Reteta saptamanii: Friptura de miel mocaneasca (reteta romaneasca)
'Dictatura gastronomica, 1501 feluri de mancare', cartea lui Constantin Bacalbasa, este o sursa inepuizabila de retete culinare pentru toate sarbatorile. Din cartea sa nu putea sa lipseasca mielul, preparatul care se afla pe toate mesele. De la el aflam ca mielul trebuie fript, ca si pasarile, adica nu trebuie expus la foc iute. 'Cand e pus la frigare, trebuie sa fie invaluit intr-o hartie untata. Dupa ce s-a gatit, hartia sa fie scoasa, iar mielul expus focului, pentru a capata culoare.'
Pentru friptura de miel mocaneasca 'ia piciorul dindarat, impaneaza-l cu usturoi si cu rozmarin, unge-l cu unt, pipereaza-l, sareaza-l si apoi pune-l la cuptor. Din cand in cand stropeste-l cu putina zeama de carne'. Asta e tot! Pofta buna! (Carmen Dragan)
Campionatul gusturilor alese
In perioada 24-26 iunie se va desfasura la Pitesti, in parcarea Centrului Comercial Jupiter City, prima editie a Cupei Munteniei a Campionatului International de Gatit in Aer Liber, eveniment organizat de Asociatia Culturala Euro Est Alternativ. Competitia se adreseaza atat bucatarilor profesionisti, cat si amatori, pasionati de arta culinara. In anul 2011 vor mai urma, intre 1-3 iulie, Cupa Banatului, la Timisoara, 9-11 septembrie, Cupa Polus Center, la Cluj, si Cupa Bucurestilui, ce va avea loc in Parcul Tineretului in octombrie. (M.B.)
Transilvanian Brunch 2011
La 28 mai s-a deschis sezonul Transilvanian Brunch 2011 intr-o locatie pitoreasca: Scoala Veche din Sasausi, Sibiu. Evenimentul se organizeaza din anul 2008 si este o buna ocazie de intalnire multiculturala a celor care activeaza in turism, cultura, dezvoltare rurala si sociala, agricultura ecologica, renovare si restaurare. Este ca un exercitiu de promovare a produselor locale. Pe langa oferta culinara, participantii vor avea parte de muzica si voie buna. (C.D.)
Vinuri frantuzesti
La 26 mai, intr-un bar din Bucuresti a avut loc o degustare de vinuri frantuzesti. Vinurile prezentate au fost: Montrouge Colombard (demisec, Gasconia) si Montrouge Merlot (sec, Languedoc Rousillon). Cele doua vinuri au fost atent selectionate din regiunile cele mai reprezentative pentru soiurile din care provin. Gasconia este producatorul numarul unu din Franta de vinuri albe, iar zona viticola Languedoc – Rousillon este cea mai mare din lume. Productia sa o depaseste pe cea din Bordeaux, Australia, Africa de Sud si Chile laolalta. (C.D.)
Degustare pe bicicleta
La 5 iunie puteti pedala printre podgorii renumite si conace boieresti. Traseul de parcurs pe bicicleta insumeaza 40 km. Ritmul e relaxant, cu opriri dese, pentru a afla putin din istoria plina de farmec a obiectivelor vizitate. Puteti vizita Manastirea Jercalai, muzeul Conacului Bellu din Urlati, iar pranzul se va lua intr-o casa boiereasca din 1922, cu sarmale in foi de varza, zacusca de vinete, branza de burduf si ardei copt. Pretul este 120 de lei de persoana. (C.D.)
Targul Apelor Minerale
In perioada 3-5 iunie, la Geoagiu-Bai se desfasoara prima editie a Targului National al Apelor Minerale. Acesta isi propune cresterea circulatiei turistice balneare, incurajarea consumului de ape minerale imbuteliate, modernizarea produsului turistic oferit de statiunile balneoclimaterice din Romania si stimularea activitatii economice si comerciale a firmelor care activeaza in domeniul apelor minerale. Evenimentul se doreste a fi o manifestare de amploare nationala si in viitor internationala, cu desfasurare anuala. (C.D.)
Vanatoare la ceaun
La 18 iunie, in Baile Figa, statiune aflata pe raza orasului Beclean, in judetul Bistrita-Nasaud, va avea loc cea de-a doua editie a festivalului 'Vanatoare la ceaun'. Echipele participante vor gati dupa o reteta proprie (care, desigur, poate ramane secreta) carne de vanat la ceaun. Preparatul rezultat dupa jurizarea de rigoare va fi oferit gratis doritorilor prezenti la serbarea campeneasca a vanatorilor. Participantii vor gati cu ajutorul dotarilor personale, iar toate ingredientele folosite vor fi optime consumului. (C.D.)
Petreceri
In Piata Unirii din Cluj-Napoca, in perioada 27 mai-3 iunie au loc Zilele Cluj-Napoca. In prima zi s-a desfasurat Festivalul culinar international, 'Ziua culinara maghiara'. Ziua s-a incheiat cu un carnaval la care au fost prezenti cavaleri medievali. La eveniment s-au mai omogenizat Targul breslelor, Piata de mere (cu fructe si produse conservate traditionale), o expozitie de pictura, de tapiserie medievala. Tot aici functioneaza o scoala medievala de pictura, o scoala de gastronomie medievala si o scoala de tir cu arcul. (C.D.)