x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Să fie simplu sau sofisticat?

Să fie simplu sau sofisticat?

23 Aug 2007   •   00:00

Fericiţii deţinători ai unei proprietăţi in zona rurală au de ales, in privinţa amenajării generale, intre varianta simplă şi cea sofisticată.

Fericiţii deţinători ai unei proprietăţi in zona rurală (chiar dacă fericirea lor este incă in... aşteptare, proiectată intr-un viitor mai apropiat sau mai indepărtat) au de ales, in privinţa amenajării generale, intre varianta simplă şi cea sofisticată. Diferenţa esenţială dintre aceste două opţiuni este in primul rănd de natură estetică şi nu este deloc obligatoriu să existe şi o departajare netă din punct de vedere financiar. Simplu nu inseamnă ieftin şi nici sofisticat nu inseamnă intotdeauna costisitor.

Luănd in considerare un segment de proprietari situaţi la nivel mediu sau puţin peste media condiţiei sociale, vom afirma că aceia dintre ei care sunt inzestraţi cu simţul echilibrului şi au bine definite căteva categorii ale frumosului işi vor putea amenaja casa şi teritoriul din jurul ei cu forţe proprii. Pentru ei, un ajutor binevenit va fi consultarea revistelor de specialitate, a cataloagelor de produs, a nenumăratelor posibilităţi de inspiraţie oferite de internet.

Rostul specialiştilor

Mai aproape de spiritul civilizaţiei contemporane este insă posibilitatea de a apela la specialişti care (sub puterea unui contract menit să stipuleze drepturile şi obligaţiile ambelor părţi) să ofere soluţia optimă analizănd raportul dintre dorinţele solicitantului şi posibilităţile sale materiale. O amenajare interioară, dar mai cu seamă una exterioară, trebuie definită in linii mari de la bun inceput, detaliile şi corecţiile ulterioare ţinănd de un proces continuu. Pentru proprietăţile aflate in mediul rural, maniera de abordare a proiectului trebuie să ţină seama de specificul local, de condiţiile climaterice specifice zonei şi de posibilităţile de intreţinere sau dezvoltare in viitor. Privind lucrurile din această perspectivă, un designer profesionist va prospecta piaţa locală, va aduce elemente definitorii şi tradiţionale. Extravaganţele sau accentele de noutate aduse in mod forţat prin importul unor tendinţe manifestate in alte culturi sau civilizaţii vor trebui temperate, estompate.

Valori meridionale

Specialiştii in amenajări exterioare propun pentru piaţa romănească valorificarea conceptelor şi aplicaţiilor de tip meridional, mai uşor de adaptat din punct de vedere al condiţiilor geo-climatice, dar mai ales la spiritul şi mentalităţile noastre. Rigurozitatea şi sobrietatea amenajărilor de tip anglo-saxon sunt mai puţin convingătoare şi chiar mai dificil de intreţinut intr-un areal in care definitorii sunt combinaţiile coloristice, schimbarea permanentă a tonalităţilor naturale şi varietatea speciilor vegetale. Dilema din titlul acestui articol se referă la criterii exclusiv estetice şi la felul in care un spaţiu dat este supus organizării şi decorării in aşa fel incăt el să devină atractiv, reconfortant sau captivant pentru privitor şi utilizator. Alternanţa intre spaţiile libere şi cele mai aglomerate, grupurile florale, intinderea spaţiilor verzi, organizarea unor puncte de atracţie prin prezenţa unor obiecte uşor de identificat sunt repere generale in orice concept peisager. O importanţă decisivă in alegerea stilului de amenajare o are evaluarea corectă a intenţiilor şi modalităţilor de utilizare a perimetrului. Se va ţine seama, la elaborarea proiectului, dacă se doreşte un rezultat destinat contemplaţiei şi atitudinii admirative sau unor activităţi relaxante ori distractive. Aici intră in ecuaţie stilul de viaţă al proprietarului, felul in care acesta socializează şi işi petrece timpul liber, numărul, vărsta şi ocupaţia membrilor familiei sale.

Sursa de apă

Prima preocupare a proprietarului care intenţionează să investească in amenajarea unui teritoriu situat in mediul rural este să se asigure de existenţa unei surse de apă cu funcţionalitate permanentă şi care să nu presupună costuri exgerate. Adăncimea la care se află pănza freatică, preţurile pentru foraj, instalarea unor instalaţii de pompare şi dirijare a apei sunt tot atătea necunoscute ce trebuie corect rezolvate incă de la inceput. In funcţie de coordonatele climaterice, mai trebuie luate măsuri suplimentare de siguranţă pentru raţionalizarea sau stocarea apei in caz de secetă ori pentru evacuarea acesteia in mod rapid şi corect in caz de exces.

Poate in mod paradoxal sunt mai complicate decorarea şi amenajarea unei proprietăţi de mici dimensiuni faţă de una mai extinsă. Spaţiile reduse solicită o perfectă organizare, impun renunţarea la unele funcţiuni pe care, poate, ni le dorim din toată inima şi obligă la dimensionarea corectă a tuturor accentelor decorative. Spaţiile mai ample pot fi speculate mai generos, lasă loc manifestărilor imaginaţiei, invită la diversificarea şi conexarea unor activităţi. Importantă este şi diferenţa de valoare a investiţiilor şi cheltuielilor necesare atăt pentru amenajarea iniţială, căt şi pentru intreţinerea permanentă, in timp, a proprietăţii

×
Subiecte în articol: viaţa la ţară