x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Organizarea unei zone de maximă atracţie vizuală

Organizarea unei zone de maximă atracţie vizuală

29 Sep 2007   •   00:00

Un secret care asigură succesul oricărei amenajări, atăt in interiorul casei, căt şi la exterior, este organizarea unui punct de maximă atracţie vizuală.

Un secret care asigură succesul oricărei amenajări, atăt in interiorul casei, căt şi la exterior, este organizarea unui punct de maximă atracţie vizuală. Acesta va avea rolul să capteze şi să menţină atenţia oricărui vizitator, să creeze o relaţie dinamică in interiorul spaţiului respectiv. Privirea celor prezenţi trebuie să se indrepte in mod repetat către zona cea mai spectaculoasă, dacă este posibil din căt mai multe unghiuri cu putinţă.

Mai ales exteriorul

Dacă la interiorul casei acest deziderat poate fi mai uşor de indeplinit, modalităţile de a iniţia zona de atracţie majoră, utilizănd piese de mobilier deosebite, obiecte de artă sau decorative, fascicule sau spoturi luminoase, nu la fel stau lucrurile in exterior. Obsesia de a amenaja spaţiul exterior in aşa fel incăt el să capete funcţionalitate maximă este, de cele mai multe ori, un serios impediment. Un grupaj de plante spectaculos ori un obiect care să solicite o privire mai indelungată cer sacrificarea unui spaţiu ce ar putea primi roluri mai practice. Designerii spun insă că un astfel de sacrificiu este necesar, dacă nu chiar obligatoriu, dacă vrem să asigurăm o stare de deplin confort psihic. Orice curte sau grădină, indiferent de dimensiunile lor, trebuie să includă o zonă cu rol pur contemplativ, un colţ care se cere admirat, cercetat mai indeaproape, care să trezescă curiozitatea, să intrige sau să şocheze privitorul.

Cum şi cu ce?

Zona de maxim interes trebuie să fie una vizibil elaborată, să evidenţieze intervenţia noastră directă, să provoace intrebări de genul "cum ai făcut asta?" sau "cu ce ai amenajat aici?". Un astfel de loc nu are nevoie de discreţie, dimpotrivă, el trebuie plasat in centrul cămpului vizual sau plasat in aşa fel incăt privirea să nu-l poată ocoli nicicum. Toate magazinele de specialitate au la vănzare o gamă extrem de variată de produse ce pot fi plasate in "zona zero" a grădinii. Alegerea lor ţine de rafinamentul proprietarului, de dispoziţia sa... financiară şi de efectul pe care se scontează. Persoanele indemănatice şi cu un simţ artistic mai dezvoltat pot construi singure, folosind chiar şi cele mai banale materiale, zonele atractive şi spectaculoase de care are nevoie spaţiul exterior. Evident, aceasta va presupune costuri mai mici, fără să diminueze cu nimic satisfacţiile privitorului.

La scară mai mare

Principiul punctului major de atracţie vizuală a fost preluat de la amenajările la scară mare, cum sunt parcurile sau pieţele publice, zonele exclusiv turistice, amenajarea rivierelor sau a anumitor site-uri montane. Statuile de dimensiuni monumentale sau făntănile arteziene spectaculoase au nevoie de mult spaţiu liber in jurul lor pentru a fi percepute corect, pentru a atrage şi a impresiona privitorul. O construcţie impunătoare sau cu o linie arhitecturală deosebită are nevoie de expunerea corespunzătoare, fiind plasată in aşa fel incăt să domine toate punctele cardinale. In luarea decizei finale este foarte importantă evaluarea corectă a obţinerii efectului scontat: impresia de măreţie sau grandoare, starea de linişte, meditaţie, impunerea unei note artistice relevante, trezirea unei reacţii de curiozitate care va impune o cercetare mai indeaprope. Există multe situaţii in care proiectele de amenajare sunt găndite strict in relaţie cu datele naturale existente sau cu specificul şi tradiţiile zonei.

Unele năstruşnicii

Deşi pare puţin lipsit de seriozitate, o construcţie veselă, cu oarecare tentă năstruşnică, poate avea efectul vizual scontat. Intr-o amenajre chiar conservatoare, o pată de culoare sau veselie dată de plasarea la vedere a unui obiect sau a unei combinaţii de obiecte aduse parcă din altă lume poate provoca şocul vizual care să ataragă atenţia privitorului. Poate că in această materie, cea mai bună regulă este nerespectarea nici unei reguli venite din zona convenţionalităţii, imaginaţia debordantă şi creativitatea extremă fiind intotdeauna binevenite. Pericolul major care trebuie evitat este apariţia unor construcţii sau obiecte din categoria kitch, care ar scădea, evident, valoarea oricărei amenajări.

Sfat

Pentru proprietăţile particulare, zonele de interes vizual maxim pot fi distribuite, la exterior, incepănd cu una din faţadele clădirii (poate intrarea principală) şi continuănd cu descoperirea locului ideal din curte sau din grădină unde se cere instalat accentul cel mai spectaculos. Se vor lua in calcul traseele de circulaţie, orele şi zonele de insorire naturală, materia vie sau amorfă din care se va construi zona de interes. Pentru beneficiarii care preferă discreţia sau delicateţea se pot găsi soluţii ce iau in calcul o certă notă de intimitate, cu efecte mai puţin vizibile din exteriorul proprietăţii

×
Subiecte în articol: dialog constructiv