x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Lemnul in grădină: idei de amenajare

Lemnul in grădină: idei de amenajare

13 Oct 2007   •   00:00

In magazinele specializate pentru amenajări interioare şi exterioare, cum sunt Ambient, Bricostore, Dedeman, Hornabach sau Praktiker, la secţiunea pentru grădini puteţi găsi produse din lemn modulare care vă pot ajuta atăt in aranjarea grădinii, căt şi pentru anumite zone de lăngă blocuri sau in activităţile hoteliere.

Produse standardizate folosite pentru soluţii originale

In magazinele specializate pentru amenajări interioare şi exterioare, cum sunt Ambient, Bricostore, Dedeman, Hornabach sau Praktiker, la secţiunea pentru grădini puteţi găsi produse din lemn modulare care vă pot ajuta atăt in aranjarea grădinii, căt şi pentru anumite zone de lăngă blocuri sau in activităţile hoteliere. Panouri mari, pe care atunci cănd le vedeţi nu ştiţi la ce anume le-aţi putea intrebuinţa, pot fi chiar soluţia pe care o căutaţi de mult timp. Pentru că de multe ori producătorii interni sau externi se găndesc mai mult la calitatea materialelor, la obţinerea de avize şi certificate de garanţie, neglijează promovarea şi furnizarea de idei care ar ajuta clienţii să inţeleagă potenţialul unor produse care par banale. Am găsit insă pe căteva adrese germane de internet căteva exemplificări relevante in folosirea panourilor modulare din lemn.

Frumuseţea lemnului

Pentru că lemnul la romăni este un material tradiţional şi incă destul de accesibil financiar, de multe ori este preferat faţă de alte materiale moderne, dar nu este totuşi folosit la adevăratul lui potenţial. Sistemele modulare sunt o soluţie foarte bună şi pentru neprofesionişti. Panourile pot fi montate cu uşurinţă chiar de amatori, realizarea unei pardoseli de terasă putănd să fie, spre exemplu, o activitate in care este implicată toată familia. Producătorii se concentrează pe calitatea lemnului in sine, respectiv să reziste in timp, să fie tratat contra ciupercilor şi mucegaiurilor, să fie ignifugat etc. Ei mizează pe faptul că mulţi doresc să ii schimbe culoarea sau finisajul, nu intămplător există şi game extinse şi variate de nuanţe in acest sens. Dar cine iubeşte lemnul ştie să aprecieze frumuseţea lui, iar acum are de unde alege.

Idei de amenajare

Pentru o terasă in curte mai ales la ţară este de preferat folosirea unor panouri din lemn decăt betonul inestetic şi rece. Pentru o astfel de terasă sunt necesare nivelarea terenului, aşezarea unui strat de pietriş care să filtreze şi să nu reţină apa de ploaie. După aceste etape, elementele modulare din lemn se asamblează ca un joc pentru copii şi terasa e gata. Aceste structuri pot fi folosite şi pentru alei de acees pe lăngă casă sau pentru grădină ori ca pardoseli pentru chioşcuri sau bucătării de vară.

Panourile pentru garduri sunt ideale mai ales in noile cartiere rezidenţiale, care beneficiază de o imprejmuire şi securitate comună. Intre vecini, delimitările cu astfel de panouri sunt absolut suficiente şi, in plus, arată bine. De asemenea, aceste tipuri de garduri se pot folosi cu succes şi la gospodăriile de la ţară pentru separările dintre diferite zone ale curţii (pentru grajdurile de animale, spre exemplu).

Elementele de separare pot fi folosite pe post de paravan. O idee ar fi pentru ghena de gunoi de lăngă blocuri (in locul celor imprejmuite cu brăuri de cărămidă care sunt distruse), de pe lăngă pensiuni sau mici hoteluri. O imprejmuire simplă, elegantă şi puţin costisitoare, ce maschează foarte bine pubelele de gunoi şi poate fi mutată dacă se doreşte acest lucru.

In combinaţie cu stălpi din lemn se pot realiza structuri tip paravan cu pergole pentru terase de restaurant, bistrouri, magazine de flori, chiar şi pieţe. Dar, pe lăngă folosirea in scop turistic sau comercial, se pretează şi pentru amenajări in grădină. O pergolă cu paravan nu strică niciodată, mai ales dacă vecinii sunt foarte aproape. In plus, puteţi face cu ele chiar şi chioşcuri simple pentru grădină.

Faceţi un mic proiect

Inainte de a cumpăra panouri sau sisteme modulare din lemn, faceţi un mic proiect pentru structura pe care vreţi să o realizaţi. Trebuie să măsuraţi locul, să desenaţi ce anume vreţi să ridicaţi pe locul respectiv şi apoi să calculaţi in magazin să vedeţi ce materiale să cumpăraţi. Dacă nu vă pricepeţi la aspecte tehnice, puteţi apela la un tămplar care să vă ajute in conturarea ideii şi să vă sfătuiască asupra cantităţii şi dimensiunilor necesare pentru construcţia pe care vreţi să o realizaţi. Montajul este foarte important şi nu se face uşor in lipsa unui proiect. De asemenea, aveţi in vedere şi accesoriile de prindere a elementelor modulare. Şi nu vă zgărciţi la aceste accesorii, pentru că ele trebuie să reziste la intemperiile vremii, deci alegeţi ceva de calitate care să nu ruginească.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv