x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Satul romanesc si satul european

Satul romanesc si satul european

de Cristina Zaharia    |    19 Oct 2006   •   00:00
Satul romanesc si satul european
VIATA LA TARA
Peste cate decenii ne vom apropia de civilizatia rurala europeana?

Multi, din ce in ce mai multi romani ies in strainatate, mai cu seama in Europa aceea ce pare dispusa sa ne reprimeasca pentru a amesteca bunele si relele ei cu ale noastre. Traseele turistice duc de obicei in marile orase. Autostrazile nu au nici o treaba cu micile localitati, cu satele (pentru ca, la urma urmei, tot niste sate sunt) risipite pe intinsurile Germaniei, Frantei, Italiei. Daca un taran roman ar merge in vizita la un taran olandez probabil ca ar fi in pericol sa-si piarda mintile.

LA TARA, DAR NU RUSTIC

Rusticul sau traditionalul sunt valori recunoscute si onorate de lumea civilizata. Ele nu sunt insa norme obligatorii, locuitorii din localitatile mici, indiferent de indeletnicirile lor, pot alege sa traiasca dupa canoanele moderne. Ei isi pot mobila casa cum doresc, pot apela la firmele de prima linie, la designeri si decoratori bine cotati. Fara a fi in contradictie cu nimeni ei pot trai rustic, adica curat si sanatos, intr-un ambient aranjat dupa ultimele linii tehnologice.

SIMPLITATE SI RAFINAMENT

In toata Europa sunt oameni care se ocupa cu lucratul pamantului sau cresterea animalelor. Ei sunt, fundamental vorbind, niste oameni simpli, care muncesc din greu si pentru care satisfactiile nu au, de obicei, adancimi intelectuale. Asta nu inseamna insa ca nu pot fi detinatorii unui anumit tip de rafinament al trairii, ca nu se pot simti cetateni ai acesui secol, ca nu isi pot oferi ceea ce specia umana a cucerit pana azi. Mentalitatile noastre despre viata la tara vor trebui radical schimate in viitor. Sigur, mentalitatea depinde direct si nemijlocit de gradul de civilizatie sociala si economica. Dar pentru copiii nostri si pentru copiii copiilor nostri trebuie sa pregatim o alta viziune asupra conditiei de traire rurala.

Corpurile moderne de mobilier pot fi asezate intr-un decor care prin materialele utilizate si prin culoare sa respecte regulile unei trairi naturale. Fibra esentelor lemnoase, greutatea geologica a pietrei sau marmurii, tesatura de lana sau de bumbac sunt tot atatea elemente a caror punere in opera poate aduce un aer de originalitate binevenit. Natura poate fi dezlantuita in exterior.
In casa ea trebuie sa aduca un calm al elementului primordial, o liniste a asezarii catre viitor. Alaturati verdele unei plante ornamentale sau sclipirea coloristica a unui buchet de flori si veti obtine un spatiu ideal

×