x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Paviment durabil şi decorativ pentru terasa ta

Paviment durabil şi decorativ pentru terasa ta

de Maria Enadie    |    27 Iun 2009   •   00:00
Paviment durabil şi decorativ pentru terasa ta
Sursa foto: /

TIPURI DE PAVAJ PENTRU EXTERIOR. Pentru pavajul spaţiilor exterioare - terasă, drum de acces, curte, grădină sau balcon - trebuie să alegi ma­teriale durabile, special concepute pentru a rezista la îngheţ, la variaţii puternice de temperatură, la ploaie, eventual trafic intens etc.



Opţiunile uzuale pentru pavaje exterioare sunt: piatra (marmură, travertin, piatră de râu, granit, ardezie etc.), lemnul (de obicei de esenţă exotică şi special tratat), ceramica sau alte forme de pământ ars (gresia porţelanată, cărămida), compozitul (material modern).
 
REZISTENT, DAR ŞI FRUMOS
Piatra naturală are o frumuseţe aparte, iar despre rezistenţă nici nu mai vorbim - e un material „născut" în şi pentru exterior. Un pavaj bun din piatră rezistă câteva ge­neraţii. Dar piatra naturală are anumite cerinţe de întreţinere - o dată la câţiva ani, piatra trebuie finisată cu o substanţă protectivă specială. De asemenea, pentru curăţare se folosesc detergenţi speciali (în nici un caz cei anticalcar).

Preţul pietrei naturale de­pinde foarte mult de esen­ţa pietrei, de finisaj, dimen­siuni etc. Piatra româ­nească de râu este cea mai ieftină, tra­vertinul - foar­te popular în ulti­mii ani - costă, în medie cam 40-50 de euro/mp. Pentru spaţii exterioare, grosimea recomandată este de cel puţin 2 cm.

Gresia pentru exterior este o opţiune poate mai comodă decât piatra, dar pe termen îndelungat nu are aceeaşi longevitate. Dar, dacă nu vrei s-o laşi moştenire la nepoţi, află că pe piaţă găseşti o gamă enormă ca modele, culori şi dimensiuni.

Şi pentru o amenajare modernă există multe opţiuni pe piaţă. Dacă e vorba despre piatră naturală, atunci ea trebuie finisată perfect şi ales un model de piatră fără nervuri. În privinţa gresiei, libertatea este maximă: găseşti multe modele, culori şi dimensiuni. Poţi merge tot pe varianta nu­anţelor naturale, ca piatra sau pământul, dar poţi alege şi culori puternice, pentru o amenajare mai nonconformistă. 

×
Subiecte în articol: piatra cumparaturi