x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Alimentele: chimie sau alchimie?

Alimentele: chimie sau alchimie?

de Vanda Georgia Ionitoiu    |    14 Dec 2004   •   00:00

SANATATE SI FRUMUSETE 
Va simtiti mai obositi sau, din contra, sunteti prea energici? Dati vina pe mancare! Tot ce inghitim influenteaza intr-o oarecare masura organismul. In medicina orientala temperatura este cheia. In functie de ea, alimentele se grupeaza in cateva categorii, cele mai importante fiind extremele: caldele si racoroasele. Alimentele racoritoare directioneaza energia spre interior si in josul corpului si lasa sa se raceasca partile superioare, cum ar fi capul, gatul si pielea. Spre deosebire de acestea, alimentele calde transporta energia catre partea superioara si exterioara a corpului, transformandu-l intr-un adevarat radiator.  

Stiati ca senzatiile lasate de mestecarea unui aliment nu sunt altceva decat puteri elementare canalizate spre relaxarea unui singur organ? Intr-un cuvant, alchimie! De aceea, gusturile sunt "programate" sa multumeasca in mare parte cerintele corpului. Cand exista totusi un dezechilibru la nivel intern, organismul incearca sa-l elimine prin aparitia poftei. Asa ca nu mai dati navala in cofetarie ori de cate ori simtiti nevoie de ceva dulce, dar consultati un medic: splina dumneavoastra va da semnale de alarma!  

GUSTUL ACRU. Gandul la muraturi nu va da deloc pace!? Este un semn pe care vi-l da organismul. Inseamna ca aveti nevoie de o dieta care sa suplineasca pierderile de lichide si sa stimuleze absorbtia.  

GUSTUL DULCE. O delectare pentru papilele gustative! Si dupa cum stim deja, putin dulce ajuta la intarirea si tonifierea organismului. El se gaseste cam in toate produsele alimentare de zi cu zi: carne, lactate, nuci, chiar si in legume!  

GUSTUL AMAR. Nu este indicat sub nici o forma sa ne jucam cu el. Actiunea lui este indreptata spre inima, dar un abuz asupra alimentelor de acest fel are ca efect scaderea coeficientului de inteligenta.  

GUSTUL SARAT. Este poate cel mai sensibil si mai des intalnit dintre gusturi. Actioneaza ca un intaritor asupra rinichiului si este combatantul excelent al amarului in lupta pentru marirea puterii de concentrare.  

GUSTUL PICANT. Chili, boia iute si curry sunt doar cativa dintre reprezentantii acestui gust. Ei grabesc circulatia sangelui si incalzesc organismul, dar sunt periculosi in asociere cu bauturile alcoolice.  

Ceea ce este sanatos pentru un organism poate fi daunator pentru un altul. Natura a anticipat insa dilemele noastre si ne furnizeaza semnale importante prin intermediul propriului corp. Fiti receptivi dar prudenti la toate indiciile. S-ar putea sa nu mai existe un al doilea semnal!  

 
Alimente racoroase Orezul, carnea de iepure, salata, varza, fructele, iaurtul, dovleceii, smantana, branza, castravetii.  

Alimente calde Ovazul, carnea de pui, ceapa, porumbul, maslinele, rosiile, mazarea, fasolea.  

Alimente fierbinti Carnea de miel, supele de radacinoase, ghimbirul, cartofii, carnea de vanat, pestele.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul