x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bartending-ul la rang de artă

0
Autor: Alina Ramona Anghel 27 Iul 2010 - 00:00
Bartending-ul la rang de artă Anghel Alina Ramona/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto
Dacă ar fi să ne luăm după definiţii, bartenderul (numit şi barkeeper sau barman) este o persoană care serveşte aperitive alcoolice sau nonalcoolice în baruri, puburi, taverne sau alte locaţii de acest gen. De asemenea, un barman are obligaţia de a şti să prepare sute de combinaţii de cocteiluri. Până aici, nimic ieşit din comun. În anul 1800 însă, a apărut Jerry "The professor" Thomas, primul barman care a preparat un cocteil original, simplu, dar de mare efect. Numit Blue Blazer, cocteilul era preparat din apă şi wiskey, fierte separat, apoi puse laolaltă, moment în care alcoolul scotea o flacără albastră, de unde îi vine şi numele. A trecut mult timp până să apară o şcoală pentru barmani, unde să-i înveţe să se "joace" cu sticlele de alcoool, preparând cocteilurile în acelaşi timp.

Înfiinţată în 1994 de barmanul Scott Young din Vancouver, şcoala a fost punctul de pornire către ceea ce astăzi a fost adus la rangul de sport sau artă, şi anume Flairtending. Prima competiţie a fost organizată în Marina del Rey, în California, în anul 1985, iar pe plan internaţional în anul 1998, la "Quest for the Best Bartenders in the world". De atunci succesul i-a purtat pe câştigători în toate colţurile lumii, ei înfiinţând o companie internaţională non-profit, cu sedii în peste 50 de ţări.

Într-o competiţie de Flairtending sunt folosite diferite stiluri şi sunt punctate disciplina barmanului, acurateţea, viteza şi îndemânarea cu care acesta foloseşte sticlele cu alcool şi prepară cocteiluri. De asemenea, foarte important pentru juriu este şi imaginaţia barmanului, capacitatea acestuia de a inventa reţete noi de cocteiluri, de a contribui la distracţia consumatorilor, oferindu-le show-uri de excepţie.

Competiţie cu recunoaştere internaţională
În fiecare an, în jurul lumii se desfăşoară sute de concursuri de Flairtending, multe dintre ele locale, nefiind intens mediatizate. Ţara noastră este printre ţările membre ale World Flair Association şi anul acesta a fost gazda evenimentului MBA Flair, competiţie cu tradiţie pentru barmanii din România şi din lume. Ajuns la a opta ediţie, concursul a avut loc în clubul Office Temporary Lounge din Mamaia, făcând parte din World Flair Association Grand Slam Tour. Este singurul concurs cu recunoaştere internaţională, strângând de-a lungul anilor participanţi de top din întreaga lume şi din România. Pentru a fi introduşi în temă, jurnaliştii, dar şi curioşii au participat la seminarul Finlandia Vodka. Costin Gache, unul dintre cei mai apreciaţi barmani din România, a prezentat tradiţia şi procesul de producţie al acestei băuturi, în timp ce Tom Dyer, unul din participanţii la concurs, şi-a arătat îndemânarea prin demonstraţii de flairtending. La eveniment au participat personalităţi locale, printre care şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, cunoscători ai flairtending-ului, turişti şi localnici care luau parte pentru prima dată la un eveniment de acest gen.

Pentru a face spectacol, dar şi pentru a câştiga marele premiu de 2.500 de euro, au venit barmani din toate colţurile lumii, campioni mondiali şi vicecampioni, dar şi mulţi care participau pentru prima dată. Rând pe rând, concurenţii au arătat publicului că au clasă, stil, imaginaţie şi sunt dedicaţi sută la sută acestui "sport". A fost greu pentru cei cinci membri ai juriului să decidă care dintre participanţi întruneşte toate calităţile pentru a fi ales "regele serii" şi câştigătorul marelui premiu.

Show-uri incendiare şi branduri de renume
Au fost preparate cocteiluri din votcă cu adaosuri de lichioruri, sucuri de fructe, mentă sau busuioc proaspete, gheaţă sfărâmată şi felii de fructe. La finalul competiţiei, câştigător a fost ales britanicul Tom Dyer, campion mondial şi având la activ peste 50 de campionate câştigate la nivel global. Locul doi a fost adjudecat de polonezul Marek Posluszny, care a câştigat un loc gratuit la ediţia de anul viitor şi un premiu în valoare de 1.500 de euro. Românul Valentin Luca a ocupat poziţia a treia în concurs, fiind aplaudat timp îndelungat. A oferit un spectacol de excepţie celor prezenţi şi a plecat spre casă, nu înainte de a-şi ridica premiul în valoare de 1.250 de euro şi, la fel de important, titlul de cel mai bun barman român. Afterparty-ul care a urmat a oferit invitaţilor un nou prilej de a aplauda show-ul incendiar oferit de marele câştigător Tom Dyer şi ocupantul locului cinci, Alex Searle din Marea Britanie. Aceştia le-au demonstrat încă o dată celor prezenţi îndemânarea lor în realizarea trick-urilor de flair, pe ritmurile muzicii lui Dj Pascal.

Organizat ca în fiecare an de BarAcademy-The Art of Bartending, prima academie de barmani din România, evenimentul s-a bucurat de participarea unor sponsori renumiţe pe piaţa internaţională a băuturilor alcoolice şi cele mai apreciate branduri din România, Finlandia Vodka şi Baccardi.
Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 



Mai multe titluri din categorie

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...
Serviciul de email marketing furnizat de