x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plante de interior care purifică aerul din locuința ta

Plante de interior care purifică aerul din locuința ta

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2023   •   20:00
Plante de interior care purifică aerul din locuința ta

Mobilierul, elementele decorative sau echipamentele electronice dintr-o locuinţă pot fi nocive pentru sănătate, astfel că avem nevoie de plante care purifică aerul, potrivit Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPAM) Buzău.

Plante de apartament ce ne purifică aerul. Ar trebui în fiecare încăpere să avem un ghiveci!

Instituția a dezvoltat astfel proiectul "Plante care purifică aerul", prin intermediul căruia sunt reliefate aspecte legate de anumite specii de plante ale căror caracteristici bio-chimice pot ajuta în spaţiile de locuit.

"Noi avem un proiect - 'Plante care purifică aerul' - şi avem studii făcute în care arătăm că noi considerăm că stăm într-o locuinţă bine igienizată şi curată, însă avem foarte multe elemente de mobilier şi echipamente care nu sunt atât de prietenoase cu sănătatea noastră. Mă gândesc la tot felul de lacuri, de vopsele, la mobilă care este confecţionată din rumeguş presat, practic este un deşeu.

Aici avem un paradox, băgăm lemne pe foc şi ne facem mobilă din rumeguş presat, un deşeu toxic, pe care îl transformăm în mobilier comprimat, care conţine fel de fel de substanţe chimice.

Aceste elemente de mobilier degajă substanţe care afectează starea noastră de sănătate, respiraţia, memoria. Nu mai vorbim despre plastic, PVC. Chiar dacă aceste obiecte par comode şi oferă un aspect de curăţenie, în timp degajă tot felul de compuşi chimici", a spus directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, Costel Vânătoru pentru Agerpres .

Una dintre plantele care pot purifica aerul este busuiocul. Totodată, cactusul poate fi util în locuinţele în care sunt folosite echipamente electrice, televizoare, dispozitive mobile sau calculatoare.

"Voalul miresei" este o plantă care ajută foarte mult la eliminarea monoxidului de carbon, pentru că toţi gătim la bucătărie.

Iedera ornamentală absoarbe mirosurile degajate de lacuri, vopsele, care sunt periculoase, afectează sistemul nervos, provocând chiar halucinaţii.

"Avem televizorul, calculatoarele, care emit unde electromagnetice, şi acolo ar trebui să avem un cactus, doi, care să atenueze duritatea undelor electromagnetice. Cactusul are această capacitate de a absorbi şi de a reţine o parte, sigur, nu putem vorbi de o protecţie totală, a acestor unde electromagnetice degajate de echipamente.

Nu mai vorbesc despre plante are purifică aerul prin odorizarea lor. Ar trebui în fiecare încăpere să avem un ghiveci de busuioc pentru a putea evita aceste odorizante chimice care îţi dau senzaţia de aromă plăcută, dar este una falsă", a explicat Costel Vânătoru, potrivit Agerpres.

×
Subiecte în articol: plante casa apartament interior