x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pomul de Craciun - Artificial sau natural?

Pomul de Craciun - Artificial sau natural?

de Cornelia Constantin    |    15 Dec 2005   •   00:00
Pomul de Craciun - Artificial sau natural?
INVESTESTE INTELIGENT
Pentru multi dintre noi, Craciunul n-ar mai fi cu adevarat o sarbatoare daca nu ar exista in casa un brad impodobit si la poalele caruia sa se aseze darurile pentru cei dragi. Unii prefera bradutii taiati si inalti de aproximativ 2 m, pe care ii arunca dupa Sarbatori. Altii cumpara un bradut mic, plantat in ghiveci, pe care il impodobesc discret. Sau poate ca se gandesc la acest aspect cu multa vreme inainte si cumpara un brad de dimensiuni apreciabile pe care il planteaza in gradina. De luat in calcul este si varianta brazilor artificiali. Haideti sa ne gandim impreuna care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei alegeri in parte.

BRADUTII TAIATI

Recunosc ca ani la rand am cumparat braduti taiati pentru Sarbatori. M-a incantat mirosul proaspat de cetina, impletit cu aromele de bunatati care veneau de la bucatarie si colindele care se auzeau de peste tot. In cateva zile insa, acele bradutului incepeau sa cada si frumusetea lui palea. Iar dupa Sarbatori ma ingrozeam si eu cand vedeam atatia brazi aruncati. De parca Sarbatorile ar fi fost doar un prilej pentru a face ravagii in padurile de conifere. N-am putut sa nu ma gandesc la ce vom ajunge continuand in acest fel: copiii nostri vor mai avea de unde sa taie brazi pentru Craciun? Si raspunsul a fost evident: ceva trebuia schimbat. In anul urmator n-am mai cumparat brad. Deloc. Iar Craciunul n-a mai avut nici un farmec. Dupa inca un an, cu un fel de apasare pe suflet, am indraznit sa cumpar cateva crengute pe care le-am impodobit acasa. M-a consolat macar faptul ca bucuria mea n-a omorat un copac, poate doar l-a degarnisit de cateva crengi.

BRAZII ARTIFICIALI

In anul urmator am cumparat un brad artificial. Desi frumos ca aspect, nu m-a facut sa simt spiritul Sarbatorilor. Nu m-am mai gandit la faptul ca n-a fost chiar ieftin si dupa aceea a ramas prafuit intr-un colt al debaralei.

Ma convinsesem ca nici aceasta nu era varianta potrivita pentru mine. Apoi am inceput sa frecventez magazinele de specialitate si serele. Am vazut acolo niste minunatii miniaturale pe care nu mi le-am putut scoate din minte.

BRAZII IN GRADINA

Daca sunteti fericitii posesori ai unei gradini, neaparat sa gasiti un loc in care sa plantati un bradut. Va va incanta nu numai de Sarbatori, dar si in celelalte anotimpuri, aduncand cu el prospetimea aerului montan. Inainte de a alege coniferul potrivit, analizati cat mai bine gradina dumneavoastra: ce fel de sol are, cate ore de soare direct, care este nivelul poluarii, care este temperatura minima din zona in care locuiti? Raspunzandu-va la aceste intrebari, veti alege exact ceea ce vi se potriveste.

Unui brad, ca sa ajunga comercial, respectiv la o inaltime cuprinsa intre 1,7 si 2 metri, ii trebuie 10 ani de dezvoltare. Asadar, e pacat ca acesti brazi sa fie sacrificati doar pentru doua-trei saptamani, cat stau in casele noastre impodobiti, ca ulterior sa fie aruncati la gunoi

BRAZII LA GHIVECI
Varietatile de Pin si Chamaecyparis cu crestere lenta se adapteaza bine plantarii in ghivece. Placut mirositori, usor de manevrat, datorita taliei lor mici, si interesant de decorat. Iata ce-mi trebuia! Amplasati in balcon, pe terasa sau intr-un hol bine luminat, cu temperaturi de 5-10 grade Celsius si udati periodic, ei raman aspectuosi multa vreme. Iar dupa ce pericolul de inghet trece, pot fi plantati in gradina casei sau chiar in gradinita blocului. Stiu, o sa spuneti ca nu toata lumea stie sa aprecieze un gest frumos si un coltisor de natura. Dar merita sa incercati.

DESPRE PRETURI
Din punct de vedere al accesibilitatii, se pare ca toate ofertele inclina catre aceeasi medie: 100 RON, atat pentru un brazi naturali, artificiali, cat si cei la ghiveci. Daca un brad artificial se poate strange si depozita pentru la anu’, investitia nu pare mare. Pentru cei care prefera insa sa simta mirosul specific de conifere, bradul taiat este o achizitie mult prea costisitoare, avand in vedere faptul ca se degradeaza repede in interiorul locuintelor, unde este cald. Accentuez ca varianta cea mai viabila ramane pentru cei care prefera naturalul, conifere la ghiveci, care se adapteaza mai bine in locuinte si pot fi ulterior transplantate in mediu natural (gradina sau parc).
×