x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Opţiune pentru duplex

Opţiune pentru duplex

06 Oct 2007   •   00:00

Preferinţele care se manifestă pe piaţa imobiliară destinată familiilor cu venituri medii sunt atent monitorizate pentru o rapidă şi corectă adaptare a ofertei. Dacă in urmă cu un deceniu se solicitau apartamente compuse din trei sau patru camere, situate in blocuri inalte, astăzi un procent important al cererii este reprezentat de garsonierele duble şi apartamentele cu două camere.

Preferinţele care se manifestă pe piaţa imobiliară destinată familiilor cu venituri medii sunt atent monitorizate pentru o rapidă şi corectă adaptare a ofertei. Dacă in urmă cu un deceniu se solicitau apartamente compuse din trei sau patru camere, situate in blocuri inalte, astăzi un procent important al cererii este reprezentat de garsonierele duble şi apartamentele cu două camere. A scăzut şi regimul de inălţime, tot mai mulţi romăni solicitănd locuinţe in blocuri cu două-trei etaje. Visul apartamentelor foarte spaţioase, cu scări interioare şi terase pe toate laturile clădirii pare să se fi spulberat destul de rapid, alungat de o orientare mult mai echilibrată şi mai economicoasă.

Casele cuplate

O poziţie specială in această schimbare de orientări o ocupă duplexurile, casele cuplate construite pe terenurile limitrofe marilor oraşe, introduse in intravilan. Mai multe facilităţi bine armonizate invită cumpărătorii să opteze pentru această soluţie. O astfel de investiţie este recomandată familiilor cu venituri ce totalizează 1.500-2.500 de euro lunar, pe baza cărora pot obţine credite imobiliare pe termen lung. Această categorie de viitori proprietari sunt angrenaţi in procesul investiţional incă din faza de proiect prin plata unui avans care reprezintă 25%-30% din valoarea finală. Cumpărătorul mai plăteşte o tranşă pe parcursul procesului de construcţie şi o sumă finală la predarea apartamentului. Acest tip de contract este avantajos dacă intregul proces se desfăşoară rapid şi fără sincope şi dacă investitorul nu majorează in mod nejustificat contractele, ridicănd preşul final dincolo de limita suportabilă pentru beneficiar. El mai oferă şi posibilitatea unor decizii personale in ceea ce priveşte finisajele interioare, in funcţie de preferinţe şi de sumele disponibile acestea trecănd de la cele standard la categoria lux.

Pentru familii tinere

Duplexul este o bună investiţie pentru familiile tinere situate pe o poziţie socială solidă, cu salarii peste medie şi perspective reale de promovare. Ei işi pot organiza viitorul pe termen mediu, luănd in calcul creşterea numărului membrilor familiei (apariţia unor copii sau preluarea părinţilor vărstnici).

Există şi situaţii in care se cuplează două familii inrudite (părinţi şi copii sau fraţi) pentru a locui intr-un duplex, rămănănd impreună şi totuşi separaţi.

In general cumpărătorii care achiziţionează apartamente in duplex se cunosc incă din faza de contractare, se pot studia şi se pot acomoda reciproc pentru convieţuirea intr-o clădire construită "in oglindă". Aceste bune relaţii sunt importante cu atăt mai mult cu căt, in unele proiecte, duplexurile oferă şi spaţii de folosinţă comună cum ar fi curţile, garajele, spaţiile utilitare (spălătorii şi uscătorii, centrale termice, spaţii de depozitare etc.). Deşi in mod inevitabil supuse unui proces de standardizare, proiectele pentru construirea de duplexuri sunt suficient de diversificate, atăt ca organizare şi dimensiunea spaţiilor, căt şi din punct de vedere al creaţiei arhitecturale.

Costuri mai reduse?

Desigur, prima şi cea mai importantă intrebare pe care o pune oricine doreşte să studieze posibilitatea achiziţionării unui apartament in duplex este legată de costuri. Cum vor fi preţurile in raport cu un apartament de aceleaşi dimensiuni situat intr-un bloc inalt? Dar in raport cu valoarea unei vile unifamiliale? In calculul costurilor finale intră o seri de indicatori care avantajează cumpărătorul. Astfel, valoarea terenului se divizează in parcele iar investiţia pentru infrastructură şi aducerea utilităţilor la poarta casei poate fi acoperită de către constructor. Şi costurile pentru organizarea de şantier sunt mai mici, procentual, pentru fiecare viitor proprietar in parte. Multe firme işi asumă şi rolul de girant pentru creditele bancare, uşurănd formalităţile.

Proiectele pentru duplexuri sunt caracterizate de prezenţa unei axe de simetrie a construcţiei, care oferă o imagine in oglindă a celor două proprietăţi. Un avantaj deloc de neglijat este faptul că lipirea a două case simetrice oferă un plus de spaţiu in jurul construcţiei, cu posibilitatea organizării de spaţii verzi consistente, locuri de joacă pentru copii, zone de odihnă. Ele mai oferă in plus posibilitatea unei bune organizări a căilor de acces, a variantelor de trecere printre proprietăţi şi a construirii unor mici puncte comerciale sau de utilitate socială (farmacii, bunuri alimentare, cabinete medicale sau notariale etc.)

Alege materialul

Costrucţiile duplex pot fi ridicate pe sisteme constructive diverse, de la casele din cărămidă la cele din lemn sau la soluţiile mixte, cu parterul din zidărie şi etajul ori mansarda din structuri uşoare. Costurile vor fi diferite şi, ceea ce este mai important, sistemul ales influenţează timpul de utilizarea clădirii, deopotrivă cu termenele de garanţie oferite de către constructor. Investiţia intr-un apartament duplex rămăne o obţiune tentantă pentru o anumită categorie de viitori proprietari.

Viteza sporită

Un avantaj pe care nu il putem neglija atunci cănd vorbim despre construcţiile de apartamene duplex este acela al vitezei de construcţie sporite. Efectuarea prin repetiţie a aceloraşi tip de lucrări, estimarea exactă a cantităţii de materiale şi materii prime necesare, standardizarea fundaţiilor şi a structurilor de rezistenţă sunt elemente care au rol accelerator in procesul de edificare a clădirii. De asemenea, cu foarte rare excepţii, şi lucrările de finisaj exterior şi interior sunt mai rapide şi oferă un grad de eficienţă ridicat. Proiectul standardizat oferă proprietarului şi posibilitatea de a alege mobilierul şi dotările in timp util, scurtănd perioada de instalare in noua casă.

×
Subiecte în articol: zona imobiliară duplex