x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucovina, in sarbatoare

Bucovina, in sarbatoare

de Mara Raducanu    |    12 Sep 2005   •   00:00
Bucovina, in sarbatoare

Pentru patru zile, frumoasa Bucovina i-a gazduit pe cei veniti sa participe la cea de-a treia editie a "Festivalului National al Pastravului". "Cel mai bun pescar" si "Cea mai buna gospodina" au fost principalele competitii ale festivalului.

De vineri, 9 septembrie, si pana duminica, 11 septembrie, satul Ciocanesti din judetul Suceava a fost in mare sarbatoare. Oamenii s-au pregatit asa cum scrie la carte si au incercat sa creeze o adevarata atmosfera de petrecere. Si le-a reusit! Primarul comunei, Gheorghe Tomoioga, a declarat ca Festivalul Pastravului a devenit deja o traditie la Ciocanesti si de doi ani reuseste sa adune oameni din toata tara, in special pe cei dornici sa "guste" din frumusetea acestor locuri binecuvantate de Dumnezeu. In prima zi a festivalului, cei veniti de departe au fost intampinati de localnici cu paine si sare, dupa datina locului, si au fost invitati la hramul Bisericii "Nasterea Maicii Domnului" din satul vecin Botos. Ziua de sambata a fost cea mai asteptata, iar oamenii si-au adunat fortele pentru concursul de pescuit de pe Bistrita si pentru cel gastronomic, pe baza de specialitati de pastrav, desigur!

TRADITIE. Ca si in anii precedenti, s-au adunat pescari din aproape toata tara. Echipati corespunzator, acestia au pornit dis-de-dimineata spre locul intalnirii. Zece concurenti si-au disputat titlul de cel mai bun pescar, iar in urma tragerii la sorti fiecare participant, insotit de cate un membru al juriului, s-a indreptat spre zona lui de pescuit.

PRICEPERE. Nici la concursul gastronomic gospodinele nu s-au lasat mai prejos. Venind din Ciocanesti sau din satele apropiate, fiecare si-a pregatit standul ei cu multe specialitati din pastrav. Sarmale cu peste, stelute cu crema de peste, rulada de pastrav cu maioneza, pastrav afumat cu cimbru, colac cu pastrav, zacusca si peste umplut cu hribi au fost doar cateva dintre preparatele pe care juriul le-a gustat pentru a stabili castigatorii. Astfel, titlul de "cea mai gustoasa mancare" l-a obtinut preparatul de pastrav pe gratar in folie de aluminiu cu sos de usturoi, iar "cea mai originala prezentare" a fost considerata specialitatea de crochete din peste. Premiile acordate au fost in bani si obiecte, insa oamenii s-au bucurat mai mult pentru distractie si pentru faptul ca timp de patru zile au petrecut si s-au bucurat impreuna.

Seara s-a incheiat in ritmurile melodioase ale muzicii populare, iar mai tarziu un foc de tabara a unit laolalta toate inimile bucovinenilor si nu numai. Ultima zi a festivalului a fost insa cu totul si cu totul speciala prin prezenta in satul Ciocanesti a Doamnei cantecului popular romanesc Sofia Vicoveanca.

CASTIGATOR
Satul Ciocanesti, locul unde s-a desfasurat "Festivalul National al Pastravului", este o asezare veche, recunoscuta ca "sat de vanatoare si pescuit". Astfel, concursul de pescuit a fost extrem de antrenant, iar concurentii, unii pe masura. Timp de trei ore, pescarii, profesionisti sau amatori, au incercat sa-si demonstreze valoarea. Castigatorul a fost Tiberiu Podoru, din Bistrita, care a prins 11 pastravi, dintre care cel mai mare de 28 cm. Pe locul secund s-a clasat Gheorghe Ardeleanu, cu 5 pastravi, iar concurentul locului trei cu doar 2 pastravi. La sfarsit, toti pestii prinsi au fost aruncati in Bistrita, deoarece, asa cum a declarat domnul Octavian Cublesan, unul dintre initiatorii si sustinatorii acestui concurs, "pescuitul sportiv inseamna inainte de toate respectarea naturii".
×
Subiecte în articol: gastronomie