x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Spectacol de vechi si nou

Spectacol de vechi si nou

25 Mai 2005   •   00:00

Cocheta, amenajata cu bun-gust, aceasta locuinta s-a dorit un loc de refugiu fata de agitatia citadina. Proprietarii, oameni de afaceri ce migreaza constant intre Romania si Austria, si-au decorat singuri locuinta, in spiritul intimitatii

Aflata intr-o cladire veche din centrul Capitalei, locuinta nu beneficia de o infrastructura moderna si nici de finisaje rezistente sau macar estetice. Totul a inceput cu inlocuirea instalatiilor electrica, termica si sanitara, ce asigura implicit confortul de zi cu zi. Reconditionarea tamplariei s-a facut in ideea pastrarii atmosferei interioare a cladirii cu arhitectura eclectica. Este un element subtil, care contribuie la sarmul decorului, desi nu se impune ostentativ privirii.

Finisajele simple, zugraveala alba si pardoseala din parchet de stejar cu carpen au constituit un ansamblu neutru favorabil orica rui stil de decor. Vechiul si noul se impletesc foarte bine aici. Piesele de mobilier moderne alaturi de corpuri Jungendstill reconditionate se succed armonios de la o incapere la alta.

Livingul comunica deschis cu salonul, aflat, ca si zona intermediara, intre holul de la intrare si celelalte destinatii. Restul pieselor sunt in mare parte transparente, din sticla sau plexiglas, pentru a crea o imagine iluzorica de spatialitate.

Holul de la intrare este ingenios exploatat prin asezarea unor dulapuri pentru depozitarea diverselor accesorii vestimentare si a inca ltamintei.

In salon a fost pastrat mobilierul Jungenstill, achizitionat o data cu locuinta si care aduce in prim-plan parfumul de odinioara al incaperii. Din salon se accede catre dormitor.

Foarte simplu amenajata, camera de odihna impresioneaza prin atmosfera. Lumina naturala, asociata cu asternutul in nuante calde de galben, exprima relaxare si intimitate. Noptierele stilizate din plexiglas aproape ca nu se intrevad, iar corpurile de iluminat sunt accente translucide ce prind viata pe timpul noptii.

In spatiul bucatariei se afla si locul de luat masa uzitat de cei doi soti. Pentru ca masa rotunda si scaunele corespondente ei sa poata fi pozitionate aici, s-a renuntat la camara, rolul de depozitare a diverselor obiecte si alimente specifice fiind "preluat" de ansamblul mobilierului bucatariei. Este interesant modul de eficientizare a incaperii, prin asezarea si conceperea corpurilor de mobilier, ce urmareste linia perimetrala a bucatariei. Astfel, si zona din vecinatatea ferestrei poate fi folosita, la fel ca si raftul de langa masa. In plus, toata aparatura electrocasnica este incorporata, asigurand confortul lucrului specific de preparare a alimentelor.

Prin alegerile facute in privinta mobilierului si a elementelor decorative, a corpurilor de iluminat, a finisajelor, prin exploatarea justa si ingenioasa a spatiilor, proprietarii au reusit sa-si creeze un apartament intim, unde se pot deconecta. Multe obiecte au fost aduse din Austria si poarta semnatura unor marci renumite. Exigenta vizavi de imaginea de ansamblu contureaza un stil de viata dinamic, puternic ancorat in contemporaneitatea secolului al XXI-lea, unde bunul-gust primeaza.
  • Camera de zi este amprentata de nuanta placuta de rosu, in contrast cu finisajele. Se remarca masuta din plexigla adusa din Austria si covorul nepalez.
  • In coltul livingului din vecinatatea ferestrei se afla o masuta cu lampa. Pernele decorative pe nuante pamatii sunt aduse din Africa.
  • Mobilierul pentru aparatura audio-video este din sticla ondulata.
  • Asocierea de nuante antagonice rosu, negru, alb vine sa individualize holul de la intrare si totodata sa familiarizeze ochiul cu tonurile cromatice preponderente in zona de zi.

    Adela Parvu, Zoica Ionesti
    Arhiva Ideal Decor
  • ×