x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 11 cei mai iuți ardei din lume. Îi găsim marinați, în sosuri picante sau în diverse preparate culinare

11 cei mai iuți ardei din lume. Îi găsim marinați, în sosuri picante sau în diverse preparate culinare

de Anastasia Paul    |    25 Apr 2023   •   22:00
11 cei mai iuți ardei din lume. Îi găsim marinați, în sosuri picante sau în diverse preparate culinare
Sursa foto: Hepta

Ardeii iuți s-ar putea să nu fie pentru toată lumea. Cu toate acestea, sunt mulți iubitori de condimente care acceptă provocarea de a încerca cei mai picanți ardei din lume.

Interesul pentru ardeii extrem de picanți a crescut în ultimul deceniu. Acest lucru se datorează probabil dezvoltării de noi soiuri dar și a emisiunilor online.

Scala Scoville (SHU) măsoară cât de picante sunt diferitele soiuri de ardei iuți. A fost dezvoltată în anul 1912 de către chimistul american Scoville și este încă utilizată pe scară largă. Iuțeala este măsurată prin diluarea unui extract de ardei iiute în apă cu zanăr. O mostră din acest extract este colectată pentru degustători. Această diluare se face iar și iar până când aceștia nu mai percep nicio căldură la fiecare degustare. Este verificat astfel de câte ori poate fi diluat. Este nevoie de mai multă apă cu zahăr pentru a dilua căldura ardeiului mai iute, oferindu-i un rating SHU mai ridicat. Ardeii care nu sunt prea picanți trebuie diluați doar de câteva ori, deci au un scor mai mic. Testul stabilește astfel cât de multă capsaicină este prezentă într-un ardei iute, scrie a-z-animals.com. 

Limitările Scalei Scoville
Scara Scoville are dezavantaje semnificative, fiind totuși un instrument valoros pentru determinarea iuțelii ardeiului. Savoarea și percepția căldurii ardeiului iute, de exemplu, pot diferi semnificativ de la o persoană la alta, ceea ce face dificilă stabilirea unei norme comune. În plus, dulceața sau aciditatea ardeiului nu este măsurată de scala Scoville, care măsoară doar nivelul de căldură al ardeiului.

Tehnici alternative pentru determinarea căldurii ardeiului au fost dezvoltate de diverse întreprinderi și cercetători pentru a crea soluții la aceste limitări. Aceste soluții potențiale includ cromatografia în gaz sau GC, care analizează substanțele chimice volatile care sunt responsabile pentru mirosul și aroma unui ardei; cromatografie lichidă de înaltă performanță sau HPLC, care evaluează direct cantitatea de capsaicină dintr-un ardei.

Deși există și alte modalități de măsurare a condimentului de ardei, scara Scoville este încă cea mai cunoscută și mai des folosită. Este folosită și pentru alte alimente picante, precum hrean sau wasabi.  

Iată care sunt cele mai iuți soiuri de ardei din lume:

1. Carolina Reaper
Scovilles: Până la 2.200.000 SHU

Cea mai picantă varietate actuală de ardei iute este cunoscută sub numele de Carolina Reaper.  A fost dezvoltată de cunoscutul fermier din Carolina de Sud, Ed Currie, și lansat pe piață în 2013. Ardeiul are un aspect neobișnuit, roșu aprins, încrețit și aspru. Este renumit și pentru aroma sa dulce și fructată, urmată rapid de o căldură puternică și persistentă.

Prin comparație, ardeiul jalapeño, are doar un rating Scoville de 2.500 până la 8.000 de unități. Ardeiul Carolina Reaper trebuie ingerat doar cu prudență și de către persoanele obișnuite cu bucătăria condimentată. Pot fi marinați, se regăsesc în sosurile picante și în alte preparate alimentare ca potențiator de aromă.

2. Dragonul de Komodo
Scovilles: Până la 2.200.000 SHU

O altă varietate de ardei iute recunoscut pentru căldura sa intensă este ardeiul Dragon de Komodo. Salvatore Genovese, un producător italian de ardei, l-a creat și lansat pe piață în 2015. Dragonul de Komodo, cea mai mare reptilă vie din lume, a inspirat numele ardeiului. Are o căldură la fel de intensă ca mușcătura veninoasă a reptilei uriașe.

Are o nuanță roșie sau portocalie, este încrețit și aspru. Are însă și o aromă dulce și fructată, cu o căldură care se formează treptat. Căldura acestui ardei poate dura câteva minute pentru a ajunge la punctul culminant.

Trebuie manevrat cu grijă și consumat doar de persoanele obișnuite cu mâncarea picantă, ca și în cazul altor ardei extrem de iuți. Poate fi folosit în sosuril, marinat și alte alimente, însă doar în cantități mici pentru a preveni suprastimularea papilelor gustative.

3. Ciocolată Bhutlah Piper
Scovilles: Aproximativ 2.000.000 SHU

Unul dintre cei mai tari ardei iute din lume este ardeiul de ciocolată Bhutlah, neobișnuit și excepțional de picant. Are culoare închisă, de ciocolată, este încrețit și aspru, și provine dintr-un hibrid între Bhut Jolokia, mai cunoscut sub numele de ardei fantomă, și ardei Douglah. A fost creat de Chad Soleski, un cunoscut producător de ardei iute. Inițial a fost pus în vânzare în 2015.

Ar putea avea un gust oarecum mai picant decât ardeiul Carolina Reaper. Are o aromă de pământ, afumată, cu o căldură care crește treptat și poate dura câteva minute pentru a ajunge la punctul culminant. Trebuie manipulat cu grijă. Poate fi folosit pentru a conferi iuțeală unei game largi de alimente, în special cărnii, însă doar în cantități mici.

4. Trinidad Moruga Scorpion
Scovilles: Până la 2.000.000 SHU

Este un tip de ardei iute remarcabil pentru căldura sa intensă. A fost găsit inițial în zona Moruga din Trinidad-Tobago la începutul anilor 2000. Este roșu sau portocaliu, încrețit.

Este unul dintre cei mai tari ardei din lume. Are o iuțeală lentă, care poate dura câteva minute pentru a ajunge la punctul culminat dar este puternic și de lungă durată. Gustul dulce și fructat al ardeiului îl face popular în sosurile picante și alte rețete.

Carolina Reaper și alte variante au eclipsat ulterior scorpionul Trinidad Moruga. Cu toate acestea, continuă să fie o opțiune foarte apreciată printre fanii bucătăriei picante.

5. Seven Pot Douglas Pepper
Scovilles: 1.853.986 SHU

Acest ardei iute, delicios și unic se remarcă prin căldura sa intensă. A fost găsit inițial în Trinidad-Tobago la începutul anilor 2000, unde este indigen. Este închis la culoare sau ciocolatiu.

Are o ardere lentă, care poate dura câteva minute pentru a ajunge la punctul culminant și se menține timp îndelungat. Este folosit în special în Caraibe. Aroma sa este dulce, de nucă. Are o concentrație mare de capsaicină. Este o opțiune preferată pentru pasionații de chili și cei care se bucură de mâncarea picantă.

6. Dorset Naga Pepper
Scovilles: 1.598.227 SHU

Este un ardei iute iubit pentru gustul său extrem  iute și aroma unică de fructe. A fost creat inițial la începutul anilor 2000 de fermierii Joy și Michael Michaud din Dorset, în sud-vestul Angliei. Acest ardei mai nou a fost creat prin cultivarea selectivă a ardeilor Naga Morich. Este încrețit și roșu sau roșu portocaliu. 

Are o iuțeală puternică și rezistentă, care se ridică rapid și îl ia prin surprindere. Gustul fructat și dulce al ardeiului îl face popular în produsele de sos iute extra-picante.

7. Seven Pot Primo Pepper
Scovilles: 1.473.480 SHU

Ardeiul Seven Pot Primo este un hibrid între ardeiul Trinidadian Seven Pot și ardeiul Naga Morich din Bangladesh. A fost creat de fermierul Troy Primeaux. Este de obicei roșu intens sau portocaliu ruginit, încrețit și acoperit de umflături.

Iuțeala sa este lentă, care poate dura câteva minute pentru a atinge punctul maxim și se menține timp îndelungat. Este folosit în mod obișnuit în sosurile picante și condimentele pudră deoarece are o aromă de fructe și lămâie.

8. Trinidad Scorpion Butch T Pepper
Scovilles: 1.463.700 SHU

Este un ardei originar din Trinidad-Tobago. Neil Smith de la The Hippy Seed Company i-a dat numele după ce a primit prima dată semințele de la Butch Taylor de la Zydeco Farms din Woodville, Mississippi. Taylor este responsabil pentru propagarea acestor semințe de ardei. Capătul ascuțit al ardeiului seamănă cu înțepătura unui scorpion. Are culoare roșie ori portocalie, cu multe creste.

Adeținut titlul de cel mai puternic ardei din lume timp de trei ani. Trebuie consumat cu prudență.

9. Vipera Naga
Scovilles: 1.382.118 SHU

Este un hibrid de ardei Trinidad Scorpion, Bhut Jolokia și Naga Morich care a fost creat în Marea Britanie de către fermierul Gerald Fowler. Este roșu sau portocaliu, încrețit. Gustul fructat și floral al ardeiului îl face favorit în sosurile picante.

10. Seven Pot Brain Strain Pepper
Scovilles: 1.350.000

Este un soi de ardei Seven Pot din Trinidad. Este portocaliu sau roșu și foarte încrețit. Este un favorit al fanilor de mâncăruri picante și este frecvent folosit în Caraibe.

11. Ardei fantomă
Scovilles: Până la 1.041.427 SHU

Denumit în mod obișnuit Bhut Jolokia, este o varietate specială de ardei iute originar din nord-estul Indiei. Are o aromă intensă și de durată, care se estompează în mult timp. Este foarte comun în bucătăria tradițională indiană.

În general, consumul moderat de ardei picanți nu are riscuri de sănătate pe termen lung deși iuțeala lor ne poate crea o senzație inconfortabilă. Cu toate acestea, ardeii foarte iuți, cum este Carolina Reaper, pot provoca dureri gastro-intestinale. Este astfel nevoie de precauție atunci câmnd îi consumăm. 

×
Subiecte în articol: ardei ardei iuti