x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Nuferii: simbol si mit

Nuferii: simbol si mit

30 Iun 2005   •   00:00
Nuferii: simbol si mit

Iulie! Vremea zbenguielii si a scaldei, a relaxarii si intoarcerii la inocenta copilariei, dar si a creatiei, a meditatiei si a redescoperirii de sine. Am ales nuferii ca insemne ale acestei luni, pornind de la complexitatea valorii lor simbolice.

Nufarul sau lotusul a fost transformat de diverse mitologii in simbolul fortei de creatie, de regula ca principiu feminin, mai rar masculin, de aici decurgand numeroasele sensuri subalterne: germenii vitali, fertilitatea, longevitatea, posteritatea, sanatatea, gloria, nemurirea, puritatea, pacea sufleteasca, concordia si uitarea. De altfel, nufarul este unul dintre simbolurile cu cea mai mare diversitate semantica si cea mai larga arie de raspandire.

Egiptenii numeau lotusii albi "nenufar" (frumoasele), considerandu-i cele mai frumoase flori. Varianta heliopolitana a mitului cosmogonic relateaza ivirea soarelui, Ra, in prima dimineata, dintr-o floare de lotus crescuta din haosul acvatic, Nun. Lotusul parfumat, "nefertum", era considerat tronul regal al unor zei (Osiris, Isis, Nephtys, Horus), devenind un simbol regal feminin sub domnia lui Akhnaton, cand regina si printesele incep sa-l poarte ca semn al rangului lor. Nuferii si parfumurile aveau chiar o divinitate patronala a lor, tanarul zeu Nefertum, membru al triadei din Memfis, a carui emblema era lotusul albastru.

In China, planta de lotus este un simbol solar din categoria principiului luminos masculin yang, in vreme ce floarea este asociata lunii, deci principiului intunecat feminin yin. De asemenea, budismul chinez pastreaza simbolul originar al nasterii lui Buddha dintr-o floare de lotus. Mitologia Indiei a facut din lotus "padma", simbolul revelatiei, al creat iei, al fortei spirituale, motiv pentru care el este un element referential extrem de frecvent in panteonul vedic. In budismul indian lotusul e simbolul pamantului, dar si al puritatii si frumusetii.

Grecii antici il considerau o planta a uitarii, cu acelasi efect ca apele izvorului Lethe, cum o dovedeste episodul lotofagilor (mancatorii de lotus) din "Odyseea". Un mit se refera la aparitia acestei flori, dedicate zeitei Hera, prin metamorfozarea nimfei Lotys pentru a scapa de urmarirea erotica a zeului falic Priapos.

Semnificat iile deja enumerate nu sunt decat o mica parte dintr-o foarte vasta colectie, dar constituie, credem, suficiente argumente pentru asocierea acestei superbe flori cu vremea vacantelor, a detasarii de grijile cotidiene si a concentrarii asupra propriului univers interior.

Urmati, deci, indemnul nuferilor si veti constata cu uimire ca sunteti, ca fiinte, mai mult decat suma partilor voastre vizibile si a preocupa rilor voastre profesionale. Suntem cu totii spirit in aceeasi masura in care suntem materie si inteligenta, iar acest spirit tanjeste dupa calmul unei dupa-amiezi de vara dedicate siesi…

Stilist Gabriela Popescu
Foto Robet David
Arhiva Ideal Decor

×