x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Patul - mobilier pentru dormit

Patul - mobilier pentru dormit

18 Mar 2005   •   00:00

UTIL
Fie ca este rotund, cu saltea de apa, sau clasic, patul este un obiect in care este placut sa te odihnesti dupa o zi de munca, de aceea este foarte legat de cel care il foloseste
DIANA ROATA

Fiind un obiect de mobilier indispensabil, vom face o mica incursiune in trecut, incercand sa urmarim impreuna evolutia in timp a mobilierului pentru dormit.

In antichitate, patul era format dintr-un cadru de lemn, cu spatarul arcuit pentru cap si perne. Din acest tip de pat s-a dezvoltat in Imperiul roman, litiera in care erau transportati prin oras cetatenii de rang inalt.

In secolul al XII-lea, apare patul cu baldachin amplasat in mijlocul camerei, ca mai tarziu, patul renascentist sa aiba o tablie mare deasupra capului, cu coloane, cu baldachin sau perdele.

Dar un adevarat cult pentru locul de dormit il intalnim in secolele XVII-lea si al XVIII-lea, in lumea saloanelor baroce. Pe langa patul cu baldachin tapitat cu catifea sau matase apar dormezele bogat decorate, acoperite cu diferite cuverturi.

De asemenea, patul Empire lasa o puternica impresie de monumentalitate. Paturile cu baldachin, care poate fi oval sau circular, au perdele cu paspoal franjurat. Paturile sunt acum asezate langa perete cu latura lor longitudinala.

O data cu revolutia industriala, lemnul a fost inlocuit cu tubul de otel si cu alte materiale mai mult sau mai putin conventionale, ajungand in ultimii anii sa se produca paturi ce se rotesc sau paturi la care banala saltea a fost inlocuita cu una cu apa.

×
Subiecte în articol: patul