x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Programul de reabilitare termică va dura peste 100 de ani

Programul de reabilitare termică va dura peste 100 de ani

de Alina Iancu    |    07 Noi 2009   •   00:00
Programul de reabilitare termică va dura peste 100 de ani
Sursa foto: Răzvan Chiriţă/AGERPRES

Sfârşitul lunii octombrie a fost marcat pe piaţa construcţiilor, printre altele, şi de conferinţa România Construct Forum, care a adus încă o dată la masa dezbaterilor miniştri, secretari de stat, directori şi preşedinţi ai fondurilor şi federaţiilor din România, ale căror nume sunt în legătură directă cu ceea ce se întâmplă în acest domeniu.



Astfel, după ce Radu Berceanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, a făcut apel la şoferi şi i-a chemat să protesteze în faţa Guvernului pentru construirea autostrăzilor, a început dezbaterea proiectului de reabilitare termică a blocurilor.

Ioan Andreica - secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei - a amintit faptul că momentan programul se desfăşoară pentru 45.000 de apartamente, pentru care au fost alocate 85.000 de euro. Numai 35.000 de locuinţe vor fi finalizate anul acesta, urmând ca anul viitor să se facă finisajele pentru restul de 10.000.

"TERMOPANELE DE MÂINE"
Reabilitarea termică are la bază două aspecte: înlocuirea tâmplăriei şi izolarea termică. Oprindu-se asupra celui dintâi punct, secretarul de stat Andreica a spus că piaţa trebuie să se concentreze asupra materialelor cu pierderi minime şi chiar zero de energie. Chiar dacă sunt mai scumpe, acestea sunt materialele viitorului sau, cum le-a numit el, "termopanele de mâine". Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă, a atenţionat însă asupra faptului că până în prezent instituţia pe care o conduce nu a fost consultată de minister privitor la acest program, despre care spune că "merge cu paşi de melc şi greşiţi".

CE MAI RĂMÂNE DE REABILITAT?
Ioan Andreica a ţinut însă să precizeze că nu este mulţumit de atitudinea cetăţenilor care ori nu vor, ori nu au bani să se implice în acest program. Pe de altă parte, producătorii de geamuri termopan şi materiale termoizolante prezenţi la conferinţă s-au plâns că oamenii nu mai cumpără aceste produse pentru că aşteaptă ajutorul de la stat, fără să ştie că reabilitarea tuturor blocurilor vechi din ţară va fi posibilă în mai mult de 100 de ani.

În total, în România trebuie să se reabiliteze trei milioane de apartamente şi, conform calculelor, dacă totul se va desfăşura la fel ca şi până acum, într-adevăr va fi necesar mai bine de un secol până când lucrările la ultimele apartamente ar trebui finalizate. Până atunci, singura problemă este ridicată de existenţa în sine a imobilelor respective.

COSTURI RIDICATE. Ioan Andreica şi-a început discursul la România Construct Forum cu menţiunea că faţă de ţările dezvoltate, în România, costurile de încălzire pentru un apartament ajung până la de cinci ori mai mari. În vederea rezolvării acestei probleme, cea mai indicată soluţie ar fi reabilitarea termică.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine