x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bronz şi recunoaştere internaţională pentru echipa României

Bronz şi recunoaştere internaţională pentru echipa României

de Maria Belu    |    22 Mar 2011   •   13:51
Bronz şi recunoaştere internaţională pentru echipa României

157578-aceea2gastro.jpgTimp de patru zile, oraşul Ekaterinburg, din Rusia, a fost gazda primului Congres al Federaţiei Asociaţiilor de Bucătări din Rusia (15 martie), dar şi a "Competiţiei Internaţionale Culinare Europa-Asia", Rusia-Ekaterinburg – pe 16, 17 şi 18 martie. Bucătari din 28 de ţări din Europa şi Asia, printre care şi echipa Asociaţiei Euro Est Alternativ din România, s-au întrecut în prepararea celor mai rafinate mâncăruri.

 

Evenimentul a debutat cu lucările Congresului Federaţiei Asociaţiilor de Bucătări din Rusia, al cărei preşedinte este Victor Beleaev, la care au fost invitaţi să participe Gissur Gudmundsson, preşedintele WACS (World Association of Chefs Societies) şi alte nume de marcă din gastronomia mondială, precum Patrick Terrien din Franţa (membru al Academiei Culinare franceze, coordonator de proiect în cadrul şcolii Cordon Bleu, Paris), John Sloane (director continental WACS, pe Asia), Radu Zărnescu (coordonatorul competiţiei Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, România), Dragana Bosnic (office manager al Federaţiei Culinare din Serbia) şi Elena Ciobanu (preşedintele Asociaţiei de Catering din Republica Moldova).

 

Iscusinţă culinară

 

Startul "Competiţiei Internaţionale Culinare Europa-Asia" s-a dat la 16 martie, chefii întrecându-se la categoriile: clasa artă culinară, cu degustare; categoria restaurantul naţiunilor: proba practică pentru echipe naţionale de seniori şi juniori (bucătărie, servire în sală şi asocierea preparatelor cu băuturi); categoria carne: probă practică la individual; peşte: proba practică la individual, categoria sushi expoziţie şi proba practică, dulciuri: expoziţie şi probă practică.

 

România a fost reprezentată la competiţie de echipa Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA), formată din Iulia Drăguţ, preşedintele ACCEA, Radu Zărnescu, coordonatorul echipei, Gabriela Galben, purtătorul de cuvânt, Mihai Câmpeanu, de la Hotelul Unirea din Iaşi, maestrul în arta culinară Marius ţifachi, din Iaşi, somelierul Marian Timofti, Federaţia Somelierilor din România.

 

Chefii români s-au înscris la categoria: proba practică pentru echipele naţionale de seniori – bucătărie, servire în sală şi asociere cu băuturi. Preparatele iluştrilor bucătari au fost: tartar de păstrăv cu icre negre, bulete de somon afumat, castravete sote, sos de lămâie cu ulei de măsline, la gustare; fel intermediar: file de biban de mare cu sparanghel la grătar, cartofi noi prăjiţi în untură de raţă, zucchini sote şi sos de şampanie; fel principal: piept de curcan la cuptor, piept de raţă prăjit la tigaie, muşchi de căprioară la cuptor, sos marsala cu portocale şi prune uscate, zucchini, pătrunjel şi dovlecel sote, iar desertul a fost compus din sufleu de brânză aromat cu vanilie şi pară aromată cu vanilie, ghimbir şi sos de coacăze roşii. Bucatele au fost asociate cu vinuri româneşti şi din regiunea italiană Montalcino.

 

Preţuire

 

Juriul, compus din cei mai exigenţi specialişti în domeniu, a avut mult de lucru. Astfel, Lyudmila V. Kozlovskaja (Decan al Russian International Academy for Turism), Tamara N. Sharova (preşedintele Asociaţiei Culinare din Moscova), Sergey Rechkalov (cel mai mare bucătar al Rusiei, St. Petersburg), împreună cu francezul Patrick Terrien (Cordon Bleu Paris) şi cu italianul Francesco Dima (Master Chef Italia), au gustat, au analizat şi au decis.

 

În urma punctajului acumulat, echipa României a obţinut trei medalii de bronz, clasându-se pe un onorant loc trei, între cele 28 de ţări participante. "A fost o competiţie exigentă, am văzut că la ei funcţionează. E altceva... Nu s-au dat menţiuni, doar locurile 1, 2 şi 3. Atât!", mi-a declarat, la întoarcearea acasă, Radu Zărnescu, de la ACCEA, coordonator de proiect.

 

"Ca o încununare a participării noastre la "Competiţia Internaţională Culinară Europa-Asia", mai multe asociaţii culinare din Moscova, St. Petesburg şi Perm şi-au manifestat dorinţa de a participa în România, la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapele Bucureşti, Timişoara şi Cluj. De asemenea, preşedintele WACS, Gissur Gudmundsson, va fi prezent, pentru prima dată în România, la etapa Bucureşti, ce se va desfăşura în zilele de 27, 28 şi 29 mai, în Parcul Tineretului, din Capitală", a mai spus Radu Zărnescu.

×