x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Inspiratie greceasca inspiratie greceasci

Inspiratie greceasca inspiratie greceasci

07 Iul 2005   •   00:00
Inspiratie greceasca inspiratie greceasci

Personalitatea puternica a proprietarilor impregneaza decorul aceastei case, ce impresioneaza prin originalitate. Generoasa locuinta a fost remodelata dupa proiectul arhitectului Horatiu Radu, iar noul spatiu ransformat intr-o ambianta de inspiratie greceasca.

Personalitatea puternica a proprietarilor impregneaza decorul aceastei case, ce impresioneaza prin originalitate. Generoasa locuinta a fost remodelata dupa proiectul arhitectului Horatiu Radu, iar noul spatiu transformat intr-o ambianta de inspiratie greceasca.

Solutie scenografica

Desi pare o adevarata vila, locatia este un apartament de 280 de metri patrati, situat la ultimul etaj intr-o cladire noua din Bucuresti. Accesul in locuinta este rezolvat in stil american, deci toata zona de zi se desfasoara dintr-o data privirii. Decorul este pus in valoare de perdelele si draperiile bogate, avand rafinamentul specific tesaturilor de la Destra, de finisajele elegante ale peretilor (stucco), de cele cateva obiecte de mare efect, in contrast cromatic cu fundalul, amintind invariabil de Grecia. La o atenta analiza se poate observa existenta unui melanj de exotic si modern, de accente clasice si solutii arhitecturale actuale, dar tocmai aceasta antagonie a extremelor, interesant speculata, confera interiorului o atmosfera scenografica. Intr-un ansamblu cu finisaje si decoratiuni unitare, detaliile particularizeaza fiecare functiune in parte. Stalpii interiori, rezultati in urma recompartimenta rii, sunt exploatati ca elemente de segregare intre zone. In acest context, mobilierul fiecarei destinatii este dispus astfel incat sa nu depaseasca aceste "granite" ale arhitecturii interioare. Spatiile comunica liber intre ele, iar organizarea functiunii diurne se desfasoara, de la stanga la dreapta, astfel: sufragerie, living si bucatarie.

Camera de zi e flancata de doua locuri de luat masa, respectiv cel amenajat pentru ocazii speciale si cel din bucatarie. Eleganta si exotismul conferite de perdelele si draperiile aurii si de tapiseria "tigrata" a canapelelor o recomanda ca zona de primire si conversatie. Decorul original a fost obtinut doar prin folosirea tesaturilor, cu textura si imprimeuri deosebite, inspirand confort si aducand o nota artistica in intreaga zona de zi.

Livingul este separat de bucatarie printr-un element constructiv ce inglobeaza un acvariu. Acesta atenueaza trecerea catre dominanta albastra din bucatarie. In plus, perdelele prezente se constituie ca elementul unificator al zonei de zi.

Ca interventie arhitecturala este de remarcat casetarea plafonului si iluminarea scafelor ce-i amprenteaza forma.

Accente moderne

Daca zona de zi se distinge printr-un decor personalizat, cu tente clasice, celelalte incaperi releva o imagine moderna, debarasata de artificii decorative. Camera de oaspeti este ambientata foarte simplu, in tonuri de alb si crem. Singurele accente care o particularizeaza sunt pernele decorative si masa din sticla si piatra. Incaperea este insa foarte intima, raportata la amploarea zonei diurne si de aceea degaja o atmosfera speciala. Mobilierul este pozitionat pentru a forma un loc de conversatie pe timpul zilei, iar noaptea, canapeaua extensibila ofera confortul necesar odihnei. Aceasta camera are baie proprie, iar functia de depozitare revine unui dulap ce se confunda cu peretele.

Tema abstracta a dormitorului matrimonial e conturata de liniile ferme, modul original de concepere a plafonului si nuantele predominant deschise. Scenografia austera, sub aspectul decoratiunilor, dar de impact, daca ne referim la iluminatul artificial, denota o mai pronuntata interventie a arhitectului.

Camera copilului este firesc adaptata, ca mobilier si decoratie, varstei ocupantului. Tesaturile cu imprimeuri specifice contureaza atmosfera inocenta si imaginea romantica a acestui dormitor. Intreaga locuinta este interesanta, atipica. Viziunea de ansamblu a arhitectului se simte in fluiditatea spatiilor si organizarea judicioasa a functiunilor. Intr-un apartament in care incaperile se succed logic, unde lumina naturala si cea artificiala asigura confortul optic si atmosfera, proprietarii au avut libertatea de-a opta pentru un decor care sa-i defineasca. Este surprinzator cum unele obiecte decorative, in special din sufragerie, care se impun privirii inca de la intrarea in casa, apar aici bine integrate, dar, vazute in alta conjunctura, foarte usor ar putea fi catalogate drept kitsch. Poate ca si acest kitsch folosit cu masura capata niste valente neasteptat de expresive, cum este cazul acestui interior de inspiratie greceasca.

Izabela Serghei, Stefania Roman
Arhiva Ideal Decor
×