau (mai cu seama) o gradina este mandru de plantele si copacii crescuti aici. Dar acolo unde este vegetatie traiesc sau pur si simplu vin in vizita si o sumedenie de varietati de insecte, pasari sau mamifere. De multe ori trebuie incurajata si instalarea in interiorul arealului a unor animale salbatice mici care au rostul si rolul lor bine determinat de cel mai complex program de pe Terra: Natura.

Iarna asigurati-le hrana. Majoritatea micilor animale salbatice gasesc hrana din abundenta primavara, vara si toamna. In timpul lunilor de iarna insa, problema supravietuirii devine esentiala, iar ea este in mare masura legata de factorul nutritional. In curte sau in gradina se pot planta specii vegetale care constituie o sursa alimentara pe care unele mamifere sau pasari o vor exploata cu bucurie. Nu este obligatoriu sa va bazati numai pe plantele indigene.

Pentru pasari spre exemplu (unele au nevoie zilnic de o cantitate de hrana de sase ori mai mare decat propria lor greutate pentru a supravietui) este indiferent daca planta ce le hraneste este neaosa ori adusa din China sau dintr-o tara europeana.

Rolul antiparazitar. In orice gradina prezenta permanenta sau ocazionala a unor mici animale asigura limitarea instalarii unor paraziti sau boli, mai ales pe parcursul sezoanelor calde. Numeroase pasari curata locul de limacsi, melci, purici sau larve daunatoare. Daca ati ales aceasta cale de protectie nu mai folositi produse chimice decat in cazuri extreme si in cantitati cat mai mici cu putinta.

Seminte si apa. Imprastierea semintelor prin toata gradina va asigura o protectie a intregului areal. E bine sa aveti in curte si cateva plante rezistente la frig. Ele fac, de obicei, flori mirositoare si variat colorate ceea ce va atrage atentia pasarilor, dar si animalelor salbatice de talie mica. Nu uitati sa asezati din loc in loc si vase cu apa proaspata, mai ales in iernile cu zapada putina. Instalati saculeti cu hrana pe crengile arborilor si arbustilor pentru ca pasarile vor avea grija sa caute si insectele sau ouale acestora.

Construirea unor casute pentru pasari, unde acestea sa gaseasca hrana si protectie, este si binevenita si spectaculoasa. Ele pot face bucuria oricui, dar mai cu seama a copiilor si a varstnicilor oferindu-le si o preocupare nobila

Nu lasati neculese legume care pot constitui o tentatie pentru unele pasari sau animale. Varza, conopida, morcovii, fructele neculese sau lasate pe pamant pot atrage unele rozatoare, iepurii, jderii sau animale mai mari

Exista si varietati de pasari care pot provoca adevarate ravagii intr-o curte sau intr-o gradina. Unele specii de porumbei salbatici sunt, spre exemplu, atrase de legumele verzi, deci atentie primavara si la inceputul verii…

Lumina si intrusii. Daca doriti sa instalati sisteme de iluminat curtea pe timp de noapte faceti in asa fel incat intensitatea surselor sa creasca treptat, pentru a da posibilitatea eventualilor vizitatori nocturni sa se obisnuiasca cu lumina artificiala. In privinta intrusilor indezirabili (specii care produc daune sau pagube) este, din nefericire, extrem de greu sa face o… selectie. Pentru a nu ii incuraja o solutie este de a acoperi florile sau plantele expuse devorarii cu plase sau folii speciale de protectie.
×
Subiecte în articol: grădina păsări