x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Referinta arhitectonica creata de un roman

Referinta arhitectonica creata de un roman

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    02 Noi 2006   •   00:00
Referinta arhitectonica creata de un roman
AFLA CE E NOU
Cand orasul Chongquing din China a anuntat in 2001 o competitie internationala pentru ridicarea unui edificiu de cultura, a parut firesc ca arhitectul Catalin Dragomir, care proiectase aeroportul international din Chongquing, pentru care fusese numit cetatean de onoare al orasului, sa participe cu unul din proiectele sale cu care a impresionat intreaga China

Despre arhitectul roman Catalin Dragomir am mai pomenit noi si in numerele trecute. Si este si greu sa nu o faci avand in vedere realizarile nemaipomenite care-i ies de minune! Ultima data va spuneam ca romanul nostru este autorul proiectului ce va da lumii, undeva prin anul 2012, cel mai inalt si sofisticat turn, cu o inaltime de circa 1.600 m si o suprafata de doua milioane mp. Am mai descoperit o realizare remarcabila ce merita cunoscuta. Este proiectul Casei Operei din Chongquing, proiectul sau de suflet. De data asta a reusit sa puna pe hartie o structura aparent imposibil de realizat. Numai priviti imaginile si veti intelege de ce se considera asta!

INSPIRATIE

Ideea conceptului a fost inspirata de mitul pasarii Phoenix, simbolic adus astfel in oras in speranta de a-l revitaliza si moderniza. Acoperirea intregii structuri, forma ametitor de dinamica si de vie imita pana la detaliu flacarile ce se spune ca ar fi mistuit pasarea Phoenix, pentru ca apoi aceasta sa renasca din propria-i cenusa. Cei aproximativ 30 de kilometri patrti gazduiesc spatii in mod firesc destinate spectacolelor - auditorii pentru reprezentatii de teatru, concerte, spectacole de balet, opera, sali de repetitii, precum si zone intinse ocupate de restaurante, cafenele si gradini interioare. Astfel, Opera este un adevarat complex de cultura, in care oricine isi poate gasi locul.

Speram ca in 2010 acest minunat edificiu sa fie incheiat, pentru a ne putea mandri cu inca o realizare de proportii a arhitectului Catalin Dragomir.

×