x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Stil contemporan cu inserţii din cultura mahomedană

Stil contemporan cu inserţii din cultura mahomedană

de Georgiana Teodorescu    |    13 Noi 2008   •   00:00

COLECŢIE INEDITĂ REALIZATĂ DE UN DESIGNER TURC
Designerul Derya Akdurak şi-a câştigat faima pe mapamond printr-un design contemporan definitoriu al creaţiilor sale, utilizând însă interpretări noi ale formelor şi introducând în acest stil caracteristici ale lumii mahomedane, atât de extravagante pentru ceilalţi şi atât de pline de semnificaţie.



MOBILIER FUTURIST
Suprafeţele lucioase sunt semnătura conceptului, materialele care par fluide, semitransparente, cu texturi fine la atingere sunt utilizate în amenajări, generând senzualitate şi opulenţă, fără ca ele să fie scumpe sau exigente.

Dantelăria proprie culturii turceşti se regăseşte în decoruri, mult simplificată, însă la fel de expresivă.

Culorile deschise, marine, sunt definitorii în interioarele Derya, accentele fiind tocmai contrariul ansamblului, ori o sculptură neagră, ori o floare roşu aprins sau un trunchi de copac maro-brun.

INTENŢII CREATIVE
Chiar dacă se înscrie în stilul contemporan minimalist, colecţiile lui Derya sunt de o mare încărcătură simbolică.  Interesul personal este să umanizeze tehnologia avansată, digitală, prin redescoperirea tradiţiilor realizate manual. Elementele create de Derya se modelează în orice ambient. Sunt elemente pentru destindere şi relaxare. Execuţia impecabilă le deosebeşte de orice alt element de mobiler, având o înfăţişare sculpturală.

   

MEGARON ŞI DESIGNERUL
Firma înfiinţată de Derya poartă numele de Megaron, după conceptul de construcţie primordială, datată la 3.000 î.Hr. şi descoperită în localitatea Ismir din Turcia, fiind una din primele intenţii ale omului de a construi o locuinţă. Această cultură a megaronului este întâlnită până în timpul civilizaţiilor Imperiului Roman.

Ideea generală a firmei este aceea de a oferi lucrurile de bază, zilnice, necesare fiecărui om, dar prin prisma designului. Aceştia au la bază concepte primare, linii mari de geometrie şi siluete simplificate, amprenta de originalitate venind din accentele de cultură insuflate designului obiectelor.
 

MEDIUL, SURSĂ DE INSPIRAŢIE
Deşi firma este înfiinţată din 1989, până în 2002 nu a fost lansată o colecţie de obiecte la nivel internaţional, aceasta fiind rodul unor experienţe şi acumulări în domeniul arhitecturii de către întregul colectiv Megaron. Arealul "Artisan-crafted-contemporary-furniture" exprimă simplitatea şi frumuseţea fiecărei zile.

Megaron se raportează la nevoia de spaţiu şi la mediul înconjurător mineral, acesta fiind o sursă de inspiraţie prin pasiune, dăruire, integrare, dinamism, viziune şi creaţie.

Majoritatea materialelor cunoscute ce au intrat pe mâna designerilor atelierului lui Derya Akdurak au fost transformate, aceştia păstrând proprietăţile materialului, dar transpunându-l în obiecte dinamice, mici surprize fiind interpuse în viaţa modernă şi aglomerată în care trăim.

În colecţia lor se pot număra obiecte din lemn, metal, sticlă, tapisate cu textil sau piele, şi  chiar obiecte turnate în plastic.

Firma a participat la târgul Maison&Objet din Paris, unde a avut un succes deosebit cu câteva obiecte: măsuţele Pebbles din metal inoxidabil, scaunele UFO, unităţi de şezut din metal, corpuri de iluminat semitransparente, târgul fiind prilej pentru legarea mai multor colaborări cu firme din Londra şi din Abu Dhabi. Firma s-a dezvoltat mult în sensul colaborărilor cu alţi designeri consacraţi. Defne Koz, designer cu studiouri personale în Milan, Chicago şi Istanbul, colaborator fidel al lui Derya, îşi găseşte timp să se aşeze la masa creaţiei alături de întregul colectiv Megaron

Alţi designeri colaboratori sunt Evren Koroçlu şi Elvan Alpay, ambii cu studiouri  proprii, dar care găsesc ca punct comun prezentarea întregii lumi într-o viziune modernă, pornind de la cultura din care provin.

Liniile organice în designul celor de la Megaron sunt primordiale, constituind un întreg discurs în religia mahomedană despre circuitul vieţii, despre repetitivitatea greşelilor şi ale bucuriilor, ciclul evenimentelor în raport cu cotidianul.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta