x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bun-gust şi eleganţă

Bun-gust şi eleganţă

de Maria Belu    |    09 Apr 2008   •   00:00

O adevărată biju­terie arhitecto­nică în stil neobrân­covenesc, adăposteşte restaurantul unde Constantin Predescu reinventează o lume plină de arome şi savori, elegantă şi plină de rafinament. Este locul în care, urmărindu-l pregătind o reţetă specială, l-am intervievat pentru Jurnalul de Bucătărie.

O adevărată biju­terie arhitecto­nică în stil neobrân­covenesc, adăposteşte restaurantul unde Constantin Predescu reinventează o lume plină de arome şi savori, elegantă şi plină de rafinament. Este locul în care, urmărindu-l pregătind o reţetă specială, l-am intervievat pentru Jurnalul de Bucătărie.

 

Care sunt condimen­te­le care pot completa cel mai bine gus­­tul preparatelor de sezon? Eu fo­­­losesc aceleaşi condimente şi iarna şi vara. Indiferent de sezon, ingrediente­le – precum coriandrul, busuiocul şi ce­le­lalte condimente – sunt verzi şi proas­pete. Chiar şi piperul este proaspăt mă­ci­nat. Pentru acest sezon recomand spa­na­cul, urzicile, dovleceii şi multe salate, pentru care avem nişte ­dressinguri speciale preparate din lămâie, miere, boabe de muştar şi ulei de măsline.

 

Verdeţuri proaspete

De unde recomandaţi să se achiziţioneze fructele şi legumele: din piaţă, din supermarket, din hipermarket etc.? Personal, recomand ca legumele să fie cumpărate din piaţă, la prima oră a dimineţii. Sunt mult mai proaspete, pentru că multe dintre ele sunt culese din grădină, dis-de-dimineaţă, şi aduse la piaţă.

La ora actuală, în gastronomie există două tipuri de tendinţe: cea de sezon şi cea care tinde să scoată gastronomia din regio­nal şi să o ducă undeva la nivel mondial. De ce trebuie să ţină cont un bucătar şi unde să se situeze el între ­aceste tendinţe? Eu nu ţin cont de tendinţe, pentru mine contează să gătesc ceva care să fie cu adevărat gustos, să arate bine şi să îi încânte pe clienţii noştri. Am lucrat mult timp în bucătăria franţuzească, ita­lienească, libaneză etc., astfel că le pot combina oricând, iar efectul este spectaculos. Condimentele folosite în aceste bucătării sunt foarte diferite, iar rezultatul este de-a dreptul ex­cepţional.

 

File de biban de mare glazurat cu miere

Ingrediente: 60 g file de biban, 150 g varză chinezească, 30 g broccoli, 50 g cartofi, 50 g morcovi, 80 g portocale, 50 g lămâi, 70 ml smântână, 10 g miere, 10 ml ulei, 20 g unt, sare, piper.

Preparare: Se porţionează peştele. Se încinge puţin ulei într-o tigaie şi se pră­jeş­te peştele pe partea cu piele. Se în­toarce şi se un­ge cu puţină mie­re, se întoarce iar şi se unge şi cealaltă parte. Se trage tigaia de pe foc. Varza chine­zească se taie fideluţă şi se sotează în unt cu sare şi piper. Se prepară un piure din cartofi cu broccoli. Morcovul se subţiază (sau se folosesc morcovi tineri) şi se dă prin pesmet, apoi se prăjeşte în ulei. Sosul se prepară dintr-un concentrat de zeamă de lămâie cu portocală (şi coajă rasă) cu smântână lichidă. Se aşază pe farfurie varza chine­zeas­că, deasupra fileul de peşte, piureul de broccoli şi morcovul dat prin pesmet. De jur-împrejur se pune sosul de portocale.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii