x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Vasele pentru bonsai

Vasele pentru bonsai

de Cornelia Constantin    |    05 Oct 2006   •   00:00
Vasele pentru bonsai

MEREU VERDE
Bun-gust desavarsit in forma si culoare
MEREU VERDE
Bun-gust desavarsit in forma si culoare

Lumea bonsailor este una fascinanta pentru cine stie sa aprecieze un copac in miniatura, modelat cu rabdare ani si ani. Pentru un bonsaist pasionat, alegerea vasului potrivit care sa puna in valoare frumusetea copacului obtinut cu atata efort este o treaba complicata. Acesta este si motivul materialului de fata: sa dam cateva idei utile pentru a face o alegere buna. Dupa cum vedeti nu spun perfecta, pentru ca sunt foarte multe variabile de care trebuie sa tinem cont.

DIMENSIUNEA SI FORMA

Inainte de orice, alegerea vasului se face in functie de stilul in care a fost modelat bonsaiul. Un bonsai cascada sau semicascada va avea nevoie de un vas inalt care sa-l ajute sa-si puna in valoare valurile vegetale. Bonsaii in grupuri sau peisaje vor folosi vase putin adanci dar cu suprafata mai mare. Un alt aspect la care e bine sa fiti atenti este semnificatia bonsaiului. Este maiestuos si puternic? Sau are crengi delicate si trunchi fin? Si mai complicata devine alegerea atunci cand in acelasi bonsai regasim ambele semnificatii de care aminteam mai sus. In astfel de situatii doar bunul gust ne poate ajuta sa alegem bine. Bonsaii cu frunze cazatoare se planteaza in general, dar nici aceasta nu este o regula, in vase ovale sau rotunde, in timp ce pentru conifere se folosesc vase dreptunghiulare. Mai trebuie tinut cont si de felul in care vom expune bonsaiul: din care parte va fi privit si ce impresie va crea. De asemenea, nu-s de neglijat picioarele vaselor in cazul in care ele exista. Niste picioare putin inalte si cu suprafata mare vor da impresie de masivitate.

De remarcat este faptul ca au inceput si la noi sa se infiinteze grupuri si asociatii ale pasionatilor iar informatiile circula mai repede decat acum cativa ani. Suntem, se pare, pe drumul cel bun in materie de bonsai.

MATERIALE CERAMICE

Cele mai apreciate vase pentru bonsai sunt cele din materiale ceramice, dar se pot folosi si ghivecele din plastic. Pe langa acestea se pot face o multime de improvizatii care sa transforme ceea ce se gaseste in comert in ceva mai potrivit pentru ceea ce va doriti dumneavoastra. In Japonia si in China, confectionarea vaselor pentru bonsai a ajuns la nivel de arta. Aici se organizeaza periodic licitatii la care vasele - adevarate capodopere - sunt vandute la preturi destul de mari.

CULOAREA

Daca vasul si bonsaiul formeaza un intreg, culoarea vine sa completeze aceasta imagine. Culoarea are rol decorativ, dar ea este menita sa si impresioneze. Daca bonsaiul are crengi puternice si trunchi gros, atunci vasul va avea culori inchise. Principiul de baza este ca ea nu trebuie sa oboseasca si nici sa distraga atentia de la copac. Puteti sa mergeti pe ideea de armonie sau de contrast, dar pentru a va reusi alegerile trebuie neaparat sa observati care sunt culorile care se gasesc pe trunchiul, crengile si frunzele bonsaiului. Daca bonsaiul dumneavoastra are frunze verde inchis, vasul nu trebuie sa fie exact aceasi culoare pentru ca imaginea generata ar fi una plata.

SFAT
La noi, pana de curand, nici macar nu se vindeau bonsai. O sa ma contraziceti dar ceea ce este vandut ca bonsai in magazinele de specialitate nu prea sunt bonsai. Sunt doar niste puncte de pornire pentru viitorii bonsai. E drept, uneori mai apar si bonsai reusiti la vanzare si au, evident, preturi pe masura. Si ca sa revin la vasele pentru bonsai, de putine ori se gasesc la noi de cumparat. De aceea unii pasionati s-au apucat sa si le confectioneze singuri. Si chiar s-au descurcat bine


Incercati combinatii de genul gri-verzui, galben-verzui, gri-albastrui sau verde-argintiu. Griul si argintiul sunt acceptate ca fiind culori neutre, albastrul da o nota de raceala dar si de prospetime, in timp ce galbenul aduce putina caldura intregului ansamblu

Aspectul vasului devine si mai important atunci cand bonsaii isi schimba culoarea frunzisului toamna sau daca acestia sunt floriferi. Practic, vasul ales trebuie sa se potriveasca la fel de bine indiferent de perioada de vegetatie a bonsaiului
×
Subiecte în articol: bonsai