Periplu intre doua tari / Prin labirintul din bucatarie / Sotiris Fotopolos, romanul din Grecia / Dragoste de cafea / Meteora - Rugaciunea inimii / Icoanele Ofeliei / Taina Vasilopitei
Cultura si gastronomie
Editorial de SIMONA LAZAR
|
Radacinile bucatariei grecesti le aflam cu milenii in urma. Athenaios
(cca. 200 i. Hr.) nota in antologia sa de anecdote, cunoscuta si sub numele de "Banchetul invatatilor", ca nu exista nici macar o singura diferenta intre un poet si un bucatar, caci fiecare dintre ei creeaza arta. Inainte de acesta, Archestratos (cca. 318 i. Hr.) redacta, cu mult umor, ceea ce am putea considera astazi drept un "tur gastronomic" al lumii cunoscute, dandu-le numele de "opsodedalus" creatorilor bucatelor savuroase, inventatorilor intr-ale gastronomiei. Azi, de numele poetului-gurmand din Gela se leaga multe dintre lucrurile cunoscute despre filiatia dintre cultura si bucatarie in antichitatea elina. Ne-ar fi placut sa reusim sa facem pasul inapoi in timp si sa recreem lumea de acum doua milenii si jumatate cu ajutorul gustului si al aromelor bucatelor ahee. Insa ne-am bucurat si sa cunoastem savoarea gastronomiei grecesti de azi, patrunzand secretele Eladei culinare alaturi de greci, acasa la ei, dar si acasa⦠in Romania.