x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Piatra naturală în interioare

Piatra naturală în interioare

de Georgiana Teodorescu    |    15 Ian 2011   •   21:07
Piatra naturală în interioare

Trei sunt principiile care trebuie să primeze ori de câte ori un decor interior permite flosirea pietrei naturale: textura, culoarea şi sugestia puternică de valoare naturală. Din toate timpurile, acest material s-a folosit cu preponderenţă în spaţiile exterioare. Acum însă, paleta de situaţii în care recurgem la ea s-a extins şi la placarea suprafeţelor din interior.  În toate cazurile însă ne vom concentra atenţia pe efectele obţinute între contrastele de cantitate şi valoare estetică dintre diferitele arii alternate sub orizontul privirii. Astfel, în situaţii de suprafeţe prea mari, exagerat încărcate de sugestii subtile şi delicate, restabilim credibilitatea spaţiului îndrăznind chiar volumetric intarsia unor registre variate de piatră mai brută sau mai expresiv prelucrată.

Şi nu putem folosi piatra în interioare decât plecând de la imensa ei bogaţie de calităţi: naturaleţe, autenticitate, spontaneitate, rezistenţă şi trăinicie, dinamism prin ritmurile texturii şi liniile de desen ale pietrei şlefuite, sonorităţile muntelui sau ale malului de râu şi chiar convingătoare mesaje cromatice. Şi nu trebuie să uităm că pentru asocieri şi juxtapuneri nu există pentru piatră un prieten mai bun decât lemnul, care-i restituie căldura, muzicalitatea şi vibraţia vieţii. Astfel, orice piesă de mobilier sau decoraţie de lemn va fi mult potenţată de un astfel de fundal şi reciproca.

Ardezie, travertin sau calcar pentru sugestii moderne vin să completeze gama de pietre clasice ca marmura şi granitul, în cele mai diverse taieturi şi finisări. Şi dacă vom căuta atenţi pe piaţă descoperim aceste unelte naturale de personalizare a caselor noastre la preţuri de finisaje prefabricate ca gresia şi faianţa, dar mult mai valoroase în efectele estetice obţinute şi în nedemodarea în timp.

×
Subiecte în articol: casa idei pentru casa ta