x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Apa pentru suflet

Apa pentru suflet

14 Dec 2004   •   00:00

INVATATURILE MATUSII
Stiu ca tuturor va sta gandul la fripturi, la cozonaci si la alte bunatati. Mai ales ca ati taiat porcul si mirosul v-a acaparat toate simturile. Dar mai este doar o saptamana de post si nu trebuie sa stricam ceea ce am acumulat pana acum. Cel mai bine ar fi sa ne continuam rugaciunile, pentru ca urmeaza sa ne impartasim si este important sa mergem in biserica mai curati.  

VITAMINE. Nepotii mei ma intreaba cum pot tine post negru, mai ales ca la varsta mea este importanta o alimentatie echilibrata si foarte bine controlata. Ei bine, nu este deloc greu! Mai ales daca ai credinta si iti doresti foarte mult acest lucru. Poti bea apa si dupa apusul Soarelui, daca ai probleme de sanatate, poti manca putina paine. Este esential insa ca in celelalte zile sa te hranesti asa cum trebuie.  

De exemplu, nucile, alunele, castanele pot tine foarte bine loc de carne. Fructele si legumele ajuta organismul sa primeasca necesarul de vitamine, mai ales ca in acest sezon gripa si raceala isi cam isi fac de cap. O portocala, o lamaie, o mandarina pot face minuni. Si pe langa aceste fructe, care se gasesc din belsug in piete, poti consuma legume, fie ele si din conserva.  

POST NEGRU. Este foarte simplu. Mai ales daca nu stai toata ziua si te gandesti cat timp mai este pana apune Soarele sau pana se face dimineata ca sa te poti apuca de mancat. Nici nu este sanatos sa te imbuibi de cum te-ai trezit, cu tot ce gasesti de post prin frigider, pentru ca vei capata o gastrita pentru care vei tine regim alimentar foarte mult timp. Si nepotii mei au inteles ca postul negru nu face rau si au incercat chiar si ei sa imi urmeze exemplul. Rezultatul a fost unul uimitor. Roxana, care era cea mai inversunata impotriva ideii de a tine post negru, a ajuns la concluzia ca si din punct de vedere al sanatatii s-a simtit mai bine dupa ce o zi intreaga a baut doar apa. Si-a simtit corpul curatat si mult mai usor! Plus de asta, a reusit sa se gandeasca mai mult la ce inseamna post si la ceea ce te ajuta de fapt.  

PURIFICARE. Apa pe care o bei in acea zi are rolul, simbolic, de a curata trupul si sufletul de povara pacatelor facute de la ultima impartasanie. Postul nu inseamna numai curatirea trupului de toxine alimentare. Metaforizand toate acestea, postul este o trecere la un alt nivel sufletesc, unul mai inalt. De aceea, pana la urma, nici nu conteaza ce mananci, pentru ca Dumnezeu te ajuta daca ai vointa si, mai ales, credinta. (Matusa Elvira) .

FRUCTE SI LEGUME
Fructele reprezinta o importanta sursa de energie pentru organism, si asta gratie, glucidelor pe care le contin, glucozei si fructozei. In aceeasi masura, fructele sunt mari depozitare de vitamine.  

Legumele contin elementele nutritive pe care ni le pune la dispozitie natura verde, in ceea ce priveste continutul in fibre alimentare, deci in celuloza. Acestea alcatuiesc cel de-al saptelea stalp de rezistenta al alimentatiei umane.
.
SFATURI
ALUNA. Contine cea mai mare cantitate de materii grase, azotate, de asemenea calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, clor, sodiu, fier, cupru, vitaminele A, B.  

MORCOVUL. Contine vitaminele A, B, C, caroten, zaharuri, dextroza, saruri minerale, fier, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom.  

NUCA. Fructul este bogat in potasiu, fosfor, cupru, magneziu, vitamine, saruri minerale, diferite uleiuri volatile, materii grase, celuloza, ceea ce il face sa fie un complement nutritiv de calitate.  

PORTOCALA. Este foarte bogata in vitaminele C, A si caroten. Contine saruri minerale si acizi, esente aromate. Trebuie consumata imediat ce a fost stoarsa, deoarece pierde in cateva minute vitamina C.  

SFECLA ROSIE. Include cantitati importante de potasiu, care ajuta la reglarea pulsului si a tensiunii arteriale, precum si acid folic, recomandat in special femeilor insarcinate.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul