x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Rozmarinul, eficient împotriva țânțarilor. Moduri de preparare și folosire

Rozmarinul, eficient împotriva țânțarilor. Moduri de preparare și folosire

de Anastasia Paul    |    23 Aug 2023   •   20:30
Rozmarinul, eficient împotriva țânțarilor. Moduri de preparare și folosire
Sursa foto: Hepta

Rozmarinul nu are doar proprietăți culinare deosebite și beneficii pentru sănătate dar ține și țânțarii departe de pielea ta.

În timpul verii, vrem să petrecem mai mult timp afară și să ne bucurăm de verdeață și zilele calde fără să ne temem însă de înțepăturile țânțarilor. 
Experții spun astfel că rozmarinul este, de fapt, un repelent natural pentru țânțari.
Este o plantă îndrăgită, renumită pentru utilizările sale culinare, dar proprietățile de respingere a insectelor îl fac și mai valoros. Uleiul esențial extras din rozmarin conține compuși puternici precum cineolul, camforul și limonenul, cunoscuți pentru efectele lor anti țânțari, scrie homesandgardens.com.

Când rozmarinul este ars sau zdrobit, acești compuși sunt eliberați în aer, creând o barieră care descurajează țânțarii. Două studii științifice, apărute în Jurnalul Malaria pentru BioMedCentral, au arătat eficacitatea acestei plante. Unul a concluzionat că o soluție de ulei de 20% rozmarin a oferit o protecție 100% împotriva țânțarilor timp de 8 ore, iar un alt studiu afirmă că rozmarinul a respins complet țânțarii timp de 90 de minute.

Cu toate acestea, în timp ce rozmarinul poate ajuta la respingerea țânțarilor, este important să înțelegem limitările acestuia. Pur și simplu plantarea unui tufiș de rozmarin în curte, de exemplu, nu va crea o barieră impenetrabilă împotriva țânțarilor. Mirosul plantei este cel mai eficient atunci când se află în imediata apropieredeci este mai eficient dacă este folosit local.

O abordare este să arzi ulei esențial într-un difuzor. Acesta eliberează compuși care resping insectele în aer, creând astfel o zonă fără țânțari.

Încorporarea uleiului esențial de rozmarin în rutina ta de respingere a țânțarilor poate fi la fel de simplă ca diluarea a câteva picături înt ulei de jojoba sau de migdale, și aplicarea acestuia pe zonele expuse ale pielii. O altă opțiune este difuzarea uleiului în interior sau încorporarea lui în lumânări de casă sau spray-uri naturale pentru insecte de uz extern.

Alternativ, poți face un spray simplu adăugând câteva picături de ulei esențial de rozmarin într-o sticlă de pulverizare umplută cu apă. Agită bine și apoi aplică-l pe piele sau pulverizează-l în jurul casei.

 

×
Subiecte în articol: rozmarin tantari