x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bartending-ul la rang de artă

Bartending-ul la rang de artă

de Alina Ramona Anghel    |    27 Iul 2010   •   00:00
Bartending-ul la rang de artă
Sursa foto: Anghel Alina Ramona/Jurnalul Naţional

Dacă ar fi să ne luăm după definiţii, bartenderul (numit şi barkeeper sau barman) este o persoană care serveşte aperitive alcoolice sau nonalcoolice în baruri, puburi, taverne sau alte locaţii de acest gen. De asemenea, un barman are obligaţia de a şti să prepare sute de combinaţii de cocteiluri. Până aici, nimic ieşit din comun. În anul 1800 însă, a apărut Jerry "The professor" Thomas, primul barman care a preparat un cocteil original, simplu, dar de mare efect. Numit Blue Blazer, cocteilul era preparat din apă şi wiskey, fierte separat, apoi puse laolaltă, moment în care alcoolul scotea o flacără albastră, de unde îi vine şi numele. A trecut mult timp până să apară o şcoală pentru barmani, unde să-i înveţe să se "joace" cu sticlele de alcoool, preparând cocteilurile în acelaşi timp.

Înfiinţată în 1994 de barmanul Scott Young din Vancouver, şcoala a fost punctul de pornire către ceea ce astăzi a fost adus la rangul de sport sau artă, şi anume Flairtending. Prima competiţie a fost organizată în Marina del Rey, în California, în anul 1985, iar pe plan internaţional în anul 1998, la "Quest for the Best Bartenders in the world". De atunci succesul i-a purtat pe câştigători în toate colţurile lumii, ei înfiinţând o companie internaţională non-profit, cu sedii în peste 50 de ţări.

Într-o competiţie de Flairtending sunt folosite diferite stiluri şi sunt punctate disciplina barmanului, acurateţea, viteza şi îndemânarea cu care acesta foloseşte sticlele cu alcool şi prepară cocteiluri. De asemenea, foarte important pentru juriu este şi imaginaţia barmanului, capacitatea acestuia de a inventa reţete noi de cocteiluri, de a contribui la distracţia consumatorilor, oferindu-le show-uri de excepţie.

Competiţie cu recunoaştere internaţională
În fiecare an, în jurul lumii se desfăşoară sute de concursuri de Flairtending, multe dintre ele locale, nefiind intens mediatizate. Ţara noastră este printre ţările membre ale World Flair Association şi anul acesta a fost gazda evenimentului MBA Flair, competiţie cu tradiţie pentru barmanii din România şi din lume. Ajuns la a opta ediţie, concursul a avut loc în clubul Office Temporary Lounge din Mamaia, făcând parte din World Flair Association Grand Slam Tour. Este singurul concurs cu recunoaştere internaţională, strângând de-a lungul anilor participanţi de top din întreaga lume şi din România. Pentru a fi introduşi în temă, jurnaliştii, dar şi curioşii au participat la seminarul Finlandia Vodka. Costin Gache, unul dintre cei mai apreciaţi barmani din România, a prezentat tradiţia şi procesul de producţie al acestei băuturi, în timp ce Tom Dyer, unul din participanţii la concurs, şi-a arătat îndemânarea prin demonstraţii de flairtending. La eveniment au participat personalităţi locale, printre care şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, cunoscători ai flairtending-ului, turişti şi localnici care luau parte pentru prima dată la un eveniment de acest gen.

Pentru a face spectacol, dar şi pentru a câştiga marele premiu de 2.500 de euro, au venit barmani din toate colţurile lumii, campioni mondiali şi vicecampioni, dar şi mulţi care participau pentru prima dată. Rând pe rând, concurenţii au arătat publicului că au clasă, stil, imaginaţie şi sunt dedicaţi sută la sută acestui "sport". A fost greu pentru cei cinci membri ai juriului să decidă care dintre participanţi întruneşte toate calităţile pentru a fi ales "regele serii" şi câştigătorul marelui premiu.

Show-uri incendiare şi branduri de renume
Au fost preparate cocteiluri din votcă cu adaosuri de lichioruri, sucuri de fructe, mentă sau busuioc proaspete, gheaţă sfărâmată şi felii de fructe. La finalul competiţiei, câştigător a fost ales britanicul Tom Dyer, campion mondial şi având la activ peste 50 de campionate câştigate la nivel global. Locul doi a fost adjudecat de polonezul Marek Posluszny, care a câştigat un loc gratuit la ediţia de anul viitor şi un premiu în valoare de 1.500 de euro. Românul Valentin Luca a ocupat poziţia a treia în concurs, fiind aplaudat timp îndelungat. A oferit un spectacol de excepţie celor prezenţi şi a plecat spre casă, nu înainte de a-şi ridica premiul în valoare de 1.250 de euro şi, la fel de important, titlul de cel mai bun barman român. Afterparty-ul care a urmat a oferit invitaţilor un nou prilej de a aplauda show-ul incendiar oferit de marele câştigător Tom Dyer şi ocupantul locului cinci, Alex Searle din Marea Britanie. Aceştia le-au demonstrat încă o dată celor prezenţi îndemânarea lor în realizarea trick-urilor de flair, pe ritmurile muzicii lui Dj Pascal.

Organizat ca în fiecare an de BarAcademy-The Art of Bartending, prima academie de barmani din România, evenimentul s-a bucurat de participarea unor sponsori renumiţe pe piaţa internaţională a băuturilor alcoolice şi cele mai apreciate branduri din România, Finlandia Vodka şi Baccardi.

×
Subiecte în articol: profesionistii