Prima etapă în amenajarea interiorului este stabilirea luminilor. Pentru ca mobilierul şi culorile alese să fie bine puse în evidenţă se cere un proiect de iluminat bine studiat. Pentru aceasta, există o ramură aparte în designul de interior.
Prima etapă în amenajarea interiorului este stabilirea luminilor. Pentru ca mobilierul şi culorile alese să fie bine puse în evidenţă se cere un proiect de iluminat bine studiat. Pentru aceasta, există o ramură aparte în designul de interior.
Lumina are efecte pozitive sau negative asupra spaţiului de
lucru, asupra stării psihice,
deciziilor, a siguranţei şi percepţiei lucrurilor din mediul înconjurător.
De aceea, luminarea corectă este o funcţie importantă în construcţia unei
locuinţe. Pentru cei care nu ştiu, iluminatul arhitectural intră într-o altă
categorie faţă de cel de decor, ca un domeniu cuprins între arhitectură şi
inginerie, elementele acestuia fiind putere de luminare, direcţia, funcţionalitatea
luminii într-o încăpere, energia utilizată etc.
Caracteristici
Iluminatul arhitectural pune accentul pe trei aspecte fundamentale în luminarea unei clădiri sau a spaţiului exterior. Primul aspect ţine de domeniul esteticii, imaginea clădirii după lăsarea nopţii, definirea acesteia prin lumină, atît de la exterior, cît şi din interior. Cel de-al doilea este cel ergonomic: cum ajută lumina în acţiunile pe care le întreprindem în locuinţă, puterea şi scopul pe care diferite tipuri de lumină îl au într-o încăpere. Cel de-al treilea este eficienţa energiei consumate şi certitudinea că nu sînt pierderi inutile prin extra luminare. Primul pas în utilizarea corectă a acestei lumini este poziţionarea corpurilor în încăpere şi direcţionarea acestora asupra zonelor de interes. În a doua etapă se vor determina cantitatea de lumină necesară, calitatea culori, luminozitatea şi direcţia. Putem împărţi proiectele de lumini în trei mari categorii: simple (iluminarea cu o singură sursă de lumină, de obicei centrală încăperii, fără tratarea diferită a zonelor de interes), standard (iluminarea locală a unui birou de lucru, jocuri de lumini cu spoturi ascunse, mai multe corpuri de luminat suspendate etc.) şi complexe (atunci cînd lumina este tratată pe diferite niveluri de înălţime ca utilizarea de lumini colorate, iluminarea unui tablou sau a unei sculpturi etc.).
Scopul final
Iluminatul arhitectural se bazează pe funcţionalitate, partea decorativă a corpurilor în sine fiind secundară. Nu designul contează în acest tip de iluminat, ci calitatea luminii revărsate în încăpere. Forma şi designul corpului de iluminat se alege abia după ce elementele tehnice au fost perfect realizate. În gama de elemente ce deservesc domeniul iluminatului arhitectural regăsim spoturi, profile, corpuri circulare pentru luminat punctual, lămpi de tavan, corpuri încorporate în pavaj. Un capitol separat şi extrem de complex îl constituie ledurile. Pentru exterior, terasele, foişorul, piscina şi elementele de vegetaţie sînt luminate cu spoturi şi felinare, permiţînd deplasarea şi realizarea de activităţi pe timpul nopţii în curte, sporirea securităţii, punerea în valoare a unor perspective deosebite pe perioada nocturnă.
Scurt istoric
Până în 1960 conceptul de “iluminat arhitectural” nu a fost
catalogat ca funcţie principală în constituirea arhitecturii clădirilor.
Schimbarea s-a realizat o dată cu fondarea pe plan mondial a Asociaţiei
Internaţionale a Designerilor de Iluminat (în anul 1969), care aveau ca
principal scop ridicarea la un nivel profesional a iluminatului artificial.
Această instituţie deţine astăzi autoritatea în ceea ce priveşte iluminatul sub
toate aspectele sale: arhitectural, industrial, de decor, de interior sau de
exterior. Dintre firmele de prestigiu specializate în acest domeniu găsim la
noi în ţară Delta Îight, companie belgiană
fondată în 1987. Delta Light ne furnizează o gamă extrem de largă de produse
printr-o reţea de profesionişti, oferindu-ne servicii complete de consiliere în
alegere, montare şi utilizare în timp. Dacă se optează pentru o iluminare deosebită
a locuinţei, este necesară calcularea
poziţiei de amplasare a corpurilor (în funcţie de tipul de lumină dat)
încă de la începutul proiectului, astfel încît echipa de electricieni să
realizeze circuitele concomitent cu elementele constructive principale: cu
structura, instalaţiile sanitare, ventilaţia. În cazul în care amenajările de
interior se fac cu altă persoană decît cea care a conceput proiectul de
arhitectură, trebuie puse la dispoziţie planurile iniţiale ale locuinţei,
pentru a vedea poziţionarea instalaţiei electrice şi pentru a reduce suprafeţele
afectate de implementarea unui proiect nou de lumini.
Scop ecologic
Din considerente de protecţie a mediului, atenţia specialiştilor s-a îndreptat şi spre evitarea utilizării neadecvate a luminilor comercializate sau suprautilizarea energiei prin luminarea necorespunzătoare a locuinţelor. Consumul de energie trebuie monitorizat, produsele de iluminat trebuie să fie concepute în spiritul unui consum redus, iar oamenii trebuie să ceară consiliere de specialitate în realizarea proiectului de lumini.
Specialiştii
Estetica este un punct important în munca designerului, acesta avînd ca scop ridicarea potenţialului clădirii şi înnobilarea spaţiului prin soluţii discrete. Iluminatul arhitectural este una din principalele unelte ale unui astfel de specialist. Astfel, el are două posibilităţi: fie dispune elementele de lumină în “background” pentru o percepţie unitară a spaţiului, fie le aduce în prim plan şi le găseşte un rol emoţional, inedit, original.