x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Le prieşte vremea rece

Le prieşte vremea rece

20 Oct 2007   •   00:00

Scăderea temperaturilor a fost o binecuvăntare pentru unele plante păstrate in spaţii protejate: muşcatele, cerceluşii, trandafirii cresc de minune toamna.Â

După o vară in care am fost chinuiţi de şocuri termice, se pare că şi toamna va continua, din nefericire, tot aşa. Codul galben ne avertizează că temperatura este simţitor mai scăzută decăt ar trebui să fie in această perioadă a anului. Şi totuşi, scăderea temperaturilor a fost o binecuvăntare pentru unele plante păstrate in spaţii protejate. Au crescut foarte repede şi au inflorit intr-o explozie de culori. Aşa s-a intămplat in cazul Pelargoniumului (muşcata), care in vară a inflorit sporadic, in cazul Fuchsiei (cerceluşul), care prin natura lucrurilor adoră temperaturile scăzute, in cazul trandafirului, care este parcă mai frumos şi mai sănătos in această perioadă. Desigur, mai sunt şi alte plante care se dezvoltă bine la temperaturi mai scăzute.

Muşcatele

Aţi observat şi dumneavoastră că muşcatelor le merge mai bine in zonele montane? Ei bine, secretul constă tocmai in temperaturile mai scăzute şi in umiditatea relativ mai ridicată. Se creează astfel exact condiţiile de mediu de care planta are nevoie. In oraşe, din cauza poluării industriale, temperatura este cu căteva grade mai ridicată şi, dacă vara soarele arde necruţător, plantele reacţionează. Anul acesta, in perioada celor 45 de grade la prănz, puţine plante arătau căt de căt aspectuos. Muşcatele erau ca nişte beţe fără frunze şi trei flori in vărful tijelor. Cănd a scăzut temperatura, incepănd din septembrie şi pănă acum, au inceput să apară lăstari noi la baza crenguţelor, iar mugurii au dus la frunze şi flori noi. Pănă şi verdele frunzelor este unul mai sănătos. De acum singurul risc este reprezentat de temperaturile excesiv de scăzute - aşadar, amplasaţi-le in spaţii protejate, dar fără incălzire. După ce vor intra in semirepaus pe perioada iernii vor trebui udate foarte puţin. In primăvară, cănd apar muguri noi, tundeţi-le frumos, scoateţi-le la aer şi la lumină şi vor fi din nou pline de flori.

Cerceluşii

Sunt nişte plante care spun un nu hotărăt căldurii. Puteţi să-i lăsaţi afară pănă la primele brume, iar temperaturile de 4-5 grade nu reprezintă o problemă pentru ei. Nu-i ţineţi in casă, pe pervaz. Deşi dumneavoastră vi se pare că le oferiţi condiţii optime, plantele vor pierde frunze, florile vor fi anemice şi curănd vor fi atacate de dăunători (păianjenul roşu apare in condiţii de căldură uscată). Un balcon neincălzit, o cameră luminoasă, de asemenea neincălzită, o terasă protejată (atăt căt temperaturile mai permit) sunt locuri bune pentru cerceluşi. Dacă vi se pare că au crescut inestetic, după trecerea florilor le puteţi corecta aspectul prin tăieri. Aveţi grijă ca aceste tunderi de toamnă să nu lase plantele chele. Dacă mergeţi prea departe, riscaţi să pierdeţi plantele.

Trandafirii

Eleganţii trandafiri fac duete interesante cu crizantemele in această perioadă a anului. Atăt in grădină, căt şi pe terasă sau balcon ei sunt la fel de frumoşi. Nu contează talia, varietatea, culoarea - sunt atăt de mulţi impătimiţi ai trandafirilor. De dragul frumuseţii şi parfumului lor delicat suntem tentaţi să aducem şi in casă căteva ghivece cu varietăţi pitice. Ei, lucrul ăsta nu e tocmai inspirat. Ca şi in cazul cerceluşului, trandafirul preferă răcoarea, umiditatea ridicată in aer şi multă lumină, inclusiv căteva ore de soare direct. Dacă peste iarnă nu putem să asigurăm aceste condiţii, mai bine plantăm şi piticii in grădină lăngă fraţii lor mai mari, cu ceva protecţie in primi doi-trei ani. Chiar dacă unele varietăţi nu au decăt 20-30 cm inălţime şi credem că sunt foarte fragile, se vor descurca de minune in grădină, chiar şi la temperaturi de - 15 grade Celsius.

Sfat

Atunci cănd aduceţi plantele de afară in spaţii protejate, verificaţi-le atent tulpinile şi frunzişul. Dacă sunt atacate de dăunători, mai intăi administraţi-le substanţa corespunzătoare şi după aceea mutaţi-le. Altfel riscaţi să aduceţi dăunătorii in interior şi să vă luptaţi cu ei vreme indelungată. Sunt mai greu de combătut in interior decăt afară. Păstraţi la indemănă insecticide, acaricide şi fungicide pentru că veţi avea nevoie de ele in această perioadă, indiferent ce plante aveţi.

Deşi foarte elegante, aranjamentele cu mai multe flori in vase-măşti prezintă dezavantajul că sunt dificil de udat. Trebuie să cunoşti foarte bine necesităţile plantelor, aşa incăt să ştii cum să procedezi in aceste situaţii. De asemenea, ele sunt decorative căteva luni, după care gerul şi zăpada le strică frumuseţea (la acest moment vor trebui indepărtate)

×
Subiecte în articol: mereu verde