x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate de familie vs bucate regale

Bucate de familie vs bucate regale

de Maria Belu    |    26 Ian 2011   •   19:09
Bucate de familie vs bucate regale
148372-bucate03-12-page-07-image-0002.jpgAnul trecut, la 16 decembrie, Jurnalul de bucătărie demara un con­curs ce acorda ca premiu celor ca­re trimiteau la redacţie cele mai inte­re­sante reţete vo­lumul scris de Prin­­cipesa Margareta a României "Car­te re­gală de bu­cate". Cinci vo­lume, cinci câşti­gă­tori! Grea deci­zie! Am primit nenu­mă­rate reţe­te (pentru noi, toţi cei ca­re ne-aţi scris sunteţi câşti­gă­tori!), care de ca­re mai delicioa­se, dar a trebuit să facem tri­erea şi le-am ales pe primele cinci. Vasilica Stan, din Ploieşti, Teodora Voinea, Oneşti, Ele­na Ciobanu, din localitatea Cordun, Neamţ, Aneta Mărgineanu, din Capita­lă şi Nicoleta Săndulache, din Bucu­reşti.

Poveşti de demult
Fiecare dintre reţetele primite era în­so­ţită de câte o poveste, dar spaţiul, fiind prea mic, nu ne permite să le publi­căm pe toate. De exemplu, una dintre citi­toarele noastre, care s-a semnat simplu: Corina, ne-a trimis o reţetă de-a bu­ni­cii ei Elena Ciobanu, moştenită, la rân­dul ei, de la bunica. "E o prăjitură fină, cremoasă, ca o po­veste despre copilărie şi bunice-îngeri"; Aneta Mărgineanu, din Bucureşti, spu­ne despre preparatul său (Mâncare de fa­sole verde cu creste de cocoş) că aşa era când era ea copil, cocoşii se băteau în bătătură pentru supremaţie, ciupindu-şi crestele, fără să ştie că într-o zi "cres­tele s-or pomeni tovarăşe bune păs­tăilor de fasole, iar ei, pintenaţii, vor înota în oala cu borş". Iar poveştile reţe­telor primite ar putea continua la nes­fârşit. Ne oprim la o mai veche cunoştinţă de-a noastră, din Bucureşti, ca­re se indentifică însă cu arta culina­ră, Nicoleta Săndulache. Nicoleta a avut la ultima ediţie a Bucharest Food Fes­tival, dar şi în Costa Rica, o demonstraţie culinară, unde a preparat o reţe­tă des­pre care spunea atunci că "este moş­te­nire de familie, se numeşte Tochitura lu’ tanti Florica din Alexeni şi era fai­moasă în peri­oada interbelică. Aceas­tă reţetă era gă­tită în res­ta­­urantul bunicului meu, Butoiul Ro­­şu, din Urzi­ceni". Cu ea "Nico" a câş­ti­gat, la vremea res­pectivă, cele şap­te volume din "Poveştile bucătă­riei româ­neşti", car­te scrisă de re­gre­tatul gourmet Radu Anton Roman. Şi atunci, ca şi acum, ea s-a înscris într-un concurs care s-a finalizat cu prezenţa re­ţetelor sale alături de cele ale altori ci­titori, în capitolul "Cartea vie a bucă­tăriei româneşti", din volumul VI.

Ne-am bucurat că Nicoleta Săndula­che, care recunoaşte că, printre alte sur­se de inspiraţie, Jurnalul de bucă­tărie este de departe favorit, este în con­tinuare alături de noi, dar şi de dvs., dra­gii noştri cititori. Nicoleta ne-a tri­mis pentru concursul "Carte regală de bu­cate" nu mai puţin de trei reţete (cu toa­te că regulamentul concursului cerea doar una), care de care mai apetisantă: Piept de gâscă afumat cu varză cara­me­li­zată, Coroniţă de purcel cu legume la cup­tor şi Salată de pui cu morcov, ţelină şi măr.

Care este cea mai arzătoare dorinţă a Nicoletei? "Îmi doresc din tot sufletul ca în viitor (mai îndepărtat) să am pute­rea financiară şi să deschid împreună cu prietena mea în Costa Rica un res­ta­urant cu specific românesc şi, evident, să fie o împletire a preparatelor româ­neşti tradiţionale cu preparatelor lor cu­linare şi cu cele mediteraneene. Specialităţi chiar avem destule, iar eu le-am pregătit când am fost anul trecut acolo."

Salată de pui cu morcovi, ţelină şi măr
● Ingrediente: 2-3 morcovi, o ţelină, 150 g piept de pui, un măr, maioneză, sare, piper, 3 căţei de usturoi, 6-7 roşii (de culoare galbenă în formă de pară), o linguriţă de porumb şi câteva seminţe de rodii, 2 frunzuliţe de mentă, jumătate de ardei galben, puţin topping pentru design.
● Preparare: Se curăţă morcovii, ţelina, merele şi usturoiul se rad pe răzătoarea mică, se storc bine, se sărează se piperează şi se amestecă bine cu maioneza. Pieptul de pui se face pe grill, după care se taie în bucăţele mici şi de asemenea se amestecă bine cu maioneza. Se ia o formă rotundă, se udă cu un pic de apă înăuntru (pentru a se putea dezlipi bine salata), după care se pune pieptul de pui pe primul strat. Se adaugă salata de crudităţi, se apasă bine şi se răstoarnă pe farfurie. Va ieşi o frumoasă formă rotundă, iar pe stratul de jos va fi salată, iar deasupra pieptul de pui. Se trece la decorarea salatei, se pun în mijloc linguriţa de porumb, 2-3 feliuţe de măr şi frunzele de mentă. Pe farfurie se va desena cu toppingul pe care îl avem, se va decora cu roşii, ardei şi cu seminţe de rodii.

×