x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Vitra susţine inovaţia

Vitra susţine inovaţia

de Alina Iancu    |    08 Mai 2010   •   00:00
Vitra susţine inovaţia

De multe ori ne folosim mâinile pentru cele mai de bază activităţi, ne facem palmele căuş pentru a bea apă, ne acoperim ochii pentru a ne feri de întuneric, le rotim în mod repetat pentru a ne face vânt sau le folosim pe post de curea pentru a găsi o poziţie relaxată pentru corp atunci când suntem aşezaţi pe podea.

Pentru a ne mări confortul, tuturor acestor activităţi li s-au alocat obiecte precum pahare, evantaie, măşti de dormit, etc. Dar a te aşeza relaxat oriunde fără a avea nevoie de mobilier este cu siguranţă o provocare, la care oameni dintre cei mai cunoscuţi în domeniul designului au răspuns într-un fel aparte, lansând la Salonul de Mobilă de la Milano anul acesta un obiect care a atras tuturor vizitatorilor atenţia.

CUREAUA MIRACULOASĂ
Deşi neobişnuit, Alejandro Aravena, arhitect chilian de prestigiu, a găsit răspunsul pentru această problemă şi a creat pentru Vitra un obiect extem de simplu, dar revoluţionar. Fiind de multe ori nevoit să stea aşezat fie în parc pe iarbă, fie în aeroport pe podea, fie la un concert sau într-o cameră cu prea mulţi oameni şi prea puţine scaune, acesta a creat o curea care să permită corpului să se relaxeze în poziţia şezut, fără a se folosi de mâini, care odată eliberate, pot fi folosite pentru a executa alte activităţi (lucrat pe laptop, trimis sms-uri, desenat, scris, mâncat, mânuit diferite obiecte, etc.).

Chairless este un obiect simplu care ajuta corpul să se relaxeze în poziţia şezut, fiind o fâşie de material de tip brăţară, ce măsoară 85 cm în lungime şi 5 cm în lăţime, care poate fi înfăşurat în jurul spatelui şi a genunchilor pentru a stabiliza corpul şi a elibera tensiunea atunci când suntem la nivelul podelei. Chairless nu este un înlocuitor al scaunului, ci mai degrabă o alternativă compactă a acestuia, care poate fi utilizată pentru o mulţime de activităţi exterioare sau situaţii în care nu sunt scaune disponibile.

Marele arhitect s-a inspirat de la indienii Ayoreo din regiunea Paraguayului şi a Boliviei, care foloseau o bucată de material prinsă în jurul spatelui şi a genunchilor pentru a se odihni, folosindu-şi astfel mâinile pentru împletit. Prezentând conceptul Chairless studioului internaţional Vitra, acesta a realizat un prototip. Acest prototip poate fi utilizat de oamenii cu o înălţime între 1,60 şi 1,95 m, fiind realizat din piele poliamidică. Filozofia acestuia plecă de la premisa că în ziua de astăzi producerea obiectelor este sistematică: mai multe lucruri disponibile ca preţ şi la îndemână ca utilizare şi transport.

PROTOTIP BREVETAT
Mulţi consideră acest tip de inovaţie o simplificare radicală a unui obiect şi aducerea lui la stadiul primitiv de unealtă ce ajută corpul să realizeze o activitate simplă, de bază. Realitatea însă este mult mai complexă, Chairless fiind punctul de plecare pentru comoditatea şi relaxarea întrgului corp. Mai mult decât un obiect distilat, simplificat, este un aport adus poziţiei şi sănătăţii corpului, fiind testat medical din punct de vedere ortopedic.

Pentru realizarea benzii Chairless au fost utilizate materiale deja testate de atelierul Vitra pentru ale? obiecte, această bandă fiind compusă din fâşii elastice şi material textil. Fâşiile elastice sunt plasate în dreptul genunchilor pentru o flexibilitate ridicată, eliminând tensiunea acumulată de corp atunci când stă fix într-o poziţie, pentru mult timp.

×
Subiecte în articol: idei originale