x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate malgase

Bucate malgase

de Mara Raducanu    |    04 Ian 2006   •   00:00
Bucate malgase
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Cu totii visam sa calatorim, sa exploram universuri atractive si necunoscute de care am auzit doar povestindu-se prin carti. Senzatia este una inexplicabila, caci cu fiecare pas pe care il facem, cu fiecare persoana pe care o intalnim, simtim cum inima ne tresalta de bucurie. Iar cand vine vorba de bucataria altor popoare, trebuie sa recunoastem ca, de fiecare data, am avut cate ceva de invatat. Ba cate un fel de mancare din legume sau din carne, ba o prajitura sau o bautura cu traditie, ca sa ne mai punem in miscare simturile. Asa ca astazi vom porni impreuna intr-o calatorie culinara spre Madagascar. Si daca nu va sperie gandul ca este foarte departe, atunci sunt convinsa ca o sa gasiti aici multe lucruri interesante. Insa inainte de a porni la drum trebuie sa-mi fac datoria si sa va pun o intrebare: "Va place orezul?" Daca da, atunci veti fi cei mai fericiti dintre pamanteni, caci Madagascarul este, fara indoiala, taramul orezului - principalul preparat din bucataria locala. Cunoscut de populatia malgasa sub numele de "vary", acesta nu lipseste din aproape nici o mancare.

TRADITIE. Un preparat traditional la mare cinste pe masa malgasilor este "Romazava", o mancare din carne de vita, bulion, ceapa si usturoi pregatita deseori de gospodinele de aici. Preparatele din peste, fructe de mare si crustacee sunt nelipsite, asa ca fiecare regiune se poate mandri cu retete inedite, cu ingrediente ale caror gust si arome va vor fascina de la prima degustare. Si ce poate fi mai frumos decat placerea de a pranzi intr-un veritabil paradis tropical, leganat de apele Oceanului Indian, luminat de cocotieri si plaje pe care nu le poti cuprinde cu privirea.

DULCEATA. Bucataria malgasa este fara indoiala o bucatarie dulce. "Stropita" cu parfum de ghimber si micsunea, oricine poposeste la masa acestora gaseste o bucatarie "deschisa" tuturor gusturilor. Nici preparatele din vanat nu lipsesc din farfuriile celor din Madagascar, cu sos, condimente dupa gust si salata de legume. Insotite bineinteles de o portie zdravana de orez, asa ca sa nu uitati unde sunteti! Langusta cu orez si nuca de cocos este o delicatesa culinara pe care gospodinele de aici o pregatesc cu mare usurinta. Dupa ce desfac nuca de cocos si o curata de carne, toarna putina apa calda pe care o amesteca bine cu lapte de cocos. Orezul impreuna cu laptele se fierb la foc mic. Urmatoarea etapa consta in prepararea sosului din tomate, usturoi pisat, smantana, putin ulei si cimbru. Se sareaza, se condimenteaza dupa gust si se serveste cald alaturi de "celebrul" orez. Si cum bautura nationala este romul, cu siguranta vor iesi scantei! Asa ca, treceti la treaba! Adica la masa! Si nu uitati de retete!

OBICEIURI SI FESTIVALURI
Madagascarul este o insula situata de-a lungul Africii, in Oceanul Indian, fiind a patra ca marime din lume. Populatia de aici este atasata traditiilor si obiceiurilor pe care le respecta cu sfintenie. Dintre festivalurile organizate de malgasi, cel mai important este cel sarbatorit in cinstea orezului, personaj important in bucataria acestora. Printre preparatele servite aici, veti descoperi insa si unele alimente frantuzesti: bagheta si fois gras.

ROMAZAVA
INGREDIENTE: 15 ml ulei vegetal, un kg carne de vita, o capatana de usturoi pisat, o ceapa, cimbru, doua rosii, sare, piper.

PREPARARE: Carnea de vita se taie bucati mici, dupa care se prajeste in uleiul incins. Se adauga ceapa curatata si taiata cubulete, cimbrul, usturoiul pisat si rosiile taiate feliute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se stinge totul cu putina apa, atat cat sa acopere carnea. Se lasa la foc mic 5-10 minute, dupa care se da la cuptor sa se rumeneasca. Se serveste cu orez.
×