x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătăria de ştiri.

Bucătăria de ştiri.

01 Iun 2011   •   21:00
Bucătăria de ştiri.

Reteta saptamanii: Friptura de miel mocaneasca (reteta romaneasca)
'Dictatura gastronomica, 1501 feluri de mancare', cartea lui Constantin Bacalbasa, este o sursa inepuizabila de retete culinare pentru toate sarbatorile. Din cartea sa nu putea sa lipseasca mielul, preparatul care se afla pe toate mesele. De la el aflam ca mielul trebuie fript, ca si pasarile, adica nu trebuie expus la foc iute. 'Cand e pus la frigare, trebuie sa fie invaluit intr-o hartie untata. Dupa ce s-a gatit, hartia sa fie scoasa, iar mielul expus focului, pentru a capata culoare.'
Pentru friptura de miel mocaneasca 'ia piciorul dindarat, impaneaza-l cu usturoi si cu rozmarin, unge-l cu unt, pipereaza-l, sareaza-l si apoi pune-l la cuptor. Din cand in cand stropeste-l cu putina zeama de carne'. Asta e tot! Pofta buna! (Carmen Dragan)

Campionatul gusturilor alese
In perioada 24-26 iunie se va desfasura la Pitesti, in parcarea Centrului Comercial Jupiter City, prima editie a Cupei Munteniei a Campionatului International de Gatit in Aer Liber, eveniment organizat de Asociatia Culturala Euro Est Alternativ. Competitia se adreseaza atat bucatarilor profesionisti, cat si amatori, pasionati de arta culinara. In anul 2011 vor mai urma, intre 1-3 iulie, Cupa Banatului, la Timisoara, 9-11 septembrie, Cupa Polus Center, la Cluj, si Cupa Bucurestilui, ce va avea loc in Parcul Tineretului in octombrie. (M.B.)

Transilvanian Brunch 2011
La 28 mai s-a deschis sezonul Transilvanian Brunch 2011 intr-o locatie pitoreasca: Scoala Veche din Sa­sausi, Sibiu. Evenimentul se organizeaza din anul 2008 si este o buna ocazie de intalnire multiculturala a celor care activeaza in tu­rism, ­cultura, dezvoltare rurala si sociala, agricultura ecologica, re­novare si restaurare. Este ca un exercitiu de promovare a produ­selor locale. Pe langa oferta culinara, participantii vor avea parte de muzica si voie buna. (C.D.)

Vinuri frantuzesti
La 26 mai, intr-un bar din Bucuresti a avut loc o degustare de vinuri frantuzesti. Vinurile prezentate au fost: Montrouge Colombard (demisec, Gasconia) si Montrouge Merlot (sec, Languedoc Rousi­llon). Cele doua vinuri au fost atent selectionate din regiunile cele mai reprezentative pentru soiurile din care provin. Gasconia este producatorul nu­ma­rul unu din Franta de vinuri albe, iar zona viticola Lan­guedoc – Rousillon este cea mai mare din lu­me. Productia sa o depaseste pe cea din Bordeaux, Australia, Africa de Sud si Chile laolalta. (C.D.)

Degustare pe bicicleta
La 5 iunie puteti pedala printre pod­go­rii renumite si conace boieresti. Tra­seul de parcurs pe bicicleta insu­mea­za 40 km. Ritmul e relaxant, cu opriri dese, pentru a afla putin din istoria plina de farmec a obiectivelor vizitate. Puteti vizita Manastirea Jercalai, mu­zeul Conacului Bellu din Urlati, iar pran­­zul se va lua intr-o casa boie­reas­ca din 1922, cu sarmale in foi de var­za, zacusca de vinete, branza de burduf si ardei copt. Pretul este 120 de lei de persoana. (C.D.)

Targul Apelor Minerale
In perioada 3-5 iunie, la Geoagiu-Bai se desfasoara prima edi­tie a Targului National al Apelor Mine­rale. Acesta isi propune cres­te­rea circulatiei turistice bal­neare, incurajarea consumului de ape minerale imbuteliate, moderni­zarea produsului turistic oferit de statiunile balneocli­materice din Romania si sti­mularea activitatii economice si comerciale a firmelor care ac­tiveaza in domeniul apelor mine­rale. Evenimentul se doreste a fi o manifestare de amploare na­tio­nala si in viitor interna­tiona­la, cu desfasurare anuala. (C.D.)

Vanatoare la ceaun
La 18 iunie, in Baile Figa, sta­tiu­ne aflata pe raza orasului Bec­lean, in judetul Bistrita-Nasaud, va avea loc cea de-a doua editie a festivalu­lui 'Vanatoare la cea­un'. Echi­pele participante vor ga­ti du­pa o reteta proprie (care, desigur, poate ramane secreta) car­ne de vanat la ceaun. Prepa­ra­­tul rezultat dupa jurizarea de ri­goare va fi oferit gratis doritorilor prezenti la serba­rea campeneas­ca a vanatorilor. Participantii vor gati cu ajutorul dotarilor persona­le, iar toate ingredientele folo­si­te vor fi optime consumului. (C.D.)

Petreceri
In Piata Unirii din Cluj-Napoca, in perioada 27 mai-3 iunie au loc Zilele Cluj-Napoca. In prima zi s-a desfasurat Festivalul culinar international, 'Ziua culina­ra maghiara'. Ziua s-a incheiat cu un carnaval la care au fost pre­zenti cavaleri medievali. La eveniment s-au mai omogenizat Tar­gul breslelor, Piata de mere (cu fructe si produse conser­va­te traditionale), o expozitie de pictura, de tapiserie me­dievala. Tot aici functioneaza o scoala medievala de pictura, o scoala de gastronomie medievala si o scoala de tir cu arcul. (C.D.)

×
Subiecte în articol: culinar