x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Siguranţă in propria casă

Siguranţă in propria casă

29 Sep 2007   •   00:00

Oamenii cinstiţi intră pe uşă, dar hoţii pot folosi adeseori şi fereastra. Iată de ce a fost necesară inventarea unor sisteme de protecţie specifice care să impiedice efracţia

Oamenii cinstiţi intră pe uşă, dar hoţii pot folosi adeseori şi fereastra. Iată de ce a fost necesară inventarea unor sisteme de protecţie specifice care să impiedice efracţia.

După ce in numărul trecut ne-am ocupat de securizarea uşilor de la intrare, in acest număr ne vom indrepta atenţia asupra celui de-al doilea punct, aşa-zis fierbinte, de pătrundere prin efracţie intr-o locuinţă, şi anume ferestrele. Ferestrele, in special la locuinţele individuale sau la cele situate la bloc la niveluri inferioare, reprezintă un punct de atracţie relativ uşor de abordat de cei care au gănduri nu tocmai curate.

Protecţia cu obloane

Realizate din sticlă prinsă in rame de lemn, metal sau PVC, ferestrele au un rol deosebit in aerisirea locuinţei, dar mai ales in iluminatul acesteia pe timp de zi. Din acest motiv, geamul nu poate fi deosebit de gros sau armat (procedeu care conduce la opacizare, este foarte scump şi inestetic). Cu toate acestea există şi pentru ferestre mai multe metode de protecţie. Prima dintre ele ar fi folosirea de obloane protectoare. Obloanele sunt in principal de trei feluri, şi anume obloane batante, obloane rulante şi de tip persian. Obloanele batante (care se folosesc mai mult in zona de vest a Romăniei şi Banat) pot fi construite din lemn, tablă sau PVC. Pe lăngă un rol de protecţie impotriva intruziunii, obloanele apără interiorul de intemperii şi de excesele de căldură sau de frig. Frumos colorate sau pictate, pot infrumuseţa o faţadă, dăndu-i un aer deosebit.

Ceva detalii tehnice

Pentru a impiedica intruziunea, obloanele se construiesc cu o ramă de incastrare in perete, astfel incăt să nu poată fi scoase din balamale in poziţia inchis (se deschid in exterior şi balamaua este in afară). Cele din lemn se pot ranforsa prin scănduri fixate oblic pe partea interioară. Se pot incuia intre ele cu ajutorul unui lacăt sau intre canate şi perete tot prin intermediul unui lacăt exterior. Feroneria de la balamale şi de la sistemul de prindere prin lacăt exterior poate fi simplă sau lucrată artistic. Unele obloane se incuie şi la interior, prin sistem gen ivăr sau gen cremon.

La obloanele batante din tablă, toate aceste elemente se fixează prin sudură, ceea ce conferă un grad sporit de securitate. Obloanele rulante, cunoscute şi sub denumirea de jaluzele, se realizează de asemenea din lemn, tablă sau PVC. Indeplinesc aceleaşi roluri ca şi cele batante, numai că prezintă nişte avantaje datorită construcţiei lor. Sistemul de acţionare se află in casă, oblonul putănd fi rulat pănă la inălţimea dorită. Oblonul rulant se mişcă pe două ghidaje laterale, se manevrează şi se blochează din interior, neputănd fi nici ridicat, nici coborăt dinafară. Oblonul Persian, construit din PVC sau fier, este ideal atunci cănd nu există spaţiu pentru montarea unui oblon rulant. Acest tip de oblon se realizează prin repliere in formă de acordeon in incadramentul ferestrei şi se poate bloca numai din interior.

Gratiile de la parter

Mulţi proprietari ai apartamentelor situate la parterul blocului sau al vilelor cu ferestre la stradă aleg soluţia de a monta gratii pentru a bloca accesul unui eventual intrus. O producţie manufacturieră cu rezultate remarcabile producea, in trecut, gratii din fier forjat, care, prin aspectul şi designul lor, aduceau tente artistice pe faţada caselor.

Tehnologiile mai moderne şi alte viziuni asupra abordărilor arhitecturale au impus aliaje precum bronzul sau oţelul inox. Problema a rămas şi va rămăne insă, probabil pentru totdeauna, aceeaşi: echilibrarea funcţiei lor de protecţie cu cea decorativă. Din punct de vedere etnic, gratiile exterioare de la ferestre sunt fixe şi se montează la exterior, fie direct zidărie, fie cu dibluri intre cele două geamuri. In acest ultim caz, evident, grilajele nu se pot monta la geamurile termopan. Piaţa autohtonă oferă o varietate apreciabilă de modele executate la comandă sau livrate la metru pătrat. Preţurile sunt accesibile, iar costurile de montaj rezonabile.

Şi soluţiile moderne

La fel ca şi in cazul uşilor, securitatea ferestrelor poate fi asigurată şi cu ajutorul unui contact electromagnetic sau prin tehnologii de ultimă oră mai sofisticate şi mult mai costisitoare. Astăzi se construiesc case care au sisteme integrate de semnalizare a efracţiei, coordonate de un computer central care dă alarme şi comenzi de blocare automată a tuturor acceselor. Există senzori de zi şi de noapte, care recţionează la căldura corpului uman, la orice mişcare din zona supravegheată, la anumite sunete sau la cea mai mică şi, poate, nevinovată atingere. Create iniţial pentru protecţia unor instituţii unde riscul de efracţie era major (bănci, muzee, sediile unor firme etc.), ele au devenit accesibile şi publicului larg, mai cu seamă in ultimele căteva decenii.

Sfat

Inchiderea ferestrelor se face cu ajutorul unor cremoane cu elemente din oţel aplicate sau ingropate. Aceste cremoane pot manevra atăt gheare (mai ales in construcţie ingropată), căt şi bare din oţel (de obicei in construcţie aplicată). Industria de profil a scos pe piaţă in ultima vreme, ca element de securitate suplimentar, zăvoare cu mai mulţi pini din oţel, care pot fi blocate automat, cheile fiind necesare numai pentru deblocare. De asemenea, acest tip de zăvoare este dotat cu opritoare metalice care permit deschiderea parţială a ferestrelor in deplină securitate, neputănd fi deschis in totalitate din exterior

×
Subiecte în articol: sfatul inginerului