x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Spectacol grandios in orasul New York

Spectacol grandios in orasul New York

de Luminita Cuna    |    22 Dec 2005   •   00:00
Spectacol grandios in orasul New York
AFLA CE E NOU - corespondentadin New York
Cladirile si magazinele devin atractii turistice

Americanii adora decoratiile asociate cu variatele sarbatori de-a lungul anului. De Pasti, de Valentine Day sau Halloween, americanii se intrec in expozitii, decoratiuni sau ornamente. Dar nimic, absolut nimic, nu poate concura cu Craciunul!

Bineinteles, si comerciantii se supun aceleiasi traditii: de la buticuri la cele mai mari si mai faimoase magazine - Macy’s, Lord and Taylor, Bloomingdales, Bergdorf Goodman sau Saks Fifth Avenue - toate sunt decorate in spiritul Sarbatorilor. Vitrinele abunda de luminite, brazi impodobiti, globuri si fundite colorate, fulgi de nea imensi, lumanari, sanii cu reni si nelipsitii Mosi Craciuni de toate culorile pentru a satisface gusturile tuturor etniilor din "melting pot-ul" newyorchez. Designeri mai mult sau mai putin faimosi sunt angajati pentru a transforma vitrinele in taramuri de vis, in crampeie din povestile de Craciun ale copilariei care pot fi admirate timp de o luna de pe strazile inundate de lumina ale New York-ului. O atractie pentru trecatori, dar si un motiv in plus pentru a iesi la cumparaturi! In aceasta perioada, raioane intregi sunt dedicate in exclusivitate ornamentelor de Sarbatori, caci mai toata lumea este prinsa de febra decoratiunilor.

CEL MAI MARE MAGAZIN


In New York exista doua traditii importante in acest sezon: decoratiile din vitrinele supermagazinului Macy’s (cel mai mare din lume) si bradul de Craciun de la Rockefeller Center.

In 1858, Rowland H. Macy deschide in New York magazinul R.H. Macy & Co., un magazin cu bunuri casnice. Vanzarile din prima zi au fost de $11.06. In 1902 Macy’s se muta in Herald Square, la Strada 34, unde se afla si acum. Se dezvolta de-a lungul urmatorilor 20 de ani si in 1924 Macy’s din Herald Square devine cel mai mare magazin din lume. Macy’s intotdeauna a fost un magazin inovator. A fost primul care a promovat o femeie intr-o pozitie inalta in managementul companiei, a introdus pentru prima data prosoapele colorate si a fost primul magazin din New York care a detinut licenta pentru a vinde alcool. Macy’s vinde multe marci de imbracaminte, pantofi, cosmetice, precum si nenumarate obiecte casnice, alcatuind un adevarat paradis pentru cumparatori. Preturile sunt accesibile pentru omul de rand, desi unele raioane sunt mai scumpe din cauza marcilor de lux pe care le vand. Macy’s este o emblema a consumerismului american, este un magazin in permanenta aglomerat de clienti, alergand frenetic dupa o camasa speciala, o crema antirid, un parfum sau un set de asternuturi de bumbac fabricat in Italia.

DESCHIS DE CRACIUN


In 1867 Macy’s a ramas deschis pentru prima data pana la miezul noptii in seara de Craciun, iar in 1874 tot Macy’s a fost primul magazin care si-a ornat vitrinele cu aranjamente pe tematica de Craciun. De atunci traditia s-a pastrat pana in ziua de astazi, fiind imitata de multe alte magazine. Tot din acea vreme, din ce in ce mai multe magazine au inceput sa ramana deschise pana la miezul noptii sau chiar toata noaptea de Craciun, pentru a-i servi pe cei intarziati cu cumparaturile si pentru a satisface o clientela vesnic obsedata de "holiday shopping".

POMUL DE CRACIUN AL AMERICII


A doua mare traditie de Craciun este instalarea si aprinderea luminilor de pe pomul de Craciun din fata faimosului Rockefeller Center, situat in inima Manhattanului, pe "chic-ul" Fifth Avenue.

Rockefeller Center este un centru comercial alcatuit din mai multe cladiri, adapostind birourile multor corporatii, printre cele mai faimoase fiind studiorile postului de televiziune NBC si sediul firmei General Electrics. Cladirea principala si cea mai celebra are 70 de etaje, este construita in stil Art Deco.

In Rockefeller Plaza, in fata turnului Rockefeller, se inalta in fiecare an cel mai celebrul pom de Craciun al New York-ului, si poate al Americii, vizitat de sute de mii de oameni.

An de an, Macy’s isi alege o tematica pentru aranjamentele de Craciun pentru vitrinele sale.
O parte din vitrine intruchipeaza, constant, scene din clasica poveste de Craciun "Miracol pe starda 34" (coincidenta, Macy’s se gaseste pe Strada 34 din Manhattan). Se estimeaza ca intr-o ora trec in medie 7.000 de persoane prin fata acestor vitrine!

×
Subiecte în articol: craciun magazin new york macyâ