Poveşti de demult
Fiecare dintre reţetele primite era însoţită de câte o poveste, dar spaţiul, fiind prea mic, nu ne permite să le publicăm pe toate. De exemplu, una dintre cititoarele noastre, care s-a semnat simplu: Corina, ne-a trimis o reţetă de-a bunicii ei Elena Ciobanu, moştenită, la rândul ei, de la bunica. "E o prăjitură fină, cremoasă, ca o poveste despre copilărie şi bunice-îngeri"; Aneta Mărgineanu, din Bucureşti, spune despre preparatul său (Mâncare de fasole verde cu creste de cocoş) că aşa era când era ea copil, cocoşii se băteau în bătătură pentru supremaţie, ciupindu-şi crestele, fără să ştie că într-o zi "crestele s-or pomeni tovarăşe bune păstăilor de fasole, iar ei, pintenaţii, vor înota în oala cu borş". Iar poveştile reţetelor primite ar putea continua la nesfârşit. Ne oprim la o mai veche cunoştinţă de-a noastră, din Bucureşti, care se indentifică însă cu arta culinară, Nicoleta Săndulache. Nicoleta a avut la ultima ediţie a Bucharest Food Festival, dar şi în Costa Rica, o demonstraţie culinară, unde a preparat o reţetă despre care spunea atunci că "este moştenire de familie, se numeşte Tochitura lu’ tanti Florica din Alexeni şi era faimoasă în perioada interbelică. Această reţetă era gătită în restaurantul bunicului meu, Butoiul Roşu, din Urziceni". Cu ea "Nico" a câştigat, la vremea respectivă, cele şapte volume din "Poveştile bucătăriei româneşti", carte scrisă de regretatul gourmet Radu Anton Roman. Şi atunci, ca şi acum, ea s-a înscris într-un concurs care s-a finalizat cu prezenţa reţetelor sale alături de cele ale altori cititori, în capitolul "Cartea vie a bucătăriei româneşti", din volumul VI.
Ne-am bucurat că Nicoleta Săndulache, care recunoaşte că, printre alte surse de inspiraţie, Jurnalul de bucătărie este de departe favorit, este în continuare alături de noi, dar şi de dvs., dragii noştri cititori. Nicoleta ne-a trimis pentru concursul "Carte regală de bucate" nu mai puţin de trei reţete (cu toate că regulamentul concursului cerea doar una), care de care mai apetisantă: Piept de gâscă afumat cu varză caramelizată, Coroniţă de purcel cu legume la cuptor şi Salată de pui cu morcov, ţelină şi măr.
Care este cea mai arzătoare dorinţă a Nicoletei? "Îmi doresc din tot sufletul ca în viitor (mai îndepărtat) să am puterea financiară şi să deschid împreună cu prietena mea în Costa Rica un restaurant cu specific românesc şi, evident, să fie o împletire a preparatelor româneşti tradiţionale cu preparatelor lor culinare şi cu cele mediteraneene. Specialităţi chiar avem destule, iar eu le-am pregătit când am fost anul trecut acolo."
Salată de pui cu morcovi, ţelină şi măr
● Ingrediente: 2-3 morcovi, o ţelină, 150 g piept de pui, un măr, maioneză, sare, piper, 3 căţei de usturoi, 6-7 roşii (de culoare galbenă în formă de pară), o linguriţă de porumb şi câteva seminţe de rodii, 2 frunzuliţe de mentă, jumătate de ardei galben, puţin topping pentru design.
● Preparare: Se curăţă morcovii, ţelina, merele şi usturoiul se rad pe răzătoarea mică, se storc bine, se sărează se piperează şi se amestecă bine cu maioneza. Pieptul de pui se face pe grill, după care se taie în bucăţele mici şi de asemenea se amestecă bine cu maioneza. Se ia o formă rotundă, se udă cu un pic de apă înăuntru (pentru a se putea dezlipi bine salata), după care se pune pieptul de pui pe primul strat. Se adaugă salata de crudităţi, se apasă bine şi se răstoarnă pe farfurie. Va ieşi o frumoasă formă rotundă, iar pe stratul de jos va fi salată, iar deasupra pieptul de pui. Se trece la decorarea salatei, se pun în mijloc linguriţa de porumb, 2-3 feliuţe de măr şi frunzele de mentă. Pe farfurie se va desena cu toppingul pe care îl avem, se va decora cu roşii, ardei şi cu seminţe de rodii.
Citește pe Antena3.ro