x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Royal Flora Ratchaphruek 2006

Royal Flora Ratchaphruek 2006

07 Dec 2006   •   00:00
Royal Flora Ratchaphruek 2006

MEREU VERDE
O expozitie florala care iti taie respiratia
MEREU VERDE
O expozitie florala care iti taie respiratia

Aflati la prima editie a expozitiei internationale Royal Flora Ratchaphruek, thailandezii s-au intrecut in fantezie si pricepere, motivati fiind si de jubileul regelui. De fapt, toata expozitia ii este dedicata acestuia si implinirii a 60 de ani de la urcarea pe tron. Expozitia s-a deschis la 1 noiembrie la Centrul de Cercetare Agricola din provincia Chiang Mai din nordul Thailandei si urmeaza sa se incheie la 31 ianuarie 2007. Intinsa pe o suprafata de 80 ha, expozitia prezinta plante tropicale din Thailanda si alte tari, plante rare, amenajari surprinzatoare care se incadreaza perfect in peisaj. Reprezentanti din 30 de tari participa la aceasta expozitie care te uimeste la fiecare pas. Organizatorii se asteapta ca pana la data inchiderii sa fie vizitata de nu mai putin de 2 milioane de persoane din diverse tari. Tema acestui an s-ar putea rezuma prin "intoarcerea la natura" si isi doreste sa atraga atentia asupra faptului ca majoritatea oraselor lumii au devenit jungle de beton, unde zonele verzi sunt de cele mai multe ori insuficient de mari si de bine ingrijite.

RATCHAPHRUEK - PLANTA NATIONALA A THAILANDEI

Numita in limbaj de specialitate Cassia, planta nationala a Thailandei are flori de un galben stralucitor sub forma de ciorchine. Simbolurile sale sunt asociate cu natiunea, regele si religia budista care se practica in acest stat asiatic. Cum era de asteptat, florile Cassiei se regasesc in sigla expozitiei si exprima firesc spiritul locului.

DE VIZITAT

Printre punctele de atractie ale expozitiei se numara Gradina regelui, Gradina thailandeza, Pavilionul regal si Pavilionul orhideelor. In zona expozitionala numita Gradina regelui sunt expuse minunatii horticole thailandeze si produsele invitatilor din strainatate. Printre statele care au reprezentanti la aceasta expozitie se numara state asiatice, americane (Canada), dar si europene (Spania, Belgia, Olanda si Bulgaria). Pentru cei interesati de propuneri de amenajare a gradinilor, fie ele particulare sau ale unor institutii/firme, in expozitie se regasesc 80 de astfel de idei - unele care in mod sigur te surprind prin originalitate. In Gradina thailandeza vizitatorii sunt martorii diversitatii care se desfasoara chiar sub ochii lor: flori, plante, ierburi si fructe. Toate intr-o combinatie de forme si culori - nu poti decat sa te minunezi si sa-ti doresti ca programul expozitiei sa-ti permita sa mai zabovesti. Pavilionul regal este construit in stil traditional Lanna, specific zonei de nord a Thailandei, iar promenada este insotita de simboluri nationale. Pavilionul are o suprafata de 6.000 mp si in interiorul sau sunt expuse obiecte, picturi si fotografii care amintesc de activitatea regelui, care a fost preocupat de-a lungul anilor de probleme legate de horticultura si agricultura.

ORHIDEELE LUMII

Pavilionul orhideelor gazduieste 50.000 de exemplare apartinand unui numar de 10.000 de genuri - varietati native, hibride sau nou introduse in planurile de cultura ale nenumaratelor "sere" cu orhidee din Thailanda. Acesta va fi declarat la 31 ianuarie 2007 cea mai mare expozitie de orhidee din lume si isi doreste sa demonstreze potentialul statului thailandez de a dezvolta si promova o adevarata industrie a acestora. Pavilionul orhideelor are 6.400 mp si este echipat in asa fel incat sa puna in valoare uimitoarea lor frumusete.

FESTIVALUL LUMINILOR

La 5 noiembrie, in spatiul alocat expozitiei, a avut loc Loi Krathong - festivalul luminilor. Thailandezii aduc omagiu apei cu acest prilej, lasand sa pluteasca gratios pe ape buchete cu flori si lumanari aprinse, sub forma unui mic vas. Frunzele lungi ale bananierilor se folosesc ca material brut pentru un origami original, completat cu frunze de palmier, flori de lotus si crengi de bambus. Festivalul luminilor se regaseste si in India, iar semnificatia sa este similara.

DISCUTII PE TEME DATE

Din 27 noiembrie si pana in 18 ianuarie la Centrul de Conferinte al expozitiei se vor desfasura simpozioane si workshop-uri pe teme precum "Fructe tropicale si subtropicale", "Plante ornamentale", "Plante aromatice si medicinale". Discutiile vor aduce in atentie aspecte legate de practicile de cultura, genetica si fiziologie, protectia plantelor, recoltarea si pastrarea fructelor, potentialul economic, globalizarea productiei horticole si piata de desfacere.
×