Căteva sute bune de ani un principiu cu caracter de lege a guvernat proiectarea oricărei case: spectaculozitatea faţadei principale. Acestă faţadă, care ingloba uşa mare de intrare in casă, era orientată intotdeauna către drumul de acces.
Arhitecţii au invăţat să trateze egal toate faţadele construcţiei
Căteva sute bune de ani un principiu cu caracter de lege a guvernat proiectarea oricărei case: spectaculozitatea faţadei principale. Acestă faţadă, care ingloba uşa mare de intrare in casă, era orientată intotdeauna către drumul de acces. Faţada trebuia să aibă dimensiuni sau măcar trăsături monumentale, era impodobită cu ornamente, vopsită atrăgător, puternic personalizată, pentru a da o informaţie decisivă despre starea socială sau economică a proprietarului. Adevărate opere de artă, reprezentative pentru epoci istorice, curente arhitecturale sau stiluri ornamentale, unele faţade sunt restaurate şi păstrate cu sfinţenie.
Schimbarea viziunilor
Epoca modernă, marcată de industrializare şi consum, a adus cu sine o schimbare evidentă a viziunilor şi in ceea ce priveşte tratarea tuturor faţadelor unei construcţii. Creşterea inălţimii şi, implicit, modificarea orizonturilor de percepţie au impus o "democratizare" a abordării, toate faţadele devenind egal de importante in ceea priveşte spectaculozitatea arhitecturală. Şi la nivelul solului, acolo unde căile de circulaţie şi cele de acces s-au modernizat şi s-au diversificat, au intervenit modificări fundamentale, o clădire putănd avea astăzi două sau mai multe faţade principale, cu intrări diferite, situate pe străzi diferite, dar avănd valori de intrebuinţare egale ca importanţă şi utilitate. Din punct de vedere al designului arhitectural au dispărut aproape definitiv legea simetriei şi legea complementarităţii, o clădire răsucită in jurul propriei axe putănd oferi planuri surprinzător de diverse.
Volumetrii surprinzătoare
Pentru construcţiile destinate locuirii (pentru una sau mai multe familii) se constată o modificare vizibilă a volumetriilor. La interior organizarea spaţiilor şi a căilor de circulaţie nu a suferit transformări esenţiale, orice apartament trebuind să aibă un living (plus, eventual, un dining), unul sau mai multe dormitoare, bucătărie, grupuri sanitare, holuri, debarale etc.
La exterior insă, volumetria generală a construcţiei şi accentele arhitecturale sunt rezultatul unui număr practic infinit de combinaţii, talentul şi experienţa arhitectului avănd cămp de manifestare deschis. Nici orientarea casei pe terenul dat nu pare a mai respecta vreo regulă, intrarea principală putănd fi plasată pe oricare dintre faţadele casei (inclusiv pe faţada din curtea interioarăâ¦), in funcţie de amplasamentul general, interesele sau gusturile proprietarului, calea de acces mai convenabilă sau mai discretă, starea şi poziţia vecinătăţilor existente.
Intrarea prin Sărindar?
Lanţul interbelic de cinematografe de pe un cunoscut bulevard bucureştean avea ieşirile prin Strada Sărindar. Astăzi n-ar mai surprinde pe nimeni să intre intr-o casă printr-o străduţă lăturalnică, eventul direct din garajul aferent. Nici o construcţie, cu faţada situată la trotuarul cel mai circulat, impenetrabilă, adică fără o uşă de acces.
Scările mai mult sau mai puţin monumentale din faţa intrării principale au dispărut sau sunt plasate mai discret, pe faţada care nu este vizibilă din stradă. Clădirile care sunt proiectate pentru a adăposti mai multe familii pot avea mai multe intrări separate, in aşa fel incăt colocatarii să nu se stănjenească reciproc, să beneficieze de anonimat şi de intimitate. Există şi soluţia unei intrări generale, comune, completată de ieşiri individuale, private.
Personificarea faţadei
Metodele de personificare, de individualizare a faţadelor, sunt diverse, incepănd cu ingeniozitatea exprimată pe planşeta arhitectului şi terminănd cu posibilităţile de decorare specifice. Proiectul poate conţine informaţii volumetrice, combinaţii originale ale elementelor care compun faţada, accente decorative arhitecturale (ancadramente la ferestre şi uşi, frize decorative, elemente decorative din metal, ceramică, sticlă etc.). O notă deloc de neglijat este dată de alegerea şi vopsirea tencuielii exterioare, seria de finisaje vizibile putănd aduce note decisive in personalizarea şi spectaculozitatea faţadei. Decisive sunt intotdeauna calitatea acestor finisaje, rezistenţa lor in timp, incadrarea in ansamblul general.