x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

„Atât şi nimic mai mult!”

0
Autor: Maria Belu 09 Mar 2011 - 18:01
„Atât şi nimic mai mult!” /Thinkstock

Minestrone vine de la latinescul „minus” sau „minor”, adică mai puţin, apelativ folosit pentru servitori, care erau consideraţi subordonaţi. Prin urmare, minestrone vine de la latinul „minestrare” sau ceea ce este servit (adică asta este ce se mănâncă şi nimic mai mult!).

Cele mai vechi date privind supa minestrone datează din perioada de expansiune a triburilor latine ale Romei în ceea ce va deveni Republica Romană şi mai târziu Imperiul Roman. Dieta era vegetariană „prin necesitate” şi era compusă, mai ales, din legume precum ceapă, linte, varză, usturoi, fasole Fava, ciuperci, morcovi, sparanghel şi napi. În această perioadă, principalul fel de mâncare al unei mese era „pulte”, un terci simplu făcut din făină de alac fiartă în apă sărată, la care se adăugau orice legume avute la îndemână. În secolul al II-lea î.Hr., Roma a cucerit Italia, monopolizând reţelele de drumuri comerciale, astfel o mare diversitate de produse au inundat piaţa. Aceasta a dus la diversificarea dietei, mai ales prin introdu­cerea cărnii, folosită inclusiv la supe. Făina de alac a fost eliminată din supe, pâinea fiind introdusă de greci în alimentaţia romanilor, Roma deschizând primele „fornaio” sau brutării în anul 171 î.Hr., iar „pulte” a devenit mâncarea săracilor. Cu toate acestea, vechii romani au recunoscut beneficiile unei diete frugale (de la latinescul fruges – numele comun dat cerealelor, legumelor şi leguminoaselor) şi ale unor supe de legume.

Cartea de bucate a lui Marcus Apicius, „De Re Coquinaria”, descria o supă romană datând din anul 30 d.Hr., făcută din cereale farro, năut, fasole Fava, ceapă, usturoi, grăsime şi verdeaţă aruncată deasupra. Se spune că armata romană a mărşăluit având ca hrană minestrone şi paste cu ceci (un fel european de fasole cu paste).

Totuşi, tradiţia de a nu pierde obiceiurile rurale continuă şi astăzi, iar minestrone este cunoscută în Italia ca aparţinând stilului de gătit numit „cucina povera” (în traducere liberă „bucătărie săracă”), însemnând feluri de mâncare rurale şi rustice, în opoziţie cu „cucina nobile”, care este bucătăria aristocraţiei. Ca multe feluri de mâncare italiană, minestrone a fost probabil preparată din ingrediente rămase de la alte feluri de mâncare gătită, şi nu pentru un anumit gust, aşa cum a fost, de exemplu, supa romană „patella Lucretiana” făcută pentru aroma pregnantă de ceapă verde.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...
Serviciul de email marketing furnizat de