x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sfaturi în bucătărie. 5 rețete cu fasole neagră la conservă

Sfaturi în bucătărie. 5 rețete cu fasole neagră la conservă

de Redacția Jurnalul    |    20 Noi 2024   •   18:30
Sfaturi în bucătărie. 5 rețete cu fasole neagră la conservă

Fasolea neagră este populară mai ales în bucătăria latino-americană, fiind un ingredient de bază în multe preparate culinare.

Fasolea neagră la conservă este o sursă bogată de proteine vegetale, fibre, vitamine și minerale, în special fier, magneziu și potasiu, fiind astfel opțiune nutritivă pentru cei care doresc să își completeze dieta cu surse de proteine fără carne.

Cum pregătești fasolea neagră la conservă

Fasolea se scurge de lichidul de conservare și se clătește bine sub jet de apă rece pentru a îndepărta excesul de sodiu și orice eventual reziduu al procesului de conservare. După clătire, fasolea se adaugă în salate, supe, chili sau pentru a fi sotată cu condimente și ierburi.

În bucătăria tex-mex și latino-americană, fasolea neagră la conservă se folosește frecvent în preparate precum burritos, tacos, enchiladas și chili. O altă întrebuințare este în salate reci și colorate.

Se adaugă și în supe consistente, alături de alte legume și carne, în preparate cum ar fi supele de fasole neagră latino-americane. În aceste supe, fasolea își lasă aromele să se întrepătrundă cu cele ale ingredientelor adăugate, contribuind la obținerea unei consistențe groase.

Salată de porumb și fasole neagră

Combinațiile cu roșii, ardei gras, porumb, avocado și dressinguri cu lime, coriandru și ulei de măsline sunt frecvente, iar acest tip de salate este ideal pentru mesele ușoare, dar sățioase.

Ingrediente

  • 1 conservă de mazăre, clătită și scursă
  • 1 conservă de fasole neagră, clătită și scursă
  • 2 roșii mari, tocate mărunt
  • 200 g porumb din conservă
  • 1/2 cana ceapa rosie tocata marunt
  • coriandru proaspăt tocat
  • 2 căței de usturoi, tocați

Pentru dressing

  • 2 linguri de zahăr
  • 2 linguri de oțet alb
  • 2 linguri de ulei de canola
  • 1-1/2 lingurițe de suc de lămâie
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de chimen măcinat
  • 1/4 linguriță de piper

Mod de preparare

Într-un castron mare se combină primele 7 ingrediente. Într-un castron mic se amestecă ingredientele pentru dressing. Apoi se toarnă peste amestecul de fasole neagră și se amestecă. Se acoperă vasul și se lasă la frigider cel puțin 1 oră. Se amestecă înainte de a se servi.

Supă de fasole neagră

Este o rețetă delicioasă în perioada sezonului rece. Se prepară rapid și are un gust savuros.

Ingrediente

  • 2 cutii de fasole neagră, clătită și scursă
  • 1 conservă de roșii în bulion
  • 1 conservă de roșii tăiate cubulețe
  • 400 ml supă de pui
  • 1 conservă de porumb, scurs
  • 100 g ardei iute, curățat de semințe și tocat
  • 4 fire de ceapă verde, feliată subțire
  • 2-3 linguri de pudră de chili
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1/2 linguriță de usturoi tocat

Mod de preparare

Într-o oală cu fund greu se pun toate ingredientele și se amestecă bine. Apoi se pune pe foc și se lasă aproximativ o oră, la foc mic. Dacă mai este nevoie se mai adaugă apă sau supă, în funcție de cât de groasă se dorește a fi supa. Se servește fierbinte.

Salată caldă de quinoa și fasole neagră

Salata caldă de quinoa și fasole neagră poate fi luată inclusiv la pachet. Este o rețetă simplă și rapidă.

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de canola
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 1 ardei gras roș, tocat mărunt
  • 1 țelină, tocată mărunt
  • 2 lingurițe de pudră de chili
  • 1/4 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de piper
  • 500 ml supă de legume
  • 300 g porumb din conservă, scurs și clătit
  • 200 g quinoa
  • 1 conservă de fasole neagră, clătită și scursă
  • coriandru proaspăt tocat

Mod de preparare

Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul la foc mediu-mare. Se adaugă ceapa, ardeiul roșu, țelina și condimentele și se lasă 5-7 minute sau până când legumele sunt fragede.

Apoi se pun supa și porumbul și se aduce compoziția la punctul de fierbere. Se pune quinoa, se amestecă, se reduce focul și se acoperă vasul.

Se lasă să fiarbă 12-15 minute sau până când lichidul este absorbit. După aceea se adaugă fasolea și coriandrul și se mai lasă până când se încălzește. La final se garnisește cu coriandru.

Brownies cu fasole neagră

Brownies cu fasole neagră are un gust delicios. Rețeta această de desert nu necesită ingrediente complexe.

Ingrediente

  • 1 conservă de fasole neagră, clătită și scursă
  • 110 g chipsuri de ciocolată semidulce, împărțite
  • 3 linguri de ulei de canola
  • 3 ouă mari, la temperatura camerei
  • 200 g zahăr brun
  • 120 g pudră de cacao
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1/8 linguriță de sare

Mod de preparare

Se pun fasolea, 50 g chipsuri de ciocolata și uleiul într-un robot de bucătărie și se procesează până se omogenizează.

Apoi se pun ouăle, zahărul brun, pudra de cacao, vanilia, praful de copt și sarea și se procesează în continuare până ce toate ingredientele sunt încorporate.

Se pune hârtie de copt într-o tavă de 20 cm. Se toarnă aluatul și se presară cu restul de fulgi de ciocolată. Se dă tava la cuptor la 180°C timp de 20-25 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată. Se scoate, se lasă să se răcească și apoi se taie în felii, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: culinar retete fasole neagra conserve